Olasz fórum

Olasz fórum

Ez a legrégebbi olasz napilap! (1664-ben jelent meg az első szám)

2014. augusztus 15. - mbemba

Gazzetta di Mantova.jpg350 éves a legrégebbi olasz napilap, a Gazzetta di Mantova. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez az újság nem mindig naponta jelent meg.

De hogy is született ez a Gazzetta? Ha Firenze, akkor Medicik; ha Scaligerik, akkor Verona,… ha Mantova, akkor Gonzagák. Ez a család volt, akiknek az igényére létrejött a lap, amelyik akkor azt a célt szolgálta, hogy a família tudjon Mantova és környéke, illetve a környező államok és a nagyvilág történéseiről. Eleinte csak a város urainak, vagyis az emlegetett Gonzagáknak szólt az újság, majd engedéllyel egy nagyobb nyomdába kerülhetett, és akkor már Velencében is forgalmazhatták (állítólag a gazza nevű pénz volt akkor, ott forgalomban, és ennek kicsinyítőképzős alakja a gazzetta). A wikipédián olvastam, hogy a lap gyakorlatilag mindig a tények közlésére szorítkozott, csakis a napóleoni idők alatt mutatott irányváltást, csak akkor érvényesült az ideológia a hasábjain – nem volt ideologizálás még a Habsburgok alatt sem.

Tudnivaló az is, hogy III. Mohamedhez – a 700-as évek második felében uralkodott ő Törökországban – szintén eljutottak lapszámok (akkor Ragguagli [Részletes téjékoztatás] universali d’Europa e di altri luoghi néven, korábban pedig Avvisi [Értesítések, Tudósítások] néven). Nevezetes az a lapszám, amikor a fiatal Mozart érkezéséről, egy koncertjéről szólt az újság.

Akkor, konkurencia híján ki más közölhetett volna hasonlóan bombasztikus híreket, beszámolókat? Ellenben érdekes, hogy a Gazzetta di Mantova sokkal újabb korokban, sőt mostanában is gyakran első tudott lenni: 1957-ben ők tudósítottak először a Mille Miglia autóverseny végét jelentő tragédiáról, illetve ők közölték először, hogy Ayrton Senna előre jelezte az imolai pálya igazi veszélyeit, így egészen pontosan azt a kanyart, ahol később meghalt (1994. május 1.).

A lap 1664-ben történt születését ünneplik egész szeptember és október folyamán egy ingyenes kiállítással a mantovai Palazzo Te-ben (az említett palota 2008-tól az Unesco-világörökség része).

Kicsit idetartozik: augusztus 1-jén már nem jelent meg a L’Unità – honlapja sem íródnak cikkek. Az olasz kommunisták lapja 90 évet élt.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr416605959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása