Olasz fórum

Olasz fórum

Olaszország ellenáll

2010. február 17. - Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa

Bombaként robbant az arra figyelők előtt a 2009. decemberében híradásokba került döntés, miszerint a strasbourgi Emberi Jogi Bíróság határozatilag deklarálta, hogy az olasz iskolák faláról el kell távolítani a keresztet. Adalék az egészhez, annak aki nem tudná, az egész abból indult, hogy egy olasz asszony, bizonyos Solle Lautsi és férje, Massimo Albertin 2001-ben benyújtottak egy beadványt a bíróságnak, melyben egy ateista mozgalom tagjaként a férj kikérte magának, hogy az általános iskolába, ahová a gyerekei járnak, feszületek találhatóak az osztálytermekben. A strasbourgi testület gyorsan reagált, alig 8 év kellett nekik, hogy megállapítsák: a feszületek sértik a gyerekek vallásszabadsághoz fűződő jogát, valamint a szülő azon jogát is, hogy saját lelkiismerete szerint nevelhesse fel utódját. Egyet azonban mindenki kifelejtett a számításból: Olaszország nem olyan nép, mint akár a magyarok.

Felmérések szerint az olasz emberek több mint 80% áll ki a keresztek mellett. Hogy reagáltak minderre? Trevisóban igen nagy gyorsasággal felszenteltek egy 3 méteres keresztet, mint ahogy a helyi alpolgármester nyilatkozott, ezzel is mutatják, hogy erős a hitük, éjjel ki is van világítva a kereszt. Padovában az utcákon osztogatnak kereszteket, minél többet, ezzel bizonyítva ellenállásuk. Olasz önkormányzatok tömege rendelt sok ezer újabb feszületet az iskolákba, Berlusconi deklarálta, hogy minden kereszt ott marad ahol volt.

Az ateista mozgalom egy prominense, Adele Oriolo arról számolt be, hogy még fokozottabban ellenőrzik a keresztek meglétét, hivatalokban, iskolákban. A határozatot benyújtó házaspár életét pedig pokollá teszik otthonukban: rendszeres fenyegetéseket kapnak, nyílt és burkolt formában is. Nem árt tudni, hogy mindketten az UAAR tagjai, mely ateista szervezet több megbotránkoztató rendezvényt is magáénak tudhat.

Olaszország azonban nincs egyedül. A lengyel alsóház, a Szejm elítélte a bíróság döntését. Nem meglepő, hogy egy másik, komoly keresztény hagyományokkal bíró ország tette ezt. Mi is tehát a helyzet? Eljutottunk odáig, hogy bizonyos emberek már a saját kollektív múltjukat is megtagadnák, és fosztanák meg emberek millióit alapvető dolgoktól. Nyilvánvalóan a beadványt a házaspár nevében adták be, porszemek csupán, és egy lényegi kérdése volt az egésznek: jelen pillanatban meddig mehetünk el? Eljött már az a pont, hogy elvehetjük az emberek hitét, értékeit, hagyományait, vagy azzal még várni kell valamennyit? Itáliával azonban rossz lóra tettek.

Félő, hogy a nagy egységes Európára ez a jövő vár. Arra az Unióra, melynek szimbóluma Mária 12 csillaga. Mit várhatunk egy olyan szervezettől, amely mindenki jogát és érdekét előrébb helyezi a többségnél? Németország minden nagyvárosában mecsetek vannak, de a feszület nem lehet a falakon. Sötét útra lépünk, ha valamit igen gyorsan nem cselekszünk, mert tudni lehet, értékeink elbitorlásában, tönkretételében ez csak a kezdet. Olaszország ellenáll, és senki nem fogja rábírni őket az ellenkezőjére. De mi lesz velünk?

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr541766253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.02.17. 15:56:47

,,elvehetjük az emberek hitét, értékeit, hagyományait, vagy azzal még várni kell valamennyit?"

Nem érzem, hogy ezt a hitet elvennék tőlünk, ez a hit már régen nincs meg, vagy nem is volt meg (úgy kollektíve, hogy elvehetnék tőlünk!) - a mindenfelé tapasztaltak szerint. Sok iskolába kitenni a keresztet hazugság, mert nem abban a szellemben nevelnek ott gyermekeket. Amúgy sem szeretem a külsőségeket!

Mennyire jó lenne, ha nem lenne kitéve a kereszt, de mindenki rájönne, hogy az egy keresztény iskola.:)

,,Németországban minden nagyvárosban vannak mecsetek, de a feszület nem lehet a falakon." Ha igény van rá... Náluk inkább látom, hogy a vallás életük része, komolyabban gondolják a hitüket - érzésem szerint.

,,A határozatot benyújtó házaspár életét pedig pokollá teszik otthonukban" Ez jó!?

,,Padovában az utcákon osztogatnak kereszteket, minél többet, ezzel bizonyítva ellenállásuk" Emlékszem, hogy a Jubileum évében voltam Padovában (nem azért mentem), s amit láttam nagyon kiábrándított! Üzletelés, csecsebecsék halmokban, buta portékák vására a templomok előtt. Fáradt emberek vásárolgatása, buszba be, buszból ki.

Az hogy az európai alkotmányba nem került be, hogy Európa keresztény gyökerű, azt viszont rossznak tartom!

Több szép élet, kevesebb szimbólum! UFF! :))

oleandro 2010.02.17. 17:09:42

Konzervatív-liberális keresztény emberként csak annyit mondok: Tradition!
Ettől még nincs korlátozva a szülő joga, hogy úgy rontsa el a gyerekét, ahogy csak akarja...

