Olasz fórum

Olasz fórum

Egyezség Líbiával: kevesebb menekült, több olaj

2008. szeptember 08. - mbemba

Silvio Berlusconi nevéhez egy újabb pozitívnak is mondható esemény köthető. Az olasz kormányfő megegyezett a líbiai vezérrel, Kadhafival, aminek következtében – talán ez lehet a legfontosabb következmény – kevesebb menekült fog érkezni Itáliába, az afrikai partokról.

A menekültáradat megfékezése úgy érhető el, hogy a líbiai hatóságok komoly ellenőrzés alá vonják az országukhoz tartozó körülbelül 2000 kilométeres partszakaszt. Cserébe ezért igen nagy árat fizet az olasz fél, hiszen vállalja egy nagyjából hasonló hosszúságú autópálya megépítését. És nem csak ennyit vállal:


 

Olaszország kárpótlást fog fizetni, azoknak a líbiaiaknak, akik sérüléseket szenvedtek, azon aknáktól, amelyeket az olaszok ástak el 1911 és 1943 között, vagyis míg Líbia olasz gyarmat volt. Szintén olasz vállalás a 200 líbiai lakás megépítése, illetve ennél jóval nagyobb hatású lehet a líbiai diákok számára alapítandó ösztöndíjak kiírása.


 

Ezen felül Olaszország 5 milliárd dollárnyi összeget fizet ki kárpótlás gyanánt Líbiának, az afrikai állam gyarmatosításáért (250 milliót évente, 20 évig).


 

A menekültek, illetve illegális bevándorlók hatalmas tengerének megszűrése mellett Berlusconi abban is reménykedik, hogy több kőolajhoz jut a jövőben. Ahogy ő mondta tömören az újságíróknak és a hazaiaknak könnyen idézhetően: ,,Kevesebb illegális bevándorló, több olaj!”

 

Látszólag mindenki jól jár az egyezséggel. Akik mégis panaszkodnak, méghozzá ez a lehető legtermészetesebb, azok az olaszok, akiket 1970-ben kiutasítottak Líbiából és vagyonukat elkobozták, házaikat lerombolták. Többen közülük most kárpótlást igényeltek, de nem kaptak semmit! 


 

Úgy tűnik, hogy a megköttetett szerződés nem csak Olaszországban kapott visszhangot, hiszen így bizonyos fokú nyomás alá került Franciaország és Spanyolország is, akiknek szintén van szégyellni való múltjuk a Mediterráneumban.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr70653568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása