Olasz fórum

Olasz fórum

Májusfa és bőségfa (videós)

2012. május 01. - mbemba

Egyre ritkábban látott szokás a májusfaállítás. Erdélyben a kilencvenes évek előtt gyakran láttam: városon az iskola, falun pedig a lányos házak előtt.

Régebben, édesapám még látta, Háromszéken (akárcsak Magyarország több más részén, a Néprajzi Lexikon szerint) szokás volt a bőségfára mászás is. Ez a népszokás Olaszország több részén ma is él. Gyakran májusban szervezték, de nem mindig. Ebben az esetben nem díszes fáról van szó, hanem egy magas fáról, pontosabban rúdról, melynek tetején különböző tárgyak vannak. Olvasom, hogy valamikor bor, kolbász, sonka, ilyesmi volt odafenn – ezért is Albero (vagy Palo) della Cuccagna (Bőség fája) a neve. Ezt kell megmásznia a fiúnak, hogy bizonyítsa ügyességét, jutalma pedig a fenti bőségkosár, meg a falu elismerése. Ha jól látom mára egy gyorsasági famászó verseny lett belőle, máshol mutatványosok produkálják magukat, de bárhogy is legyen, a hagyomány él.
A faoszlopot jól megkenték zsírral, hogy még nehezebb legyen a megmászása. De volt, van, aki nem kíván szenvedni a zsíros falatokért. Ők henyélnek egy vonallal lejjebb!

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr144482208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása