Olasz fórum

Olasz fórum

Vallási hovatartozása? Kerékpáros!

2012. január 29. - .Frajti

Cappella

Évekkel ezelőtt történt velem valami, amiről most tudtam meg, miért alakult úgy, ahogy. Egy barátommal tervbe vettünk meglátogatni pár csodát Lombardia piciny szegletében, amit úgy hívnak Comói-tó. Egy rövid, kétnapos túráról volt szó, Bergamóból átvonatozunk Leccoba, majd irány Varenna. No meg persze Bellagio és Menaggio. Aztán úgy esett, hogy Frajti egy nagyot esett. Kerékpárral. Az utat lemondtam, pici fájdalmat érezve ezáltal. Nemrégiben megértettem, akkor miért nem mehettem el...

Ugyanis a minap az interneten böngészve ráleltem egy bájos kis kápolnára, ami több annál, mint egy egyszerű templom. Egy szentély, egy zarándokhely, ahova évente rengeteg kerékpáros látogat el.

inside

Ez a lombardiai kápolna a tengerszint felett 754 méter magasságban található Ghisallo hegyen található, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik az alatta elterülő Comói-tóra. A legenda szerint a középkorban Ghisallo grófot útonállók támadták meg, ám ekkor megjelent neki Szűz Mária, akihez odafutott, és így menekült meg támadói elől. A ghisallói Madonna innentől a helyi utazók védőszentjévé vált. 1949-ben egy helybéli pap javaslatára Madonna del Ghisallo-t a kerékpárosok védőszentjévé nyilvánította XII. Pius pápa.

A híres kerékpáros körversenyek (Giro D'Italia, Giro di Lombardia) részét képező hegy mára zarándokhellyé vált. Megközelítése két oldalról lehetséges, egy folyamatos "enyhébb" emelkedő által, amely déli oldalról támad és kb. 9 km hosszú, míg az északi oldal felől nagyobb a meredekség, a versenyek során is ezt az oldalt szokták preferálni, ugyanis itt átlag 14%-os emelkedőn kell leküzdeni a kb. 550 méteres szintkülönbséget.museumSaronni egyik Colnagoja

  

 

 

 

 


medálA hegytetőn már nem csak a kápolnát lehet meglelni, 2006-ban adták át a kerékpáros múzeumot, melyben rengeteg híres bringás relikvia található meg.  A bringával érkezőknek kedvezmény is van a jegy árából. De egy igazi megszállott kerékpáros csak és kizárólag kétkeréken érkezhet meg ide. Többségük az itt vásárolható medállal tér haza, mely a hagyomány szerint megóv minden sérüléstől. Ha eljutok ide, már csak a előtörténetem miatt is be kell szerezzek belőle egyet. :)
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr503964532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2012.01.29. 10:33:09

Nagyon köszönjük a posztot!

A második fényképről ugrott be a sienai dóm. Oda, azok a motorosok vitték be bukósisakjaikat, akik úgy gondolják egy nagy esés után, hogy csak Fennvalónak köszönhetik további földi pályájukat.

,,az itt vásárolható medállal tér haza, mely a hagyomány szerint megóv minden sérüléstől" Olyan nekem is kell! :)

diósbejgli 2012.01.29. 15:04:56

Én eljutottam Comoba, a világ egyik csodája valóban. A kápolnáról nem tudtam, nem mentem fel. Sajnálom, mert volt azóta biciklibalesetem, nem is kicsi.

robian 2012.01.29. 15:48:36

köszi a postot, mindenképpen el kell mennem oda azért a nyavajás medálért
lekopogom: nem vagyok babonás
2 éve volt egy perecem a hidegkúti úton, nem lassan mentem és eltört a váz!!!
kellemes volt, nem szeretnék több ilyet

.Frajti 2012.01.29. 18:36:16

:)

@diósbejgli: én is el fogok jutni! :) remélhetőleg még idén, de legkésőbb jövőre! a tervek szerint :)
remélem azért minden összeforrt!

@robian: az szép esés, ahol a váz törik, de inkább a bringának legyen baja. persze ennél a bizonyos esésnél Scottymnak semmi baja nem lett.. :)

robian 2012.01.29. 18:52:14

@.Frajti: azért estem el mert eltört a váz... és ami a legrosszabb vicc, hogy nem a hegesztési pontoknál hanem a cső... túléltem, de akkora mákom volt hogy ellátnám belőle heroinnal new yorkot
és a legrosszabb hogy azóta nem merem neki megereszteni, 30 felett már folyton a villát fixírozom hogy ott van-e ahol kell neki lennie tart-e a kormány stb stb

.Frajti 2012.01.29. 19:03:13

@robian: az igen! és nem vitted el valami szakihoz a maradványokat, miért is történt? hány éves bringa volt? alu? acél? újonnan vagy használtan vetted? töréspont környékén kap(hat)ott ütést?

robian 2012.01.29. 19:15:09

@.Frajti: pár éves caprine. ez az eső+otthagyós bringám volt, nem a rendes. igaz hogy alu 28as trekking teló nélkül, de a 75 kilóm akkor sem indokolja hogy eltörjön alattam
akkor ott lefotóztam és utána hazahoztam a garázsomba mementónak
nem csinálok belőle ügyet, mert megúsztam
(persze ha nem úszom meg akkor meg azért nem csinálnék, fura)
beszéltem több szerelővel is, azok azt mondták: jah, caprine. pfh
ha érdekel küldök róla képet, írj ide valami mailt aztán moderáld ki magad

.Frajti 2012.01.29. 19:18:51

@robian: hát elvileg a Caprine váz nem különbözik nagyban a többi gyártó hasonló kategóriájú bringáitól, de a képet örömmel veszem, nem szégyellem a mélem, frajti a név, és gmail a szolgáltató :)

diósbejgli 2012.01.29. 22:14:00

@.Frajti: összefort :) egy autós lökött le, őt nem Comoba küldtem

.Frajti 2012.01.29. 22:17:24

@diósbejgli: az még szerencse, hogy el tudtad még küldeni :D no meg az, hogy minden összeforrt. :)
süti beállítások módosítása