Olasz fórum

Olasz fórum

Toni kenyere, az olasz karácsonyi kalács

2008. december 13. - baraonda

Ami nekünk a bejgli, az az olaszoknak a panettone… Talán legjobban ez képviseli az állandóságot a kinti karácsonyi menüben.

Végy negyed kiló búzalisztet, egy deci tejet, 8 deka vajat és egy kicsit kevesebb cukrot, 2 tojássárgáját, egy kis élesztőt és alkoss belőle kelt tésztát. Némi reszelt citromhéj mehet bele… meg egy kis mazsola, aszalt gyümölcs. Egy szép panettone formájú cserépedényben süsd meg… Finom? Nagyon! Jobb híján én is beérem a magamkészített változattal… De egy dolog mégis mindig hiányzik belőle, mégpedig a tocco italiano, az olasz érintés. Ami benne van az olasz kelmékben, olasz cipőkben, olasz sonkákban, sajtokban, borokban… és még a Milánói ünnepi kalácsban is.
 
Ahogy azt már megszokhattuk, a panettonéhoz is kötődik néhány mese… Az egyik szerint, vigília estéjén egy Antonio keresztnevű pékinas téblábolt a Sforza-kastélyban (valamelyikben a sok közül) és ő dobta össze ezt a sütit, miután az aznapra tervezett másik sütemény szénné égett, viszont az ajtóban már tolongtak a főurak az esti vacsorához. Másik történet szerint, a készítők mit tehettek, feljavították aszalt gyümölcsökkel, bolondító fűszerekkel az elrontott sütit. Ezt keresztelték el Toni kenyerének… Pan di Toni-nak. Másik szerint: Ughetto degli Antellari nemesember, hogy bejusson a Sforza-kastélyba, és ott Adalgisa körül legyeskedhessen, eljátszotta, hogy a péknek, Toninak az inasa. És ezért készített ilyen finomat.
 
Van egy másik legenda is, abban Ughetta nővér sütött ilyen kalácsot a zárda konyhájában, hogy a többieknek kicsit boldogabbá tegye a karácsonyi ünnepeket. Áldásként keresztet rajzolt a kalács tetejére.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr54820174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

andfod 2008.12.13. 13:10:00

bizony, jön a karácsony... :-)

már régebben akartam linkelni ezt a gyönyörű, olaszosan főző-blogot, ahol a karácsony kapcsán ezeket a recepteket találjuk:

fozzunkolaszul.blogspot.com/search/label/kar%C3%A1csony

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2008.12.13. 14:32:54

andfod
Nem kutya a belinkelmény!! Köszi!
Posztunkhoz még hozzátenném, hogy a nemes Chievo gárdájának elnöke, Luca Campedelli a Paluani vezetője, mely cég panettonet készít. Szóval, vegyünk sok ilyen panettonet, így támogatjuk a Chievót!! Előbb-utóbb így a veronaiak ismét kihívói lehetnek az olaj- és mindenféle más mágnásoknak!! Forza Chievo! Forza panettone!! :)))

katácska! · https://www.facebook.com/kata365 2008.12.13. 16:46:31

Ha nincs panettone edényem, miben süthetem? Kb. mekkora lesz a kalács?

baraonda · baraonda.blog.hu 2008.12.13. 17:16:10

Én egy mezei mázas virágcserépben sütöttem, igaziból nem sokban tért el ízügyileg az itthon is megszokott mazsolás kalácsoktól. Ezért írtam, hogy valami hiányzik belőle az olaszhoz képest vagy nekem kell még tovább nézelődnöm receptügyben :)

katácska! · https://www.facebook.com/kata365 2008.12.13. 17:27:05

Olyan igazi virágcserépben ami az ablakomban van??? :-))) akkor az a lényeg, hogy mély legyen az edény és cserépből legyen?

andfod 2008.12.13. 17:31:35

a "tocco"-val kapcsolatban: nekem vmi olyan emlékem volt a tésztáról, h sokszor/sokáig kelesztik úgy, h mégse keljen túl

eszerint a szintén olaszos blog szerint az is fontos, h nem élesztővel, hanem kovásszal készül a tészta:

dallacucina.freeblog.hu/archives/2007/12/18/Panettone/

baraonda · baraonda.blog.hu 2008.12.13. 18:16:32

katatones: ühüm, pontosan. De mázas legyen, az fontos.
andfod: igen, olvastam én is a kovászos módszerről, de nem teszteltem még. Dallacucina nagyon képben van olaszkonyha-ügyben, én hozzá képest gyenge kukta vagyok csak :o)
süti beállítások módosítása