Olasz fórum

Olasz fórum

Mindent köszönünk, signor FeFe!

2010. január 20. - baraonda

Ünnep van ma odafenn! Eljött mindenki, aki számít… Itt van Roberto, Pier Paolo, Alberto, Marcello és nem oly rég Antonioni is befutott… Giulietta tortát is sütött, 90 gyertya ég a tetején, egy valamikor volt, ám nem felejthető édes élet emlékére…

Via Margutta 110 (Roma). Itt laktak Felliniék.

A film első kockái Riminit mutatják, Ida Barbianit és hites urát, Umbertót. Umberto utazó ügynök, minden városban várja egy ölelő kar… Úgy veszekednek, ahogy az minden rendes olasz családban elvárt. Ebbe a zűrzavarba születik meg 1920 január 20-án a kis Federico… Magának való, befelé forduló bambino volt. Imádta a mozit, rajongott a cirkuszért, egyszer meg is szökött egy társulattal. És végigrajzolta a gyerekkorát…
Alig múlt 17 éves, mikor a rajzai megjelentek az olasz sajtóban.
 
Umberto és Ida „tisztességes” szakmát szántak neki, Federico ígért is fűt-fát olaszosan, beiratkozott a jogi karra, de az előadásokat elcsavarogta… Helyette továbbra is képregényeket rajzolt, kávéházakban portrékat készített, rádiójátékokat írt… Az egyik rádiójáték főszerepét egy csinos ragazzina alakította, Giulietta Masina, hamar levették egymást a lábukról, néhány hónap múlva összeházasodtak.
 
’44-ben Rómában, a via Nazionale-n megnyitotta saját üzletét. A Funny Face Shopban kezdte árulni saját rajzait. Egy szép napon az üzletbe betért Roberto Rossellini, munkát ajánlott; együtt dolgoztak a „Róma, nyílt város” forgatókönyvén. Innen kezdve filmek sora jött… „A bikaborjak” hozta meg az első díjat, az Ezüst Oroszlánt. Ám az Oscar-díj sem kellett várni sokáig, a következő filmért, (Országúton) magasba emelhette.
 
A második Oscar szobrocska 1956-ban került hozzá a Cabiria éjszakái filmért.
 
1959-ben készítette talán legismertebb alkotását, a „La dolce vita”-t. A filmben kitalált „paparazzo” kifejezés azóta is él. A film férfi főszerepét Marcello Mastroianni játszotta, benne látta Fellini saját alteregóját.
 
A harmadik Oscar-díjat a 8 és fél (addig készült filmjeinek száma) hozta. A 8 és fél tele volt személyes élményeivel, problémáival, így vált a filmtörténet első önvallomásává. A főszereplő megintcsak Mastroianni volt.
 
’69-ben forgatta a Fellini-Satyricon-t. A film nagyot bukott a Velencei Filmfesztiválon, ám Fellini vágya, hogy tudományos-fantasztikus filmet készítsen, teljesült.
 
A Fellini-Roma (1972) az örök város régi és modern kori arcát veti össze, beleszőve fiatalkori emlékeit. 
 
Egy évvel később, az Amarcord tette a polcra a negyedik Oscart. S bár a Mester hevesen tiltakozott az ellen, hogy önéletrajzinak minősítsék a filmet, a cím is régi emlékekre utal. (io mi ricordoemlékezem tájnyelvi változata az Amarcord)
 
’76-ban készült el a Fellini-Casanova, ahogy a címe is mutatja, a nőcsábász emlékiratainak „Fellinis” feldolgozása.
 
Egyre többen bírálták filmjeit. A Zenekari próba c. film zenész szereplőiben például politikusok ismertek magukra. Nem volt viharoktól mentes a Nők városa sem.
 
Az 1985-ös Ginger és Fred a világhírű táncospárnak szánt emlék, ám Ginger Rogers pert indított Fellini ellen. (el is veszítette azt, ahogy kell)
 
Utolsó filmje, a Hold hangja Ermanno Cavazzoni „A tébolyultak költeménye” c. regénye alapján készült. S bár nem aratott osztatlan sikert, Fellini mégis különösen kedvesnek érezte ezt a művét, melynek főhőse egy elmegyógyintézetből kiszabadult bolond.
 
Az utolsó kockákhoz érkeztünk… 1993-ban vagyunk, Federico nagyon beteg… Életművéért a jóbarát Mastroianni és Sophia Loren adja át neki az ötödik Oscar-díjat. Az ilyenkor szokásos köszönő beszéd végén Fellini a közönség soraiban ülő feleségére nézett, és azt mondta: Ne sírj, Giulietta!
Ugyanebben az évben, októberben ment el… Felesége csak néhány hónappal élte túl.
 
A főszereplők felsorolása helyett, a legutolsó képkockán álljon inkább Fellini kedvenc mondata, ami a Ginger és Fred c. filmben hangzik el:
 
 
Az égvilágon minden csoda! Csak fel kell ismernünk!
 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr301685632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.01.20. 09:19:42

Köszönöm ezt a posztot baraonda, éppen tegnap akartam Fellini tiszteletére egy megemlékezést írni, de gondolom megnézem, nem készült-e már valami. :) No és milyen remekül!

oleandro 2010.01.20. 09:40:28

Köszi a cikket.
Hihetetlen, hogy már ilyen régren elment. Még mindig úgy él bennem a tudósítás a ravatalhoz elzarándokoló sokezer emnberről, minta csak tegnap történt volna.

(Nem ide tartozik, csak anno ez a bejegyzés elkerülte a figyelmemet, úgyhogy most kiegészteném: a paparazzi kifejezés az Abruzzo-i dilaketusból ered és a kinyíló-csukódó kagyló-t jelentette, és ehhez hasonlította a sizntén Abruzzo-i Flaiano a fényképezőgép zárszerkezetét. És erről kapta a nevét a filmben Mastroianni. ossequi.blogspot.com/2009/08/etimologia-paparazzi.html )

baraonda · baraonda.blog.hu 2010.01.20. 10:15:56

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: köszi! Én pedig éppen tegnap kérdeztem mbemba-t, - mert volt egy gyanúm, hogy ez az évforduló nem megy el melletted sem - hogy írtál e valamit már, mert akkor én nem. :) A 100. a Tied! :)

@oleandro: köszi a kiegészítést! Szintén nem ide tartozik, de Paparazzi a címe az egyik kellemesen bugyuta, ám rosszkedvűző Christian de Sica filmnek is.

Nazarin 2010.01.20. 17:14:48

A Caligulát nem Fellini rendezte, hanem Tinto Brass. Nem Casanovát akartál ott is írni?

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.01.20. 17:27:22

@Nazarin: Lehet, h baraonda nincs gépnél, ezért én javítottam.
De botrányosnak botrányos volt! :)) (egyesek számára)

baraonda · baraonda.blog.hu 2010.01.20. 17:29:27

@Nazarin: igazad van, köszi! Nem Casanovát akartam írni helyette, hanem a "zűrösebb" filmek kapcsán utalni akartam arra, hogy "A nők városa" c. filmet u.az a Bob Guccione szponzorálta volna, aki a Caligulát is.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.01.20. 17:58:03

Régebb vittem Fellini-rajzokat, -vázlatokat tanításhoz.
A poszt hatásaként februárban újra kezdem!

zotyis 2010.01.20. 18:48:40

@oleandro: bocs, csak a pontosság kedvéért. nem mastroianni volt paparazzo, mivel ő nem fényképész volt, hanem újságíró. a fotós barátját/társát hívták így.

oleandro 2010.01.20. 20:09:03

Jogos, bocs, kösz :)
süti beállítások módosítása