Először fordult elő az olasz baristák bajnokságán, hogy a címvédő ismét megnyerte a versenyt. Nem önmagában Francesco Sanapo (produkció is van a videó végén, meg elején:)– leccei születésű, de Firenzében dolgozik már évek óta – győzelme érdekes, hanem az, hogy mi is történik egy ilyen barista bajnokságon.
Amint az a tudósításokból kiderül a 2011-es Carrarában, vagyis Toszkánában rendezett eseményen a versenyzők 15 perc alatt négy cappuccinót, négy presszót és négy különféle alkoholmentes kávét készítettek. Sanapo az elérhető 800 pontból 725-öt gyűjtött be, amjdnem százzal többet a másodiknál. A zsűriben négyen az érzékszervekre gyakorolt hatást elemezték, ketten technikai szempontból értékeltek, ráadásul a zsűrinek elnöke is volt. Tényleg, mennyire dolgozik szem, száj, orr, s tán fül is szürcsölgetés előtt, közben s után – szemnek, szájnak, orrnak ingere. A rendezvény gazdája szerint nagy szükség van ezekre az eseményekre, mert a baristák így évente kapnak visszajelzéseket, a szakma fejlődési irányait könnyebben tudomásul veszik, s szerinte érzékelhető is az ennek is köszönhető évről-évre történő előrelépés.
A carrarai döntőn huszonnégyen versenyeztek, de a versenysorozatot kétszázötvenen kezdték. A második hely egy roccaseccai (Lazióban van) hölgynek (Elisa Molle) járt, harmadik pedig a modenai Eddy Righi lett. A győztes, a 31 éves Sanapo júniusban Bogotába utazik, ahol világbajnokság lesz.
Az affaritaliani cikkéből kiderül az is, hogy Olaszország a világ legnagyobb pörkölt kávé exportőre. Az Olaszországba érkező hatalmas mennyiségű kávéból a legtöbb talán Triesztbe érkezik – a legtöbb importáló cég legalábbis itt van. Onnan pedig 130 ezer kávézó (bar) várja, hogy kis porcelán pohárkákban kínálni lehessen a sokféle csodát.