"Németország minden nagyvárosában mecsetek vannak, de a feszület nem lehet a falakon. Sötét útra lépünk..."
Azért ezt az asszociációt kissé túlzónak érzem.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.02.17. 17:54:06

@mbemba: Biztos vagyok benne, hogy Olaszországban jobban a részét képezi az oktatásnak a keresztény szellemiség, mint itthon, de jó példa például Lengyelország is. Ezeken a helyeken nem csak duma, mint itthon sok esetben. A legjobb az lenne, ha kint van a kereszt is, és az iskola is az európai szellemiséget sugározza.
Persze hogy van igény a mecsetekre, de nem is akadályozza őket senki. Kérdés, jó-e az Európának, ha egy óriási kisebbség javára tesz még hosszú ideig, amelyik nem is akar asszimilálódni és sokszor tesz azon ország jogrendszerére, ahol él, ezer példa van erre. Nevetséges, hogy a 2000 év óta jelenlévő, a jelen Európát szinte teljes egészében felépítő kultúrkör ilyen engedményekre kényszerül, de az 50 éve itt élők minden támogatást megkapnak.
Nem jó, hogy pokollá tették az életüket, csak tény. Mindenesetre jelzi az emberek hozzáállását a témához. Nyilván vannak mindenhol fásult emberek, a piac is betör mindenhova, de ez nem teszi mássá az említett problémát, és valóban, hogy az alkotmányba ez nem került be...vicc, nagyon rossz vicc.

@oleandro: Hozzáteszem, sajnos, igenis egy normális társadalomban minimálisan korlátozni kell, hogy egy szülő miként neveli a gyermekét, lásd fényevő szülők és hasonló példák. Szíved joga, ha túlzónak tartod, de akkor neked is ideírom, amit fentebb mbembának: Nevetséges, hogy a 2000 év óta jelenlévő, a jelen Európát szinte teljes egészében felépítő kultúrkör ilyen engedményekre kényszerül, de az 50 éve itt élők minden támogatást megkapnak.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.02.17. 18:37:03

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Engedményekre kényszerül? Szerintem nem erről van szó, hiszen Európa nem ragaszkodik semmihez (lásd európai alkotmány), akkor engedményt sem tehet!

Sok olasz iskolában rengeteg az afrikai, ázsiai szülőktől azármazó gyerekek száma (30%-ban maximalizálnák). A nem olyan hihetetlenül távoli jövőben többen lesznek, mint a helyi (nem is katolikusról beszélek) szülők gyermekei. Ennek pedig következménye lesz!

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.02.17. 18:47:51

@mbemba: Azért ne tegyünk egyenlőségjelet az Európában élő emberek, és az Unió vezetői között, fogadom, hogy ha erről egy országok felett átívelő népszavazás lett volna, ott lenne ma az alkotmányban. Éppenséggel ahhoz ragaszkodik az Unió, hogy túlzottan védi a kisebbségi jogokat, olyan esetekben, amikor arra nincs nagy szükség, de más esetben, lásd például határon túli magyarok kérdése, örömmel köpi szembe magát, jó példa erre szlovák nyelvtörvény.
Erről is, hogy a nem olyan távoli jövőben többen lesznek, sokkal többen, az erélytelen európai bevándorlási politika tehet.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.02.17. 19:12:31

,,fogadom, hogy ha erről egy országok felett átívelő népszavazás lett volna, ott lenne ma az alkotmányban" Úgy legyen! (nem hiszem)

bevándorlási politikában nagyon nehéz okosnak lenni: megmaradjon kecske, meg káposzta, meg minden! Lehetetlen! (szerintem)

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.02.17. 19:18:15

@mbemba: Nehéz, de nyilvánvalóan először a hazaiak javát kell nézni, nem elfeledve az emberiesség jelszavát sem.

Kicsi Bernáthegyi (törölt) 2010.02.17. 20:13:13

Szerintem Olaszországhoz hozzátartozik.
(Kedves Kornél, ne szidd a magyarokat. Nem jó ezt olvasni. Ez akkora divat lett.)

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.02.17. 20:19:14

@Kicsi Bernáthegyi: Nem hiszem hogy csak Olaszországhoz, Európához. Nem szidom a magyarokat. Annyi kitételt tettem, ami igaz is, hogy sok néppel meg lehetne ezt csinálni, a magyarokkal is, de például az olaszokkal és a lengyelekkel nem, irigylem is ezért őket.

Zigi 2010.02.17. 20:41:29

No, azért hál' Istennek, ahogy kinéz most, már Magyarországon se lehet sokáig megtenni akármit az emberekkel

bástya · http://magyarcitrom.postr.hu 2010.02.17. 20:45:54

@mbemba: Három éve, Rómában járva, Vatikán közelében, kínai boltokban lehetett kapni vallási csecsebecséket, mütyüröket, stb. Minden üzlet, a vallás is. Főleg a Vatikán árnyékában.

Kicsi Bernáthegyi (törölt) 2010.02.17. 20:57:41

OK, az alapok a zsidó-keresztény (görög-római) kultúrkör. De Olaszország túlnyomó többsége katolikus. Vagy Portugáliáé, Írországé és az általad említett Lengyelországé.
Nálunk annyiban más a helyzet, hogy a református, evangélikus, zsidó és egyéb felekezetek is jelentős számmal képviselve vannak. És nálunk tényleg sok a nem hívő. Szerinted most akkor nekünk mindenhova ki kellene tenni?
A magyaroknak - elnézést, de - tökösebb legényeknek kellene lenniük, de ez mindig az egyes embereken is múlik először és elsősorban. (Bár most épp az jutott eszembe, hogy az olaszok is megtűrik a korrupt politikusaikat :)

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.02.17. 21:11:13

@bástya: Okos fiú ez az Eco! :))
Kösz a cikkért!

bástya · http://magyarcitrom.postr.hu 2010.02.17. 21:15:09

@mbemba: az esetek nagy részében pontosan beletalál. :))
Nincs mit. :)

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.02.17. 21:45:56

@bástya: Mond jót is, rosszat is Eco ebben az írásában, de rá mindig érdemes odafigyelni.

@Kicsi Bernáthegyi: Összességében legalább annyira katolikus ország Magyarország is, de a lényeg nem a katolicizmuson, hanem a kereszténységen van, nem hiába háborodott fel minden protestáns szervezet is. Pontosan erre lenne szükség Magyarországon is, ilyen lelkületre, de sajnos messze nem olyanok itt a közállapotok, mint Olaszországban, vagy akárcsak Lengyelországban, köszönhetően például 40 évnek. Lengyelország ellenben a lehető legjobban használta fel a kollektív hitet, abba menekültek a sok évi szocializmus elől.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.02.17. 22:03:18

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Főleg jót, s pontosat!

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.02.18. 14:25:14

stud-theol.blogspot.com/2009/12/olaszorszag-500-euro-ha-nincs-kereszt.html
Ezek a valóban érthetetlen túlkapások pontosan az ilyen fajta embereknek köszönhetőek, mint a beadványt benyújtó házaspár.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.02.18. 14:55:38

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Örülök, hogy te is túlkapásnak gondolod a cikkben említett esetek többségét!

,,az ilyen fajta embereknek köszönhetőek, mint a beadványt benyújtó házaspár"
Ők úgy gondolták, tettek valamit, hogy úgy legyen, ahogy ők gondolják. Rendjén van ez, szerintem! Mindenki tegyen valamit azért, amit gondol!

szanalmas 2010.02.19. 09:31:07

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa:

Régen a keresztény emberek vasárnap templomba mentek, hétköznap meg imádkoztak az ő Istenükhöz és a háborúba menő katonákat megáldották.
Ma az önmagukat kereszténynek tartó emberek blogot írnak minden marhaságról, és a falakra kereszteket pakolnak, hogy el ne felejtsék az ő Istenüket és a háborúba menő katonákat megáldják.

Csak azt nem tudom, hogy melyik a viccesebb.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.02.19. 15:08:44

@szanalmas: A legviccesebb minden bizonnyal az, hogy neked miként kapcsolódik ide a katonák megáldása.

szanalmas 2010.02.19. 19:14:49

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa:

Muhhahha. Az alapvető dolgokhoz tartozik, gondolom, amivel te zagyváltál, te hurkás:

"Eljutottunk odáig, hogy bizonyos emberek már a saját kollektív múltjukat is megtagadnák, és fosztanák meg emberek millióit alapvető dolgoktól."

Nem kéne már ezt a vallásbizniszt favorizálni ember, a XXI. században vagyunk, héló!

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.02.19. 21:43:51

@szanalmas: Elnézést elvtárs, fényesítgesd csak az otthoni vörös csillagod, és gondolj csúnyákat a normális országokról. Ritka, mikor valakinek a neve ennyire lefedi a valóját.

szanalmas 2010.02.19. 23:15:57

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa:

Na látod, ugyanúgy be kellene tiltani a keresztet is, mint a veres csillagot, sőt! Persze te autentikus vagy kereszt ügyben gondolom, vagy 20 éve lehettél templomban utoljára. Divathívő zombi, blablabla olasz fórum, ROTFLMAO! Máglyán kéne sínlődnötök eretnek kutyák! 1-2 évszázaddal ezelőtt kellett volna az inkvizítorok kezébe kerülnötök, szebb lenne most a föld!
Ritka, mikor valakinek a neve ennyire NEM fedi le a sötétségét!

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.02.20. 00:22:09

@szanalmas: Ilyenkor legalább magadban mosolyogva égeted magad porig, vagy fogcsikorgatva írod a hülyeségeid? :) Remélem előbbi, kis örömöd hadd legyen legalább.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.02.20. 09:11:46

@szanalmas: @Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Győztest nem hirdetek, de hagyjuk!

,,Eretnek kutyák!" :)) Vau-vau!

És akkor szóljon most a Kopaszkutya:

www.youtube.com/watch?v=ma2OuSftM00

tucano 2010.02.23. 20:25:08

Ahova én jártam, oda a döntés után azonnal kirakták a félholdat, a Dávid-csillagot és kipakoltak egy Buddhát is a szekrénykére, valamint megkérdezték a diákokat, hogy kihagytak-e valamit? Mire az egyik etióp srác kérdezte, hogy felrakhatna-e egy Szelasszié portrét, rövid úton megszavaztuk azt is.
A gyerekek sulijában azonnal leszedték a keresztet, de a hétfő hittannal kezdődik és a tannéni a hóna alatt a feszülettel beslattyog és kipakolja, majd utána magával viszi. Sztem az olaszok teljesen normálisan állnak hozzá a kérdéshez, bár a hőbörgő politikusok szívesen csinálnának belőle egy kis extra népszerűséget. Mondjuk felénk délen mindenki egyszerre hívő és anarchista is, elég tudathasadás ez nekik:)

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.02.23. 20:43:43

@tucano: Nagyon köszönöm a kommentet!!!!

Erről a napról, megoldásról legszívesebben kisfilmet forgattattam volna!

,,Ahova én jártam, oda a döntés után azonnal kirakták a félholdat, a Dávid-csillagot és kipakoltak egy Buddhát is a szekrénykére, valamint megkérdezték a diákokat, hogy kihagytak-e valamit? Mire az egyik etióp srác kérdezte, hogy felrakhatna-e egy Szelasszié portrét, rövid úton megszavaztuk azt is.
A gyerekek sulijában azonnal leszedték a keresztet, de a hétfő hittannal kezdődik és a tannéni a hóna alatt a feszülettel beslattyog és kipakolja, majd utána magával viszi. Sztem az olaszok teljesen normálisan állnak hozzá a kérdéshez, bár a hőbörgő politikusok szívesen csinálnának belőle egy kis extra népszerűséget. Mondjuk felénk délen mindenki egyszerre hívő és anarchista is, elég tudathasadás ez nekik:) "

Gatta 2010.02.26. 22:53:21

Hat igen , tenyleg nagyon ugyesek ezek az olaszok, most jol megmutattak!Ez egy rendkivul lenyeges kerdes, sot sztem ettol fugg a vilag jovoje,hogy van-e kereszt a falon. Persze nem arrol van szo, hogy ezzel a mubalheval a politika elterelje magarol a figyelmet, es a hatterben nyugodtan atvigyenek olyan torvenyeket, amelyek a sajat kis malmukra hajtjak a vizet. Bravi.
En nem ertem, hogy miert tartunk meg mindig ott,hogy a vallasnak bele kell folynia a kozeletbe. Ez elvileg nem mindenkinek a sajat, szemelyes-, maganugye? Es kerdem en, egy kozhivatalban milyen alapon van kint a kereszt?

Szerintem ez az eset nem az olaszok ratermettseget, hanem korlatoltsagat jellemzi.
A baratomat (olasz) kineztek az iskolaban, mert a szulei meg nem voltak osszehazasodva...a '90es evekben....Azert vegyuk mar eszre magunkat! Es ez meg mindig az az orszag, ahol az egy tv programra juto szoke macak es mellek szama a legmagasabb.
Hat mindenesetre azt megallapithatjuk , h a kereszt a szellemi ertekrendet nagyon nem befolyasolja...

Gatta 2010.02.27. 15:46:06

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa:
:) Latom, itt magas szinten folyik a diszkurzus. Tehat ha vki nem ugy gondolkodik, mint te, akkor hulye? Ertem. Ahogy mondtam: korlatoltsag. Azert koszi.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.02.27. 16:06:05

@Gatta: Nagyon szívesen, máskor is, mindig örömmel világosítom fel azt, aki hülyeséget mond. Ha te erre az esetre azt mondod, hogy az olaszok korlátoltságát jellemzi, akkor inkább cifrább jelzőket mondanék, de jól nevelt vagyok, szóval csak szimplán butaságokat mondasz.

Gatta 2010.02.28. 12:46:19

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa:
Lol!:D
Azert azt megkerdezhetem, hogy neked honnan van belelatasod ennyire az olasz tarsadalmi kerdesekbe?
Mert azt erzem, nagyon kepben vagy, hogy hogyan is mukodik ez az orszag.
Azt peldaul tudod, hogy a maffia/ camorra tagjai a legnagyobb katolikusok? (na ok peldaul biztos nagyon tiltakoztak a kereszt leszedese ellen). Vagy hogy egy felmeres szerint az olaszok kiemelkedo tobbsege szerint a sikeres ember az, akinek a legtobb penze es hatalma van? Vagy megvalasztanak vkit miniszterelnoknek , aki 70 evesen kiskoruakkal letesit szexualis kapcsolatot?(aki mellesleg szinten kiall a keresztet mellett). A problema az, hogy legtobben moralisan a beka segge alatt vannak, sajnos. Ez az, amit korlatoltsagnak hivok, bar nevezhetem oriasi nagy kepmutatasnak is. Es ugy hiszem, hogy nem azzal tagadjuk meg a kulturalis gyokereinket, hogy egy vallasi szimbolumot (ami ismetlem, mindenkinek a maganugye) nem teszunk ki kozintezmenyekbe, hanem a nem melto viselkedesunkkel.
De nyilvan kenyelmesebb veres szajjal tamadni az allitolagos "kulturalis multunkat ert serelmeket", mint a sajat eletvitelunkon es viselkedesunkon valtoztatni.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.02.28. 16:43:23

@Gatta: És akkor mi van, ha sok maffiózó és erkölcstelen ember kiáll, akár képmutatóan egy eszme mellett? Akkor az eszme kevésbé igaz? Ne mond már. Nem az dönti el egy eszme nagyszerűségét, hogy kik állnak mellette, hanem hogy mit mond az eszme. Semmit sem jelent, hogy sok rossz ember is tevékenykedik, hirdetve a kereszténységet, sokkal-sokkal több a jó és igaz ember, csak ugye az nem hír, és nem kenyerük a feltűnés.

Gatta 2010.02.28. 22:20:16

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa:
Na varj egy pillanatot....Eddig azt hittem, arrol van szo, hogy a keresztnek kint kell-e lennie azokon a helyeken (iskola, miniszterium, kozkorhaz, adohivatal, stb), ahol kotelezoen megfordul katolikus, nem katolikus, hivo vagy nem hivo (mert altalaban nem valaszthato alapon megyunk ide, hanem mert kell).
Te viszont keresztenyi eszmekrol beszelsz, meg kollektiv multrol es annak megtagadasarol. Nem errol van szo, de pont ez a baj, hogy sokan osszekeverik a dolgokat es szemelyes sertesnek erzik. Igazabol viszont arrol szol ez a tortenet, hogy kozintezmenyeknek 100%-ig semlegesnek kellene lennie, de ha egy bizonyos csoport vallasi szimboluma ott van minden falon, kerdem en, hogy lehetne semleges? De attol meg mukodhet(-ne) keresztenyi szellemben, mivel a VALODI keresztenyi eszmek tényleg megerdemlik, hogy ne legyenek "megtagadva" (mondjuk hozzateszem, az esetek kisebb szazalekaban tortenik igy).

Abban igazad van, hogy sok a jo es igaz ember. Viszont nem mindegyik tolti a vasarnap reggeleit katolikus templomban. Veluk mi van? Akkor ok is tomegesen tagadjak meg a kollektiv multjukat?

Egyebkent azt hiszem, tul van beszelve ez a tema, foleg a reszemrol, valahogy ugy erzem, nevetseges ezen vitatkozni, ahhoz kepest, hogy mennyire eltavolodott a nyugati vilag az eredeti keresztenyi eszmektol. Felolem akar kint is maradhatnak azok a keresztek, ha legalabb a tobbsege azoknak, akik most ezen vannak felhaborodva, valoban megfogadna Jezus tanitasait es megprobalan azok szerint elni. Felteszem, nem tartanank ott, ahol tartunk. Mindenesetre az indulatos masokra mutogatassal, eremetlenul indulatos beszolasokkal nem nagyon fog elorebb jutni ez a kulturkor, gazdag mult ide vagy oda.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.02.28. 22:53:43

@Gatta: Miért kéne semlegesnek lennie Európának, amelynek jelenlegi kialakításában a legnagyobb szerepet a kereszténység játszotta? A muszlim országokban semlegesek? A Távol-Keleten? Indiában? Az USÁ-ban? Csak mi vagyunk barmok, akik úgy érzik, a lehető legtoleránsabbaknak kell lennünk, de ez már nem tolerancia, hülyeség.
Ha te nem veszed észre az összehangolt támadást hosszú évek óta a közösségi értékeink ellen, akkor nem bennem van a hiba.

Gatta 2010.02.28. 23:53:14

Hat nem tudom, szerintem ebben a kerdesben nem biztos, hogy a muszlim orszagokat, Indiat, sot az USA-t kene peldakent kovetni. Vagy a vegso cel a fundamentalizmus, vallas-alapu haboruk, illetve az ostobasag? Az Usa, tenyleg ne mar! Arra emlekszel, hogy a legutobbi elnokvalasztason az egyik alelnokjelolt nagy buzgosagaban betiltatott konyveket a varosaban, mert a leirtak nem egyeztek meg a sajat ortodox vallasi nezeteivel?...Ez az, amire szted Europaban is szukseg lenne? Probaljunk mar meg elore haladni, ne hatra! Szerencsere mar nem kotelezo a templomba jaras, es igen, Europaban mar nem kotelezo katolikusnak sem lenni. Ennek a megertese a tolerancia. Attol, hogy nem kovetem a katolikus liturgiat, mert nem tudok azonosulni vele, mar nem is kepzem reszet az europai kozossegnek es nincs szellemisegem sem?
(Az osszeeskuves-elmeletedhez pedig nem fuznek hozza semmit, azt hiszem a tipikus "szot sem erdemel" kategoria).

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2010.03.01. 00:06:14

@Gatta:

Nem akarlak elkeseríteni, de szerintem a barátodat azért nézték ki maguk közül, mert egy ronda szudáni néger volt, ám ezt mégsem dörgölhették az orra alá...

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2010.03.01. 00:12:27

@Gatta:

Előre haladni, ne hátra?

Azt kéne észrevenni, hogy "fundamentalizmus" (bárhogy próbálod is pejoratíve értelmezni a kifejezést) nélkül nincs birodalom, nincs erő. Persze Európa megteheti, hogy lemond erről, de ha azt gondolja, hogy majd mások is így fognak cselekedni jobb a békesség alapon, akkor méltán lesz nevetség tárgya...

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.03.01. 00:59:13

@Gatta: No de elbeszélünk egymás mellett. Ki beszél a katolicizmus egyeduralmáról, fél hülye amerikai jelöltek akcióiról? Ki beszél arról, hogy a fundamentalizmus a követendő példa? Annyit mondtam, és mondom még egyszer: azokat az értékeinket, amiknek köszönhetően azok vagyunk, amik, őrizni kell és védeni, aki pedig ezeket ki akarja dobni a szemétdombra, vagy elvenni tőlünk, azoknak erőteljesen meg kell mutatni, hogy nem és nem. Ez olyan, mintha a te családod történelmét, értékeit úgy akarnák elvenni, hogy egy idegen rád rúgja az ajtót, és azt mondja, fiacskám, ezentúl márpedig másként lesz, leszarom, hogy miként nőttél fel, és mit hittél. Ezt a képet képzeld el a kollektív keresztény Európára. Ha tetszik, ha nem, de Európát a keresztény értékek tették nagyrészt azzá, ami, és ezt lehet nem elfogadni, de ennyi erővel az égre is lehet mondani, hogy nem kék, hanem zöld.

@"the dragon": Bárhogy fáj nekem, Sárkány kartárssal teljesen egyetértek.

Gatta 2010.03.01. 01:00:19

@"the dragon":

:D Latom, az szovegertes egyelore nem az eroseged. Olvasd vissza legyszi, a zarojelbe tett megjegyzes nem egy random szo, amit eppen az aktualis hangulatomnak megfeleloen odabiggyesztek, hanem kapcsolodik az adott mondathoz. Tehat amikor azt irom: "A baratomat (olasz) kineztek az iskolaban, mert a szulei meg nem voltak osszehazasodva.." az azt jelenti, hogy a baratom, AKI OLASZ....stb.
Nem tudom, ez igy jobban ertheto-e...Egyebkent lehetne szudani is, akkor se lenne tobb jogalapjuk kikozositeni, de ebbe ne menjunk bele, nem erzem, hogy te lennel a legjobb vitapartner. Valoszinunek tartom, hogy csak kb-ra tudod, hogy hol van Szudan, abban meg egyenesen biztos vagyok, hogy meg eletedben nem beszeltel meg senkivel, aki arrol a kornyekrol jott. (azt azert had aruljam, barmily meglepo is lesz, hogy koztuk is vannak ertelmes es buta, joszivu vagy rosszindulatu, stb. emberek, ahogy koztunk..mint ahogy a te peldad is mutatja).
A fundamentalizmust meg valoban pejorativan ertelmezem, mert velemenyem szerint semmifele abszolutizmus nem allja meg a helyet, mert milyen alapon mondja az egyik , hogy jobb mint a masik? Vagy ezt igy ki donti el? Te? A birodalmadban? Es ne haragudj, de en nem szeretnem, ha vmit "erovel" akarnanak ramkenyszeriteni, tehat nem tudom osztani a velemenyedet. Sztem pontosan attol lesz valaki neveteges, ha erovel probal kituni, mert mas eszkoze nincs. Azert nezz utana, a tortenelemben ez a vegtelensegig egyik "birodalomnak" sem jott be.

Gatta 2010.03.01. 01:07:04

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa:
Te meg azt nem erted meg, hogy attol, h nem aggatunk kereszteket pl. a birosagok falaira, attol meg semmilyen keresztenyi erteket nem dobunk a szemetdombra, de latom, ezt nehezedre esik megerteni.

Es nekem is faj, ha tenyleg egyetertesz azzal, amit Dragon ir, mert ennel sokkal ertelmesebbnek tuntel.
(azt az onellentmondast azert szeretnem, ha megmagyaraznad, hogy ha , idezem:" Ki beszél arról, hogy a fundamentalizmus a követendő példa?", akkor mi is az pontosan, amivel egyetertesz? A rasszista kinyilatkoztatasaval? Mert az nem lenne valami keresztenyi..:P)

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2010.03.01. 01:20:19

@Gatta:

Tisztában vagy egyáltalán a fundamentum kifejezés jelentésével? Aligha.

Mondanám, hogy a civilizációk esetében arról beszélni, hogy jó e, vagy rossz, teljesen felesleges, mert bőven elég, ha a miénk. De ez nem lenne igaz, ugyanis a versengés - mely kultúrákat emel fel, másokat pedig a végromlásba dönt - választ ad a kérdésre: az a jó, ami életképes.

A szudáni haverodnak pedig üzenem, hogy délolaszba' próbálkozzon inkább, azok úgy is olyanok...

Gatta 2010.03.01. 01:41:30

Az elso kerdesedre inkabb nem valaszolok, mert szerintem meg te nem vagy azzal tisztaban, hogy habar ugyanaz a szoto, fundamentum es fundamentalizmus nem ugyanazt jelenti.

Az,hogy mi eletkepes egy civilizacio eseteben, nem egy emberi elet lefolyasa alatt fog eldolni, ugyhogy errol kar is vitatkozni. A legtobb, amit tehetunk, hogy megprobaljuk lelkiismerettel eltolteni azt az idot, ami adatott, tanulva a multban elkovetett hibakbol. Hiaba probalsz az evolucioval parhuzamot vonni, azert az embert az kulonbozteti meg az allattol, hogy kepes generaciorol generaciora a gondolkodas segitsegevel hozzatenni az addig felhalmozott tudashoz, es valtoztatni azon, ami nem volt jo. Es mindezt nem kihalasos alapon...

Az utolso mondatot pedig nem ertem. Valoszinunek tartom, hogy vmely frusztraciod tort a felszinre ebben a formaban, sajnalom, tenyleg.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.03.01. 07:01:06

@"the dragon": ,szudáni haverodnak", ne csináld ezt! Tudod te is, hogy ennek semmi, de semmi értelme.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.03.01. 07:55:42

@Gatta: Te valóban nem értesz engem. A blog.hu egyik csodálatos tulajdonsága, hogy ha rákattintasz annak a nevére, akinek az illető a válaszát címezte, akkor odaugrik a lap, ahol az a valaki azt mondta, amit. Szóval, elmondanád nekem, hogy miért ferdítesz, és állítod be úgy, mintha nem a fundamentalizmusra tett kijelentésével értenék egyet dragonnal? Mellesleg, nagyon okos dolgot mond Sárkány, mert teljesen mindegy, mi hogy ítéljük meg, jó vagy rossz, de egy civilizációnak nem ez a mércéje, hanem hogy sikeres-e. Amelyik nem sikeres, és belülről felfalja magát, az elbukik. Erre halad most Európa, és amúgy a nyugati világ is. Vajon miért gyarapodik és fejlődik a muszlim világ és a Távol-Kelet? Mert biztosak magukban, az értékeiben, őrzik és megőrzik őket. Érts meg: teljesen mindegy ez esetben, hogy morálisan rendben van-e vagy sem, az egy másik vita tárgya. A sikerességről van szó. Az a társadalom, civilizáció sikeres, amelyik kívül-belül erős, mert tudják mi a fontos, például a kohézió.

@mbemba: Ne vedd komolyra ez utóbbi kijelentését, ő Sárkány kartárs, a mögöttes mondanivalója a lényeg. :)

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2010.03.01. 11:48:18

@Gatta:

Nekem olybá tűnik, hogy kettőnk közül te nem vagy képben. Azt hittem tisztában vagy vele, hogy a fogalom egy absztrakt alapvetésből merítkező attitűdöt jelöl (ezért beszélhetünk róla pl. jogi vagy pénzügyi vonatkozásban is, hűha), és ezért társítod, kissé szigorúan, de szerintem jogosan a keresztmentő akcióval... Meg is védtem gyorsan. De ha csak össze-vissza beszéltél, akkor elnézést, nem állok az utadba.

A kommented második részével viszont egyetértek. Azzal kikötéssel, hogy az irány azért néhány évtized távlatából igencsak felsejlik...

Mondok egy példát. Szerinted a mezei francia állampolgár nem bánta meg iszonyatosan, hogy alig fél évszázada kormányzati politikává tették az olcsó munkaerő (hogy virágnyelven fogalmazzak) francia földre csábítását a gazdaság felpörgetése végett? De bizony. A németek odáig vannak a hatmillió törökükért? És félrertés ne essék, ez nem azok hibája, akik éltek a lehetőséggel, hanem azé az elité, amely annyira körülbástyázta magát a polkorrektséggel, hogy ha akarna sem tudna már kitörni belőle...

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2010.03.01. 11:52:30

@mbemba:

Ti errefelé nem szeretitek a szudániakat, vagy mi a szösz? Gatta is az előbb még hivatkozott a haverjára, most meg letagadná... Megértem a miértjét, de elfogadni azt nem tudom!

Gatta 2010.03.01. 12:57:49

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa:
Az a baj, hogy sajat magadat nem olvasod vissza. Ugyanabban a posztban azt mondod, te nem a fundamentalizmusrol beszelsz, mint kovetendo pelda (ez nekem a valasz), utana pedig kozlod, hogy:"Bárhogy fáj nekem, Sárkány kartárssal teljesen egyetértek.", amikor a fundamentalizmusrol, mint a civilizacio erejerol beszel.

Azt hiszem, kettonk kozul nem en vagyok az, aki nem figyel.
A kohezioval meg egyetértek, de az nem kohezio, hogy kozosen utaljuk a harmadikat, habar tudja azt a latszatot kelteni. Raadasul a muszlim vilag vagy a Tavol-kelet nem attol gyarpaszik, mert ulnek az eddig felhalmozott ertekieken, hanem hozza tudnak tenni ujat. Ebben kene koherensnek lennunk, ez annyira meg nem megy. Ezt ugy hivjak, fejlodes. Szal ne keverjuk a dolgokat.

Az meg hogy: "Ne vedd komolyra ez utóbbi kijelentését, ő Sárkány kartárs, a mögöttes mondanivalója a lényeg. :) " hat ne haragudj, de semmifele mogottes tartalmat nem latok, hacsak nem a szemellenzos ostobasagot.

Gatta 2010.03.01. 13:08:16

@"the dragon":
Jol ki copy-pastelted, ezt probaltam elkerulni, de azert koszi, kar, hogy itt nem arrol van szo, hogy a fundamentalizmust, mint szot hany fele keppen lehet ertelmezni, hanem adott szovegkornyezetben kellene olvasni. Masodszor mondom: szovegertes, gyakorold meg egy kicsit.

Amugy jok a peldak, azt azert tedd hozza, hogy mi is okozta, hogy lassan keptelenek kezelni ezek az orszagok a bevandorlo kerdest: a hires nyugati civilizacionk "istene", a penz. Amikor kell, akkor jol jon az rendkivul olcso munkaero,aki minden kulimunkat elvegez helyettunk, igy "tobb penz is marad nekunk" alapon (kapzsisag, ha jol tudom a 7 fobun egyike, ha mar kereszteny eszmeknel tartunk), most amikor mar nem kell, takarodjon mindenki vissza a sivatagba ehenhalni? Ne haragudj, de ezt se civilizaltnak, se keresztenyinek nem tartom. Hiaba, elobb utobb minden rossz visszaut. Erre azert gondolj neha, amikor okos kijelenteseket teszel masokra.

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2010.03.01. 14:10:05

@Gatta:

Mit copy-pasteltem és honnan?:) Egész pontosan arról volt szó, hogy szerinted a fundamentum kifejezésnek semmi köze a fundamentalizmushoz, azt leszámítva, hogy ugyan az a szótő, ráadásul utóbbi "negatív"... Erre fel hoztam bizonyítékokat arra vonatkozólag, hogy maga a fogalom nem negatív, hanem értéksemleges, ezért is használják számtalan vonatkozásban. Továbbá kiegészítettem a saját véleményemmel, miszerint viselkedésmintának pedig kifejezetten célszerű, mert erőt és kohéziót kölcsönöz az adott csoportnak. (Szintén ügytől függetlenül...)

Az pedig már igazán nonszensz, hogy épp minket vádolsz mammon-imádattal...:D

Gatta 2010.03.01. 15:18:04

@"the dragon":
:)) Jaj.
1. Sehol nem irtam, hogy a ket szonak semmi koze egymashoz, csupan jeleztem, hogy a jelentesuk nem ugyanaz. De persze lehet ide-odacsapongani, beszurni dolgokat, hogy minel inteligensebbnek latszodj.

2. Az, hogy adott szovegkornyezetben negativan hasznalom, azzal meg nem tagadtam azt, hogy mas szovegkornyezetben semleges, sot pozitiv jelentese is lehet. Ha venned a faradsagot, es elolvasnad rendesen, eszreveheted, hogy vmire valaszkent mereszeltem hasznalni ezt a szot, tehat adott kornyezetben ertelmezendo. (nem tudom, hogy vajon ezt meg hanyszor kell megfogalmaznom ahhoz, hogy legalabb egy resze eljusson hozzad)

Latod, pont ez a problema, lenyegit ugyan nem teszel hozza, de veres szajjal tamadsz es olyan dolgokba kotsz bele, aminek jelentosege gyakorlatilag nulla. Gratulalok, te es a hozzad hasonlok lesznek, akik belulrol szetrohasztjak az "adott csoportot", mivel nem a masok fikazasa tesz erosse. Effelol meg veletlenul se legyenek illuzioid.

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2010.03.01. 16:21:12

@Gatta:

"A fundamentalizmust meg valoban pejorativan ertelmezem, mert velemenyem szerint semmifele abszolutizmus nem allja meg a helyet, mert milyen alapon mondja az egyik , hogy jobb mint a masik?"

Maradjunk annyiban, hogy ez elég általánosnak hangzott.;) Arról nem is beszélve, hogy még az abszolutizmust is sikerült ide keverned...

Az viszont tény, hogy ennek a polémiának nincs sok értelme, de nincs mit tenni, ha Esti Kornél kolléga már a legelején mindent elmondott, amit amúgy az álláspontodról elmondani érdemes...

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.03.01. 18:42:14

@Gatta: Mi az ami nem érthető? Én nem a fundamentalizmusról beszéltem, de ettől függetlenül dragonnak igaza van abban a kérdésben. Ki beszél a harmadik utálatáról? Az is kohézió, csak éppen nem mindegy, hogy egy érték melletti kohézióról beszélünk, lásd kereszténység, vagy a gyűlölet teremtette kohézióról. Mindkettő erős egyébként, de hogy jön ez ide? Én egyedül a kereszténységről beszéltem, összehasonlítva más vallásokkal, amiket, ki tudja miért, de a szerencsétlen hülyék mégis védenek a saját társadalmukban. Nem is sikeresek ezek az államok, ugye?
Szerinted miért fejlődnek? Mert biztosak a dolgukban, és egy olyan társadalom, amelyik tele van önbizalommal, biztosak az értékeikben, az nagyon komoly hátszél. Szerinted Japán vagy a kis tigrisek a maguk sajátos szellemi-vallási múltjuk is civilizációjuk hiányában ugyanott tartanának, ahol most?
Azért tudnak fejlődni, és mindenki azért tud, mert értékeiket megőrzik, azokat nem dobják el, és azokkal egyezve alkotnak mást. Nincs jövője egy társadalomnak, amelyik erőszakkal elfelejti a múltját.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.03.01. 19:18:59

@"the dragon": @Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Az élet teli van dilemmákkal (UFF!), de ti kinyilatkoztatva igazságokat mondtok! Remélem, hogy néha azért vannak kétségek is életetekben!

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa. Miért kezdesz úgy egy kommentet (keresztényként), hogy: Mi az ami nem érthető? Ez szerintem sértő! Ahogy éreztem Gatta nem egy hülyegyerek!

A kereszt helye a közintézményekben azért is kérdéseket vet fel, mert hiteltelen a közeg. Mi történik ott? Ami ott történik az nem mond ellen a kereszt szellemének. Ennek ellenére nem mondom, hogy nincs helye, csak felmerül bennem, hogy: vajon?

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.03.01. 19:28:23

@mbemba: Hogyne lenne dilemmám. Csak bizonyos dolgok szerintem természetesek és alapvetőek, és aki ezeket nem ismeri fel, annak nem a véleménye más, hanem objektíven nem jól látja.
Azért az csak nem gond, hogy megkérdem, mit nem ért, mikor sokadszorra írom le? Ez egy udvarias társalgás, mi kifogásolható abban, hogy megkérdem - a segítség szándékával - mit nem ért? Segíteni akarok csupán.

