Olasz fórum

Olasz fórum

Olasz ezüst, a csapatépítő Prandelli ajándéka

2012. július 05. - mbemba

prandello-balo.jpgPrandelli azután vette át a válogatottat miután Lippi világbajnokai megvénültek, s Dél-Afrikában alaposan elagyabugyálták őket. Egyértelmű volt, hogy újba kell kezdeni, s Prandelli belevetette magát a munkába. Sokan megállapították – nem csak a kíméletlen magyar szakértők –, hogy nincs esélye, mert az olasz kincsesbánya kimerült, csak zsenge tehetségek futkosnak a pályákon, a régiek pedig már nem újulnak meg.

Igazságtalan lenne azt mondani, hogy ennek az érvelésnek nem volt alapja, de jött Prandelli, s egy remek csapatot hozott össze. Szerintem elsősorban azért sikerült Európa-bajnoki ezüstéremig repítenie Olaszországot, mert remek bizalmi viszonyt épített ki közte és a játékosok, valamint a játékosok között. Másodszor pedig rájött arra, hogy ez a válogatott nem alkalmas a hagyományos olasz focira, ezért: Inkább támadjon a társaság, minthogy kivárásra focizzon!

A második tétel, vagyis az inkább támadó, mint védekező csapat ténye ott volt a képernyőn.

Az első tétel sokkal inkább igényli az olasz közeg ismeretét, tehát inkább ide próbálok érveket, emlékeket gyűjteni. Például ott van Cassano esete. A július 12-én 30 éves Fantantonio novemberben szívműtéten esett át, s csak áprilisban kezdett újra játszani – előre csak perceket. De a lényeg az, hogy Prandelli megmondta számít rá, így nyilván lekötelezte a hülyeség ösvényén gyakran járó emberkét. S ha Cassano ott van a csapatban, akkor könnyebb megfogni Balotellit is, a másik nehezen kezelhetőt. Nagyon nehezen kezelhetőt.

Utóbbi esetében szembetűnő a folyamatos javulás. Prandelli fejébe vette, hogy szocializálja a nagyszerű képességű, de gyakran ostobán viselkedő fiatalembert. Még Mourinho alatt előfordult, hogy a Barca rohamozott, Balotelli pedig magával foglalkozva tétlenül sétálgatott, miközben társai megszakadtak a pályán. Ma már részt vesz a letámadásokban, néha passzol, ha gólt lő, elmosolyodik – néha. A válogatott vezetése és Prandelli nem hagyja ki a lehetőségeket, hogy elvigyék őket mindenfelé, ahol szembesülhetnek igazi nehézségekkel (Auschwitz, börtönök, maffiától elkobozott területeken való edzés, ahol van alkalmuk helyiekkel találkozni).

Érdekes volt látni két helyzetben is a Prandelli által, Balotelli számára szőtt beilleszkedési hálót. Mikor Balotelli a kispad felé – valószínűleg Prandelli felé – morgott valamit Bonucci volt az első, aki odaért Balotellihez, s betapasztotta a butaságot üvölteni akaró szájat. Utána láttam, hogy a himnuszéneklésnél is egymás volt Balotelli, Cassano és Bonucci. Bonucci, korábbi Bari-idolként Cassanóval gyorsan megtalálta a hangot, így Balotellivel is könnyebb lehet Balotellivel zöld ágra vergődni. Volt olyan is, mikor úgy látta Prandelli, hogy elszáll a ló Balotellivel, akkor ripsz-ropsz lecserélte.

Itt érdemes megjegyezni, hogy sem Balotelli, sem Cassano nem volt ott Dél-Afrikában a 2010-es vb-n.

A tudatos, jól megfontolt közösségépítés jegyében történhetett, hogy már-már  a Trapattoni-időkre emlékeztetően sok volt a Juve-játékos. Lehet, hogy tudott volna nagyobb neveket kivinni, de a bajnokságban összeedződött közösségre építeni tudott és akart Prandelli mester. Innen került ki a válogatott két vitathatatlan tekintélye, Buffon és Pirlo.

