Olasz fórum

Olasz fórum

Ki a legjobb olasz barista, s miért?

2011. március 12. - mbemba

Először fordult elő az olasz baristák bajnokságán, hogy a címvédő ismét megnyerte a versenyt. Nem önmagában Francesco Sanapo (produkció is van a videó végén, meg elején:)– leccei születésű, de Firenzében dolgozik már évek óta – győzelme érdekes, hanem az, hogy mi is történik egy ilyen barista bajnokságon.

Amint az a tudósításokból kiderül a 2011-es Carrarában, vagyis Toszkánában rendezett eseményen a versenyzők 15 perc alatt négy cappuccinót, négy presszót és négy különféle alkoholmentes kávét készítettek. Sanapo az elérhető 800 pontból 725-öt gyűjtött be, amjdnem százzal többet a másodiknál. A zsűriben négyen az érzékszervekre gyakorolt hatást elemezték, ketten technikai szempontból értékeltek, ráadásul a zsűrinek elnöke is volt. Tényleg, mennyire dolgozik szem, száj, orr, s tán fül is szürcsölgetés előtt, közben s után – szemnek, szájnak, orrnak ingere. A rendezvény gazdája szerint nagy szükség van ezekre az eseményekre, mert a baristák így évente kapnak visszajelzéseket, a szakma fejlődési irányait könnyebben tudomásul veszik, s szerinte érzékelhető is az ennek is köszönhető évről-évre történő előrelépés.
 
A carrarai döntőn huszonnégyen versenyeztek, de a versenysorozatot kétszázötvenen kezdték. A második hely egy roccaseccai (Lazióban van) hölgynek (Elisa Molle) járt, harmadik pedig a modenai Eddy Righi lett. A győztes, a 31 éves Sanapo júniusban Bogotába utazik, ahol világbajnokság lesz.
 
Az affaritaliani cikkéből kiderül az is, hogy Olaszország a világ legnagyobb pörkölt kávé exportőre. Az Olaszországba érkező hatalmas mennyiségű kávéból a legtöbb talán Triesztbe érkezik – a legtöbb importáló cég legalábbis itt van. Onnan pedig 130 ezer kávézó (bar) várja, hogy kis porcelán pohárkákban kínálni lehessen a sokféle csodát.

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr1002732679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

oleandro 2011.03.13. 17:23:44

Aki szeretne egy kicsit tájékozódni, annak itt van egy remek honlap.
www.kavekorzo.hu/
Egyébként egyáltalán nem olyan lehetetlen otthon is olyan kávét inni, mint Olaszországban sem minden sarkon. Úgy 60 ezerből már kihozható egy életre szóló presszógép-daráló kombó.
süti beállítások módosítása