Gatta 2010.03.01. 19:54:53

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa:

Nem az a kerdes, hogy orizni , vedeni kell- e a multunkat avagy sem. A problema csupan az, hogy Europa nem 100% katolikus, a kereszt megjelenitese pedig egy katolikus szimbolum. Emlitetted a mecsetek illetve Nemetorszag kerdeset. "Németországban minden nagyvárosban vannak mecsetek, de a feszület nem lehet a falakon." Nemetorszagban nagy szazalekban evangelikusok is. Felteszem, ok se nagyon ragaszkodnanak a keresztekhez a kozintezmenyekben.
Persze mondhatod, hogy Olaszorszagban mindenki katolikus. Igen, valoban ez van elterjedve a vilagban roluk. De mivel egy olaszokrol szolo blogra irsz, nyilvan van belelatasod a hetkoznapi emberek eletebe is, nem csupan, amit a media, internet,stb. kozvetit. Igy azt is tudod termeszetesen, hogy a fiatalabb generacioknak egyre nehezebb elfogadni mindent szo nelkul amit a katolikus egyhaz megprobal rajuk eroltetni. (ugyhogy ezen a ponton azt a bizonyos 80%- melle-amit emlitettel- tennek egy kerdojelet, az alapjan, amit itt elve latok , hallok, tapasztalok). Ebben az orszagban a Vatikannak meglehetosen nagy a hangja, de sajnos nem mindig lehet eszszerunek nevezni azt, amit megprobalnak lenyomni az emberek torkan. Ez nem eroszakossag? Minden tiszteletem a hivoke, semmi esetre sem vagyok egyetlen vallas ellen sem, a bigottsagot viszont nem vagyok hajlando elfogadni. Az ugyanis egyenlo a gondolkodasmentes birkaszellemmel.
Szerintem az ertekeinkre maskepp kell vigyaznuk.
Pl.ne firkajuk a muemlekeket, a szemetet nem dobjuk el az erdeinkben, nem egyunk a McDonald'sban, helyi termelok aruit vasaroljuk (meg ha tobbe is kerul), ne menjuk a szomszed utcaba is autoval, Rtl Klub helyett inkabb nezzuk a Duna tvt, ismerjuk a sajat tortenelmunket (lehetoleg tobb forrasbol, hogy ne legyen egyoldalu) olvasunk magyar alkotoktol, jarunk szinhazba, koncertre, kiallitasra. Lassuk azt, hogy mennyire gazdag a magyar kultura, de ne szalljon a fejunkbe az osszes ver, amikor vki kritikat fogalmaz meg. Es igen, aki ugy erzi, az jarjon templomba, gyonni, alkossanak hitkozosseget. Ezzel egyaltalan nincs semmi baj. De ez had legyen mar szabadon valasztott. Nem hiszem, hogy ez a keres eroszakot kovetne el a "kollektiv multunkon".

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2010.03.01. 19:55:19

@mbemba:

Az élet teli van dilemmákkal, bizony, ezért is lenne nagy kár ezek helyett alapvetéseken filozofálgatni...

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.03.01. 19:59:08

@Gatta: Látod, a harmadik bekezdéseddel teljesen egyetértek. Csak azt felejtsd már el, hogy katolikusok. Én a keresztényekről beszélek, mivel a kereszt a kereszténység szimbóluma. Most már nagyon másról beszélünk, mint ami az eredeti téma volt. Lényeg a lényeg: maradjon a kereszt a falakon és a szívekben.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.03.01. 20:05:50

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Javaslatom: Több hitelesség, példa, utána megjelennek a keresztek mindenhol!

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.03.01. 20:10:44

@mbemba: Pontosan. Ezért kell példásan eljárni az olyan agitálok ellen, akik ezt rombolják.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.03.01. 20:32:20

@mbemba: Meglehet. A lényeg, hogy egy társadalom alapvető érdeke az, hogy ne engedje lerombolni az értékeit, és akik megpróbálják, azokat akadályozza meg. Ez a kollektív jogos védelem. Aki ezt nem teszi meg, mondhatnám, magával cseszik ki.

Gatta 2010.03.02. 10:24:18

A protestansok nem jelenitik meg fizikailag a keresztet a felfeszitett Jezussal, mivel ok ezt balvanyimadasnak tartjak. Nezd meg otthon akarmelyik reformatus templomot, se a torony tetejen, sem pedig bent nem fogsz latni keresztett (belul altalaban siman csak feherre van festve a fal)
Na csak ezert emelegetem a katolikusokat, azert azt nem mondhatotd, hogy a protestansok nem keresztenyek.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.03.02. 10:30:29

@Gatta: Könyörgöm neked, hol mondtam olyat, hogy nem keresztények a protestánsok? Hogy bírsz ennyit ferdíteni? Álljál már le ezzel, kérlek.
Azt tudom, hogy ahány protestáns családnál csak voltam az otthonában, mind kint volt a kereszt. Az pedig specifikusan olasz kérdés valóban, hogy mivel ők katolikusok, még inkább joggal rakják ki a feszületet.

Gatta 2010.03.02. 12:39:00

Na jo persze, de az okori gorogok vagy romaiak is nagyon befolyasoltak az europai fejlodest, nem? De akkor miert nem koveteljuk megsem Jupiter szobrok kihelyezeset? Mert mar nincsenek hivok, akik elfogultsagukban az eszmeik elleni tamadasnak erzik. De ettol fuggetlenul nem veszett el az, amit abbol a kulturabol erkezett. Demokracia, hogy mast ne emlitsek. Sztem egy eszmenek nincs szuksege fizikailag megjelenitett szimbolumokra ahhoz, hogy fennmaradjon.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.03.02. 14:00:30

@Gatta: Talán azért, mert látsz egyvalakit is magad körül, aki Jupiternek áldoz? Vagy olyat, aki Hérának? Egyszerű a válasz: őket elsodorta az idő vihara. Tetszetős jellemzés, hogy a jelenlegi Európa a római jogon, a görög filozófián és a keresztény szellemiségen alapszik, bármelyiket kihagyni is nagy vétek. Mégis, mivel keresztényekből kicsit több van, mint az előző két ókori népből, okkal lehet több joguk, nem?

Gatta 2010.03.02. 18:22:11

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: "
Talán azért, mert látsz egyvalakit is magad körül, aki Jupiternek áldoz?"
Igen, ezt en is irtam..:) Egyebkent peace.
süti beállítások módosítása