Emlékszünk arra mindannyian, ugyí, hogy Prandelli már akkor bízott Pirlóban, amikor benne csak nagyon-nagyon kevesek bíztak. Bízni? Lemondott róla fél-Magyarország.

Viszonylag ismert, hogy Prandelli létrehozott egy etikai kódexet is (Mocsai jut eszembe és a remek kézilabda-válogatott), mely alapján könnyedén megválhatott volna Balotellitől a manchesteri hülyeségek miatt, de az edző kiállt utóbbi mellett. Ugyanakkor nem állítható, hogy nála csak üres fecsegés, mikor az etikáról beszél. Ő volt, aki meghívta a válogatott – amerikai elleni készülő keretébe – Simone Farinát, miután utóbbi visszautasított 200 ezer eurót a Gubbio-Cesena Olasz Kupa-meccs előtt.

Prandelli hosszabbított a válogatottnál, a kérdés tehát az, hogy a Serie B-feljutásokkal kezdődő (Verona, Velence), remek Serie A-szereplésekkel  (Párma, Roma, Firenze) folytatódó pályafutás az Európa-bajnoki ezüsttel felért a csúcsra vagy van még feljebb.

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr124630619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pietro87 · http://forzanapoli.blog.hu/ 2012.07.07. 07:55:52

Cassano az olasz foci egyik legszebb napján született meg! :)

Prandelli jó szakember, még Mourinho is megdicsérte anak idején, pedig a portugáltól messze áll mások felemelése. Látszik is, hogy a Fiorentina azóta mennyire lesüllyedt.

Múltkor láttam egy listát, hogy ősztől kik a selejtezőkre kik kerülhetnek be és ki a válogatottból. A következő lépés a fiatalok beépítées lesz, Brazíliára egy egészséges keretet kell kialakítani, a lehetőségek végülis adottak: Verratti, Insigne, Immobile, Ogbonna, El Shaarawy, El Kaddouri.

madbalee 2012.07.07. 10:50:44

Szerintem van még feljebb. Akkor féltettem Prandellit, amikor a Fionál teljesen másokat igazoltak, mint akiket ő kért. Jót tett neki a váltás, holott jó lett volna egy jó Fiorentina is az olaszfocinak.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2012.07.07. 20:17:54

@Pietro87: Ezeknek az embereknek előre az A-ban kellene alakítsanak valami nagyobbacskát. Én a Fáraóban látok valamit, többiek csak hírből vannak meg - gondolom madbalee is.

Én egyelőre inkább Giuseppe Rossiért szorítok, ő még rengeteget adhat!

Pietro87 · http://forzanapoli.blog.hu/ 2012.07.07. 20:46:28

@mbemba: Az az igazság, hogy a Fáraó is csak eddig a B-ben tudott bizonyítani, Insignét speciel tehetségesebbnek tartom nála. A három pescarai nagyon sokra hivatott játékosok, Ogbonna pedig a feljutó Toro csk-ja. Remélem minél több lehetőséget fognak kapni az ősztől.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2012.07.07. 23:08:03

Insignét nem láttam, Ogbonnát kétszer-háromszor (örültem volna, ha Nápolyba megy - lehetett ilyent hallani). Sharaawi engem a Milánban győzött meg. A leginkább, mert látszik van egyénisége, bátorsága. Szerntem, mert van tudása. Amúgy nem a legszimpatokusabb srác.

Pietro87 · http://forzanapoli.blog.hu/ 2012.07.08. 08:48:55

Ha minden igaz, akkor Insigne marad Nápolyban, azt írják, hogy a B csapat részeként az Európa Ligában kaphat több szerepet. Leginkább Di Nataléhoz hasonlítanám, de van benne egy kis Lavezzi is. :)

Ugyanitt, sanszos, hogy Armero és Cuadrado holnap csatlakoznak a Napolihoz, kölcsönszerződés + opciós vásárlási jog keretében.

madbalee 2012.07.08. 18:08:19

@mbemba: hát igen Sári mellett csak a két I betűs arcot láttam, őket is keveset. Majd meglátjuk mit hoz a jövő, remélem nem kell 10 év, hogy megint hemzsegjenek a klasszisok a Serie A-ban.
süti beállítások módosítása