Olasz fórum

Olasz fórum

A Serie A harcosai (+Ligabue himnusza a Gattusóknak)

2010. május 28. - mbemba

Jópár éve úgy gondolom, hogy a harcosságot egy gattusóban mérik. Ha nincs Gattuso, nincs világbajnoki cím. Ha nincs Gattuso, nincs Pirlo. Ezt a harcos szellemet a Serie A-ban többen megjelenítik, és nem feltétlenül a középpályán, a pálya közepén. Vannak nagy harcosok elől is, hátul is, ők mindig ott vannak, ahol lenniük kell, ahol harcolni kell.

Kell-e mondani, hogy ez aztán igazán szubjektív válogatás: egyszerre gondolok erre az idényre, meg korábbiakra - de főleg az utóbbira -, válogatottra. Próbáltam felidézni a kamera előterébe került arcokat, súlyos tekinteteket. Szóval:
 
10. Gargano. Lehet valakinek véletlenül Uragán a beceneve? A kis uruguayit, a letámadás nagymesterét így keresztelték el a nápolyiak. Elképesztő lelkesedéssel végzi azt a munkát, amelyikre más helyeken a két fejjel magasabb Sissokót, Melót, Vieirát alkalmazták. Hamsik és Lavezzi mellett ő a nápolyiak egyik garanciája.
 
  1. 9. Pellissier. Gyakran egyszemélyes csatársor ő. És azt is jól tudja csinálni. Hihetetlen munkabírású játékos. Ha kell, megtámadja a hátvédet, majd a középpályáról olyan rohamokat indít, hogy védő legyen a talpán, aki bír vele. De ez az állandó hajtás nem ragadtatja el, higgadt marad, és a bíróval sem szigorkodik. Példakép.
 

8. Sztankovics. A Balkán gyermeke, mindenkori csapatában a középpálya motorja, hajtóereje. Aztán mi történik csodák csodájára: volt meccs, hogy Múúúú mester irányítóként számított rá. De a szerb harcos hozza formáját: megfeszül, dolgozik inaszakadtáig és mindenét adja a győzelemért.

 
7.  Ambrosini. Harcol azért, hogy Pirlo, Seedorf alkothasson. Teszi ezt hihetetlen alázattal és eredménnyel. Küzd, küzd, de látszik, hogy alkalom adtán művészkedni is tudna. Így azonban a Milan kapitányának még mosolyogni sem marad ideje.
 
  1. Sculli. Iszonyatos munkát végez a mezőnyben, és mindig csak akkor jövünk rá, hogy csatár, mikor valóban ott van elsőként a kapu előtt. Nem tudom, hogy hogyan csinálja. Egy biztos: sétálni még nem láttam!
 
  1. Lucarelli. Helye van a Serie A legnagyobb harcosai között, mert nem csak, hogy keményen állja a sarat a durcás védőkkel és lődözi is a gólokat – 110-nél tart mindent összevetve –, de néha harcosan tartja magát elveihez is. Maga kezdeményezett fizetéscsökkentést, visszautasított euró milliókat.
 

4. De Rossi. Csúszik-mászik, izzik ezerrel, és egyre kevesebbet rugdalja az ellenfelet. Ellenben becsúszik távolról és közelről, aztán, ami a küzdő játékosoktól nem elvárható irányít is: pontosan, precízen, szépen. Gólt is lő, meg fejel is. Leginkább ronda könyököse maradt meg az amerikaiak ellen, meg mikor ellilult fejjel, vadul lüktető nyaki ütőérrel üvölt góljai után (mint a képen:).

 
  1. 3.Iaquinta.Sokat ér ő Lippinek. Sokra is tartja őt a Mister. Megküzd az előre lőtt labdákért, megtartja azokat, ha kell, saját térfelén gürcöl. És újabban több gólt lő. Nekem a írek elleni játéka volt a legmaradandóbb: az emberhátrányban focizó olaszok csak vele csikarhatták ki a döntetlent. A 2010-es Iaquinta talán jobb, mint a 2006-os Iaquinta.
 
  1. Inzaghi. Remeg, ha gólt lő - ha nem, akkor is -, küzd, akkor is, amikor 4-1-re vezet a Milan. Vitatkozik, kikéri magának, a tekintete vádol. Minden pillanatban ki van élezve arra, hogy támadja a kaput. Nekem mégis egy olyan jelenet maradt meg leginkább, amikor a Manchester ellen a félpályára visszaloholva az atlétikapályán guruló labdára vetődött, hogy minél gyorsabban játéba hozhassa.
 
  1. Gattuso. Megkopott egy kicsit az öregfiú gyorsasága, le-lekésik, de a szeme mindig ugyanúgy villámlik. Meglátjuk, hogy hat rá az afrikai levegő. De szeretnénk, ha ismét megrángatná Lippit! Beceneve, Ringhio vicsort jelent. Ő Signor Vicsor! Ő a kibékíthetetlen bajnok.
Akiken gondolkodtam még: Biondini, Brocchi, Palombo, De Ascentis, Lichsteiner, Flamini, Donadel, Perrotta, Corradi, Mesto, Samuel ,,BL” Eto’o.
 
Luciano Ligabue: Una vita da mediano

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr132036398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.05.28. 15:04:07

Úgyis tudja mindenki mit akarnék írni. :)
Ámde a poszt remek összefoglaló.

Calogero 2010.05.28. 15:07:55

like it. Gattuso legenda és hatalmas szerepe van mind a Milan korábbi szárnyalásában, mind az olasz válogatott sikerében. Egyik legnagyobb kedvencem nekem is. Remélem még egyszer utoljára kivirágzik

popp · http://koncertblog.com/ 2010.05.28. 15:11:39

Én azért Perrottának helyet szorítottam volna a tízben.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.05.28. 15:36:09

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Hogy buzi Lucarelli? :) Hogy Zarate a megaharcos? :) Hogy Ballotta a harcos nyögdíjas! :))

A ,,gondolkodtam rajtuk" kategóriában küldtem jelzéseket! Gyenge Lazio-szezon volt ez, na!

@popp: Hüje Perrotta! :)

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.05.28. 15:44:37

@mbemba: Most kápráztattál el először médiumi képességeiddel! :) Megérdemlem, jót is nevettem. :) Lichti és Brocchi bizony nagy harcosok, bár a mostani csapatból szerény véleményem szerint Rocchi és Firmani a legnagyobb szívűek.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.05.28. 15:46:17

No, meg azért Lucarelli is elment egy kis pénzt keresni a donyecki vad tájakra, így már könnyen nagylelkű. ;)

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.05.28. 16:00:25

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Lucarelli is elment egy kis pénzt keresni a donyecki vad tájakra.

Ezt írtam: ,,de néha harcosan tartja magát elveihez is" szóval néha:)
Ugyanakkor Livorno egy szerelem neki, amiben van egy megcsalás is, amire lehet, hogy van alibi. És úgy tűnt számomra, hogy livornói részről bocsánat is van. Előbb-utóbb beszerzem könyvét: Tartsátok meg milliárdjaitokat!

Talán Rocchi, de idén kevesebbet küzdhetett a pályán (na látod, őt kifejezetten kedvelem). Ez szólt ellene. Elmélkedtem kicsit Ledesmán, Matuzalemen is - Firmani nem jutott eszembe -, de látom, hogy ő is csak tucatnyi meccset játszott idén.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.05.28. 16:51:23

@mbemba: Matuzalem szezonja szinte értékelhetetlen, annyit volt sérült, Ledesma szezonjáról se sok jót lehet elmondani, de ez részben önhibáján kívüli. Firmani sajnos nem gyakran kap lehetőséget, de akkor mindig felszántja a pályát. Közülük még Rocchi volt a legjobb, egész formába jött tavaszra, Reja érkeztével.

