Olasz fórum

Olasz fórum

A hegy nem bocsát meg

2009. október 09. - mbemba

Hihetetlenül adatokkal szolgál a polgári védelem és a Legambiente (egy elismert zöldszervezet), bár nem valószínű, hogy az itt említendő adatok lesznek azok, amelyek ráébresztik az olasz döntéshozókat és természetrombolókat döntéseik felelősségére.

Nos, a két társaság megállapítása szerint Olaszországban 10 településből 7 vagy áradástól, vagy földcsuszamlástól fenyegetett. A veszélyeztetett tartományok sorrendje: Kalábria, Umbria, Val d’Aosta, Marche és Toszkána – Szicília mellett persze. Ez is jelzi, hogy a múlt héten főképp Messina környékén történt tragédia helyén kívül sok-sok hely van Olaszországban, ahol a biztonság nem elsőrangú. Természetesen, ez nem azt jelenti, hogy hasonló léptékű tragédiák történhetnek a veszélyeztetett régiók mindegyik helyszínén, de…  Hogy mekkora a baj, arra bizonyíték, hogy 2006-ban Ischián történt négy halálos áldozatokkal járó fölcsuszamlás; 2008-ban Szardínián haltak meg egy sárzuhatag alatt; idén Venetóban volt két halottja egy fölcsuszamlásnak. Ennél jóval hosszabb a tragikus események sora, ezeket csak azért gyűjtöttem így össze rövid keresgélés után, mert jelzi, hogy Itália egész területére jellemző a veszélyeztetettség (a kormánymegbízott szerint 25 milliárd euró kellene a biztonságos Itáliához).
 
És itt csak a földcsuszamlásokról volt szó, de emlékezetes mekkora felfordulást okozott az idei római árvíz, illetve katasztrófát az egészen más fajsúlyú abruzzói földrengés.
 
A pár napja történt földcsuszamlások egyik legmeghökkentőbb információja, hogy két éve a most is érintett Giampilieri települést hasonló léptékű földcsuszamlás sújtotta, azonban akkor – csoda folytán – nem voltak áldozatok. A hatóság pedig majdnem azóta, vagyis 2007 januárja óta 1191 esetben kérte épületek lerombolását, merthogy azok olyan területek épültek, ahová engedélyt nem kaphattak, azonban egyetlen esetben sem került sor bontásra. 200 ilyen épületet húztak fel az emlegetett Giampilieriben.
 
Az akkori földcsuszamlások után egyetlen helyen végeztek teraszosítást, ennek megfelelően ott a baj is kisebb volt egy hete. A dél-olaszországi földcsuszamlások okait három pontban jelölik meg: erdőirtások, legális és illegális építkezések, a hegyi patakok állapota.
 
A Repubblica egy újságírója említette, hogy nagyapja, ki Giampilieri központjában lakott, mikor látta – naponta a hegygerincet nézegetve –, hogy a hegygerincen elfogy a növényzet azt mondta, hogy a halálra sebesített hegy nem fog megbocsátani. Így történt!
 
Péntek óta 28 halottat számoltak össze a fölcsuszamlás óta, heten pedig eltűntek.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr541437137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zigi 2009.10.09. 11:43:34

Ez nem csak Olaszországban probléma ám. Itt Magyarországon is egyre több helyen fordul elő, hogy egy hevesebb nyári zápor után települések főutcáján hömpölyög a víz, egy-egy pataknak soha nem látott módon emelkedik meg a vízszintje, s ezek hátterében is szinte mindig az egy bizonyos társadalmi réteg által sportnak tekintett erdőirtások állnak. Három éve pl. egykori nógrádi szülőfalumat, vitte el így majdnem a helyi patak, amely a falu környéki erdőben ered, s amelyben rendes napokon víz is alig csörgedezik. Csak a csodának volt köszönhető, hogy emberéletben nem esett akkor kár. Mondanom sem kell, hogy a 20 évvel ezelőtti falut körülvevő erdőnek jó, ha a fele van meg mai napság. Sürgősen rendet kéne Magyarországon is vágni a dologban, addig amíg nagyobb tragédia nem történik itt is.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.10.09. 16:56:43

Nem esett szó arról, hogy dúl a vita arról is, hogy a nagyberuházásokra szükség van-e (itt, nyilván elsősorban a szoros fölötti hídról van szó), vagy inkább azt a pénzt a természet helyreállítására, vagy a kármegelőzésre kell fordítani.

Messinában holnap lesz a temetés, Berlusconi is ott lesz!

Naszta · http://naszta.hu 2009.10.09. 19:31:08

Ez a legnagyobb marhaság, amit le lehet írni. Nem bántani akarlak.

1) ahol folyó víz van: árvíz szempontjából veszélyeztetett terület. Csak a valószínűsége kérdés, de a f@szságokban a zöldek erősek. (Tudok mesélni...) Ráadásul: az emberek "hülyék": oda építenek települést, ahol van ívóvíz: partra. Ezzel a 70%-ból 69%ot ki is végeztünk. De nem csak itt: bárhol a világon.

2) a maradék 1% a földcsuszamlás: de azt meg a hajóépítésre letarolt erdők hiánya miatt nyerik meg. A fényes ókor maradéka ez is, nem csak a túrista, aki jön Colosseum-ot nézni. Valószínű ha lehetne cserélni egy fákkal teli Olaszországra, túristák nélkül, akkor maradna a jelenlegi állapot... :P

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.10.09. 20:57:56

@Naszta: Továbbra is úgy gondolom, hogy a hegyekről lefolyó vizeket kellene hagyni lefolyni, annak útjába házakat építeni nem jó. Nem jó elpusztítani a növényzetet a hegyoldalakról.
Nem jó mindent beaszfaltozni.

A bácsi elmondta: mikor látta – naponta a hegygerincet nézegetve –, hogy a hegygerincen elfogy a növényzet azt mondta, hogy a halálra sebesített hegy nem fog megbocsátani. Így történt!

A fákkal teli Olaszország és a jelen állapot között van még mozgástér! :)

Zigi 2009.10.09. 23:43:18

@Naszta: Egyszerű ez pedig. Ha az erdőket kiirtjuk a hegyoldalakról, nincs ami elszívja a vizet, ami árvizet és földcsuszamlást okoz. Ennyi.

tucano 2009.10.10. 00:17:51

@Zigi: Nemcsak a fák, de az aljnövényzet is jelentős szerepet játszik. Nem vagyok szakember, csak végighallgattam egyszer egy előadást, hogy mennyi vizet vesz fel Moha és Páfrány:(
Olaszországi fák ügyében meg volt az a régi Celentano film, amiben a fák nélküli kisvárosban a kutyák a falra festett növényekhez jártak vizelni:(
süti beállítások módosítása