Olasz fórum

Olasz fórum

A Juve meggyógyult, már rohangál

2011. október 06. - mbemba

A beteg meggyógyult, már nem kell szurkolnunk érte. Az utóbbi két idényben különösen szörnyű volt nézni: beesett volt a szeme, gyenge volt, folyton köhögött, az ellenszurker meg csak röhögött. Jött a nyár, megjött Conte doki, s a beteg meggyógyult. A beteg jár. Már annyira jól van, hogy bárkinek behúzhat egy hatalmasat. Na persze, pénz is kellett dögivel a gyógyuláshoz.

Conte, focizott ő Vincze Piluval is

Nyáron nem gondoltuk volna, hogy lesz most felépülés. A többség – Magyarországon legalábbis biztosan – úgy érezte, hogy Pirlo érkezte nem javít, hanem csak ront a helyzeten. Felvetődött az is, hogy őt biztosan nem akarta Conte.
Szerintem a Juve egészen megváltozott, kábé annyit, mint Conte hajkoronája a kilencvenes évektől. Öt forduló kevés, de én kikiáltom: ez a Juve jövő évi BL-re készül.
Az első bajnoki a Parma ellen volt, s a Juve-szurkerek nem mertek hinni a szemüknek: a csapat rohant, fantáziált, ötletes volt, jöttek a gólok, a közönség pedig tombolt. Mintha nem is a ködös, szmogos Torinóban lett volna a meccs. A közönség végre odaállhatott a csapat mellé, s szurkolt, tobzódott az élvezetben. Nem mindig volt ez így a Juve-stadionokban! :) Volt, hogy Palermóig kellett menni a hangulatért.
Mi kellett ehhez a feltámadáshoz? Kezdjük – mint mindenki – Pirlóval. A világbajnok igazolásáért egy huncut eurót nem kellett kifizetnie a torinói csapatnak (a májusban 32 éves karmester 3 évre írt alá). Vajon hogyan javulhatott ekkorát a leírt zseni? Talán a legfontosabb az lehetett, hogy nagyon motiváltan érkezett Torinóba: tudta, hogy mit gondolkodnak róla, ő pedig nagyon odatehette magát az edzőtáborban, mert fut a meccseken, mint mezei nyúl. Ha kell. De inkább irányít, s rohanó társainak szórja a csengő-pengő forintos labdákat, mint részeg Mikulás az ajándékot. A közönség tapsolja, ő pedig egyre felszabadultabb. Véleményem szerint sokat javult azért is, mert itt sok olyan csapattárs van, akit mozgathat, több alternatívája is van, miközben az öregecske Milánban csak csocsórendszerben járhatott a labda. Könnyebb egy folyton mozgó, jól közlekedő csapatban játszani, mint az FC Statikában.
Hogy mi lesz, ha Pirlo nem játszhat? Vagy nem úgy játszik, mint nyár óta... Nem tudom! Del Piero is tudna osztogatni?
Mellette Marchisio brillírozik. Végre érthető, hogy Lippi a vébére készülve, miért az ő kezébe akart vezénylőt adni. Egyre érthetőbb, hogy Tardellihez hasonlították – tartós jó foci kell, meg nemzetközi eredmények, hogy megvonható legyen a hasonlat, de már érthető. Lendületes, előre játszik, jól megtalálja hátulról indulva a fal réseit. Keresték sokáig a helyét, úgy néz ki Conte megtalálta a pálya közepén – a Milan ellen lőtte élete első dupláját. Mellette szól az is, hogy fiatal (1986 januárjában született, s az is jó, hogy Torinóban), de már ott a rutin – közelít a 150. bajnokihoz.
Barzagli harmadiknak érkezett, ma már nem a harmadik középhátvéd
A hátvédsor közepén is kezd kialakulni a rend. Barzagli úgy produkál, hogy Prandelli visszatette a válogatottba – ne feledjük, hogy a Németországot megjárt Barzagli szintén világbajnok – májusban volt 30 éves. Most, pillanatnyilag, tehát az a kérdés, hogy ki játsszon mellette? Chiellini mostanában hibázgatott, talán ezért játszott belül Bonucci a Milan ellen. A baloldali felfutó védő kérdése egyelőre azonban nincs nyugvóponton. A Milan ellen Chiellini rohangált, de őbelőle nem lesz beívelő bajnok. De lehet nem is lesz ez feladata a Conte-féle Juvéban. Hiszen előtte még játszik más játékos, a 4-1-4-1-ben nem kell neki feltétlen felérnie, de ami még fontosabb: nem kell beívelnie, inkább ,,csak" előtörnie. Lichsteiner megoldotta a jobbszárny problémáit – tavaly itt is sok volt a kísérletezgetés. Amíg a svájci fut, addig gond nincs. Lichsteiner nem labdaművész, viszont megbízható, s annyi harci szellem fűti, amiből képes átadni is.
Buffon pedig Buffon. Talán.
Pirlo és Marchisio mellett Vidal úgy néz ki alapember lesz, lett. Ő is akárcsak Pepe nagy munkabírású játékos, nekik pedig alighanem lesz védőmunkájuk jócskán, hiszen Marchisio és Pirlo kettőse mellett lesz ilyen munka. Conte számára fontos lehet, hogy ez a védőmunka még az ellenfél térfelén megtörténjen, konkrétabban az ellenfél labdaszerzésekor azonnal. Pepe és Vidal pedig erre születtek. Giaccherini pedig arra, hogy lendületével, cseleivel jól megkeverje a védelmeket. Tavaly a Cesena erőssége volt, olyannyira, hogy Prandelli a válogatottban is próbálgatta. Nagy-nagy kedvenc lehet ő a Juvéban. A cselmestereket mindenhol szeretik. A jobbon Krászics gyorsabb, de kevésbé ügyes (véleményem szerint, amint lelassul, a szerb másodosztály várja vissza. Tudnék magyar hasonlatot mondani, de nem teszem – már közhely).
Vucsinics pedig a legjobb úton van a torinói sztárság felé. A Milan ellen remekelt. Talán ő lesz az elsőszámú csatár, ha Conte klasszikusa a 4-1-4-1 marad az asztalon, de ott van Matri is, meg ha minden térd- és bokaszalag szakad Toni, Iaquinta, Amauri vagy Quagliarella. Jaaaaa… és Del Piero.
Szándékosan írtam így ide ezt a csatártengert. Ha lesz Conténak baja, akkor az a bőség lesz. Lehetetlen ennyi embert elhelyezni a pályán, megfelelő szerepeket adni nekik. Amauri alighanem el fog kelni télen – keresték Törökországból, de ő valamiben még reménykedett (nagy megkönnyebbülés Conténak, hogy a bizonyítási kényszeresek – Melo főleg, de Martinez és Aquliani is – odébb álltak). De Quagliarella, Toni, Iaquinta, mi lesz veletek?
Del Pierónak pedig nincs egyéb dolga, mint nézni, amint felnő az új generáció, s nyugodtan elmélkedni azon, hogy neki megadatott az, ami másnak nem: elvezetni népét az új hazába, s velük együtt belépni oda.

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr763283228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

madbalee 2011.10.06. 21:14:48

Ferrara alatt is ilyen volt a rajt, ha nem jobb. Azt hiszem 4 győzelem 1 döntetlen volt akkor 5 forduló után.
Persze egyértelmű, hogy ez a mostani Juve jobb, mint az. Pirlot sikerült jól hasznosítani, és jó helyre beépíteni (köré építeni) a csapatba.

madbalee 2011.10.06. 21:15:34

Quagliarella mellőzését meg nem értem, de talán nyáron jóárasítva jön hozzánk:)

oleandro 2011.10.06. 22:01:43

El van ez a dolog kiabálva. De nem baj, annál jobb!:-)))))

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2011.10.08. 09:07:46

@madbalee: Januárban volt a keresztszalag-szakadás, szerintem még nem tökéletes a fizikai állapota.

@oleandro: @Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Korai, nem korai, a szerbek elleni kezdőben 6 Juve-játékos volt, s a jegyek szerint ők voltak a csapat legjobbjai:

it.eurosport.yahoo.com/07102011/45/qualificazioni-euro-2012-serbia-italia-pagelle-azzurre.html

oleandro: Én az olasz foci szempontjából nézem, te meg provinciális:) szemüveggel.

Itt a szerb-olasz videója:

www.youtube.com/watch?v=_tZ8G05f29M

oleandro 2011.10.08. 09:26:39

@mbemba:
Ad 1: Korábban se lehetett érteni, Prandelli mért pakolja tele a válogatottat juventínókkal. Oké, simán továbbjutott, de azért egyáltalán nem meggyőző ez a válogatott.

Ad 2: Én is nézem az olasz foci szempontjait. A nézőpontom meg éppen, hogy nem provinciális, sőt nagyon is kapitális :)

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2011.10.08. 10:22:51

@oleandro: Szerintem egyre meggyőzőbb. Jobbak, mint gondoltam. Voltak meccsek mikor kifejezetten tetszettek. Tegnap is magabiztosnak látszottak. Pirlo, Marchisio, Barzagli teljesítménye nagyot-nagyot javult (Chielliniért kicsit aggódok, csak kicsit, mert tökös ő). Bonucci pedig nagy érték, s idén remélem be is bizonyítja.

Kapitális, mégis provinciálisnak látszik! :)

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2011.10.08. 16:37:15

@mbemba: Mindig felülreprezentált volt a Juventus a válogatottban, mindkettő legszarabb idejében is, ez egyáltalán nem érv.

oleandro 2011.10.08. 16:41:16

igazat kell adnom Kornél kollegának. Végtére is az ő nézőpontja is inkább kapitális, még ha egy kicsit uncsi(tesós)is :-)

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2011.10.08. 17:47:27

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Szerintem pedig érv! Egy érv.
Barzagli példaul Prandellinél nem játszott a válogatottban, de most látta, hogy jól megy neki, ezért betette.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2011.10.08. 18:28:51

@mbemba: Viszont Grosso akkor is szerephez jutott Lippinél, mikor hobbiszerűen aláztatta magát minden szembekerülő támadóval. Sok dologgal lehet a Juventus - elképzelhető - felemelkedését indokolni, de azzal biztosan nem, hogy sok juventino van a válogatottban.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2011.10.08. 19:02:16

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Miért kell keverni? Én a mostani helyzetről írok, Prandelli csapatáról.
Arról, hogy például Barzagli azért játszott, mert kiérdemelte. Marchisio folytatva a juvés jó teljesítményét, most gólt rúgott a válogatottban.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2011.10.09. 01:56:18

@mbemba: Nem keverem. Megindokoltam, hogy miért nem érv a Juventus jó játéka mellett az, hogy sok juventino van a válogatottban.

Marchisio meg jól játszott egymásután pár meccsen, hosszú évek óta. Egyszerűen túl sokat szeretnél a Juventus szereplésébe látni, túlzottan kevés idő után.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2011.10.09. 09:48:04

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Az nem keverés szerinted, hogy beszélünk a maiakról - érvelek valami mellett -, és akkor idecibálod Grossót, aki ráadásul Juve-játékosként alig-alig volt válogatott?

Érvelek azzal, hogy Barzagli elsősorban csakis teljesítményével érte el, te azzal nem foglalkozol. A témát ez érintené.
Marchisio pedig szerintem elsősorban azért játszik jól, mert végre ott játszatják tartósan, ahol kell.

De volt már olyan, hogy nem jutottünk előrébb, s lesz is ilyen. Ezt szentenciaként ki merem jelenteni. Máskor használom: a véleményem szerint, az a véleményem, szerintem, én úgy gondolom, könnyű úgy látni fordulatokat.

Pietro87 · http://forzanapoli.blog.hu/ 2011.10.09. 13:31:26

Én amondó vagyok, hogy minden csapat estében várjunk a 12-15. fordulóig. Viszont az könnyen meglehet, hogy a Juve előrébb fog végezni, mint az elmúlt két évben. Conte teljesen más típusú edző, mint elődei, felnéznek rá a játékosok tiszteleik. Az új stadion is hatalmas támaszt nyújt, itt az atmoszférára gondolok.

Én a juventinók beválogatásában azt is látom, hogy ott van a legtöbb olasz, és többnyire jó játékosok is ezek. Quagliarella viszont télen el fog menni - szerintem csak kölcsönbe -, hogy ne maradjon ki az EB keretből. Cerci viszont miért nem volt ott most? Volt Napoli játékosok, ill. szakértők a válogatottba követelik Cannavarót és Campagnarót is. Szerintem van benne igazuk. Campagnaro az egyik legjobb formában lévő védő a ligában, de kérdés mennyire lenne kockázatos egy háromvédős rendszerben játszókat behívni és ott játszatni.

Lippi nagyon melléfogott a VB kerettel, olyan játékosokat válogatott be, akikre már nem is lett volna szabad gondolni. Prandelli abban húzott okosatt, hogy annak a keretnek meghagyta a legjobbjait és a maradék helyet feltöltötte fiatalokkal, így egy jó elegyet vegyítve.

Amúgy nekem meg: iViva La Celeste! :)

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2011.10.09. 19:31:47

Mr. Diplomácia:) Campagnaro hihetetlenül magabiztos, nem hittem volna, hogy a tavalyi formáját tudja hozni, de eddig hibátlan.

Uruguay pedig még hihetetlenebb: 3,5 millió emberből kiállítani ezt a csapatot... meg a korábbiakat (gyengébbeknek: kétszeres világbajnokok).

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2011.10.09. 20:24:04

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Kösz! Én is úgy gondolom, hogy sokszor volt olyan, hogy a Juventusból könnyebb válogatottnak lenni. De ennek ellenkezőjét nem állítottam.

Azt tudtam, hogy 82-ben és 2006-ban sok Juve-játékos volt a világbajnok keretben (6, illetve 5). Az 1934-es adat nem lepett meg nagyon (9), a 38-as annál inkább (2).

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2011.10.09. 21:08:56

@mbemba: "...a 38-as annál inkább (2)." Gondolom ebben az is szerepet játszhatott, hogy elég nagy gödörben volt akkortájt a Juventus, az 1938/1939-es idényben például története legkevesebb pontját szerezte a bajnokságban. De ez csak tipp.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2011.10.09. 21:23:05

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Magyarázat: nem Lippi volt a kapitány! :)))

De a csúcs mégiscsak 2006, mikor az 5 olasz mellett, 3 francia is a Juvéból jött!
süti beállítások módosítása