Lucarelli 2010.05.28. 18:27:23

Akár a donyecki kitérővel akár a nélkül Cristiano Lucarelli kivételes labdarúgó.
Örülök, hogy megemlítetted.

Grazie : ).

2010.05.28. 19:10:18

Király poszt! :)

Eto'o, de valóban a BL miatt, amit ott csinált, az a legnagyobbak közé tette véglegesen.

raja ram 2010.05.28. 19:11:25

Konteo: Az olaszok és a franciák négy évig pihentek a válogatottban és klubjaikban. Az EB se érdekelte őket. A csoportjukból is nehezen fognak továbbjutni, aztán megint döntőt játszanak.

Rino 2010.05.28. 20:36:56

Nagyon jó poszt, grat mbemba! :)

madbalee 2010.05.28. 21:09:18

@Lucarelli: Igen Lucarelli, Brocchi (mint kis Gattuso) mind mind igazi harcosok.

Én még megemlíteném Cozzat aki a Regginát vitte sokáig a hátán. Igaz, hogy most messze van a Serie A-tól, de nagyon nagy kedvenc otthonában.

www.youtube.com/watch?v=udamk_eYxBk

madbalee 2010.05.28. 21:18:18

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Tényleg tudsz valamit Kolarovról? tényleg viszi Mú a Realba?

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.05.28. 21:28:55

@madbalee: Kolarov Mourinho listáján az egyik első, és Maiconon kívül talán az egyedüli mozdítható az itáliai jelöltjei közül, szóval ha csak kettejükön illetve a Lazión múlik, akkor tuti hogy Kolarov megy a Realba. Már csak a Real vezetősége szólhat közbe.

La Serenissima 2010.05.28. 21:38:27

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: most jön a nem várt összeborulás: Rocchi nálam is simán tízben van. íírtózatosan nyomul mindig.

raoul_duke 2010.05.28. 21:41:11

Gattuso hatalmas arc. Itt mekkorát sprintelhetett, hogy odaérjen? :)
www.youtube.com/watch?v=VjWnXVso0Mg

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.05.28. 21:58:32

@La Serenissima: Ugye? Hadd legyek én is őszinte: De Rossi küzdése, hajtása, klubszeretete mindig meghat és értékelem is.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.05.29. 07:33:09

@madbalee: Szerintem Cozza inkább nagyon jó focista és kedvenc (nem nyálas-csöpögős értelemben), mint küzdő. Nagyon figyeltem őt mindig, és tudom mennyire szeretik otthon.

@La Serenissima: Rocchinak ez az idénye szerintem inkább a türelemről szólt, mint a harcosságáról. Sokat tanulhat tőle a Zarate gyerek.

@raoul_duke: És Pirlo is új oldaláról mutatkozik be: hogy odatette magát a balhé közben! :)

raoul_duke 2010.05.29. 11:27:19

@mbemba: akkoriban nagyon egyben volt az a csapat, Kaká ugye érinthetetlen, abban meg szerintem biztos volt Pirlo is, hogy belemehet a kötekedésbe, fél perc múlva úgyis ott lesz Rino :).
Meg azért Ambrosini is ott állt a környéken, ha esetleg holtpontra ér a vita, akkor segítsen dönteni, érted.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.05.29. 12:20:54

@raoul_duke: Ha-ha, és Rino jött! :))
!
Mert tudjuk, hogy ő az ember, aki pitbullokkal tréningezik!

olaszforum.blog.hu/2009/02/05/negy_hulye_angol_menni_del_olaszorszag

madbalee 2010.05.29. 12:45:28

@mbemba: Lehet, de ő is mindig mindent megtett a Regginaért.

Rhino a N°1 az fix!

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.05.30. 07:14:14

@madbalee: Egyértelmű! Csak azt akartam mondani, hogy ő a Baggio-Gattuso tengelyen közelebb áll szerintem Baggióhoz.

raja ram 2010.05.30. 09:44:26

És azért ne feledkezzünk meg minden olasz mészárosok atyjáról CLAUDIO GENTILÉRŐL sem!

raja ram 2010.05.30. 09:48:58

gentile (mn)

aranyos
kedves
bájos
kellemes
finom; művelt; érzékeny
jóérzésű
előzékeny; udvarias

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.05.30. 09:59:18

@raja ram: És hidd el nekem, hogy majdnem 100%-ban igaz a felsorolás! :)

(kétszer találkoztam vele, másodjára kábé egy órára, és tényleg!)

De értelek én téged! :) Tényleg írhattam volna, hogy Gattusónak is voltak mintái.:))

Fiatalabbaknak:) www.youtube.com/watch?v=Io8nrKD4CdU

raja ram 2010.05.30. 15:27:07

Gentile-nek óriási szerepe volt, hogy a foci történetének legnagyobb menetelését (argentin/brazil/lengyel/német)megnyerjék az olaszok. A csoportmeccseken - olasz szokás szerint - épp, hogy továbbjutottak.

.Frajti 2010.05.30. 20:21:35

Offolok: mivel sehol se találtam meg a méled mbemba, itt írok néked. :) Sajnálattal vettem tudomásul, hogy itt az olaszforum blogon nem esett még egy szó sem az olasz körversenyről, a GIRO d'Italiaról. Ma ért véget a háromhetes küzdelem, melyet egy olasz nyert meg, Ivan Basso.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.05.30. 21:59:22

@.Frajti: Jajaja, nem volt rossz a Giro. Aztán nem mbembát cseszegetve, ha nincs ideje, hát nincs, de én a Rossi Bálintos írásokat is hiányolom.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.05.31. 12:34:15

@.Frajti: @popp: popp tudja mi a dörgés. Igen, szóval az idő! A Giróból egy szakasznak az utolsó harminc kilométerét láttam: mikor a hegyekben a viharban tapostak, keskeny utakon, és az egész, mikor felülről mutatták olyan volt, mintha a Sárga folyóról forgattak volna filmet.

Meg azt tudom, hogy sok-sok-sok szakaszon át nem nyert olasz, aztán sorozatban négyszer-ötször. @Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: négyszer-ötször, mint a Lazio az idén! :)))))) (hogy itt is kerüljenek szóba:)

@.Frajti: zsoit@freemail.hu

Pár héten belül szeretném, ha segítenél blogos igazításokon. Mint a fejléccel.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.05.31. 18:31:27

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Akkor amikor a többség - akiknek a a Scudettoért, a nemzetközi kupáért vagy a kiesés ellen nem volt már olyan fontos -, szahart nagyívben az egészre. Akiknek viszont fontos volt (mint a Roma vagy az Inter) így vagy úgy el is verték a Laziot. ;-)

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.05.31. 18:40:12

@popp: És? Valami Lazio mizériád van hogy nem vagy drukker, mindig felhozod őket? Nem értelek.
3 pont az meg 3 pont, persze ha jól megnézem, a Roma győzelem inkább 4 pont nem?

.Frajti 2010.05.31. 23:54:10

@mbemba: Írjál mélt, ahogy van/lesz akkor kapacitásom, segítek. :)

Matrix23 2010.06.10. 02:11:14

Materazzi hogy maradhatott ki? Azt hittem ott lesz első 3ban vhol, de sehol.

Stankovic mellett legnagyobb harcos a csapatban, nem hiába mindneki nagy kedvence.

Cambiasso is befért volna még, ő is hasonló.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.06.10. 07:05:41

@Matrix23: Cambiassónak túl sok esze van, ahhoz, hogy igazi harcos legyen, szerintem!

Materazzi pedig favágóságával tönkretette a harcosok becsületét - meg nem is játszott (de érzem, hogy esetében nehéz a játszani szó:,), ő nem játszik, ő... még keresem, de most mennem kell. :)
süti beállítások módosítása