Olasz fórum

Olasz fórum

Nehéz az átkelés a velencei Calatrava-hídon

2008. december 28. - mbemba

Egyenes leszek: én minden olaszfórumozónak megmondom, hogy nem tudtam arról, hogy Velencének szeptember 11. óta új hídja van.

A pár hónapos híd neve Ponte della Costituzione, vagyis az Alkotmány hídja, Alkotmány-híd). Sok líra nincs benne. Ellenben euró van benne dögivel. A kiírt tenderen még 7,3 millió euróra volt taksálva a híd felépítése, de végül négy millióval sikerült túllépni ezeket a költségeket.
 
Hogy kinek mi tetszik, azon fölösleges lenne vitatkozni – nekem tetszik, főleg egyszerűsége miatt –, de az valószínűnek látszik, hogy az átkelés nehéz rajta, hiszen ártatlan helyzetekben is képesek az emberek – turisták és helyiek – összetörni magukat rajta. Az eddig mérleg: egy-egy válltörés, koponyasérülés, illetve boka- és térdficamok tízesével. Az ok többnyire az volt, hogy az átkeléskor a károsultak elbámészkodtak, és mivel a lépcsők nem hasonló távolságonként követik egymást, ezért igen könnyű megbotlani. Egyébként, ez a kialakítás pontosan arra volt kitalálva, hogy pár helyen meg lehessen állni, azért, hogy Velencét csodálni lehessen. A sok-sok baleset elkerülése végett a lépcsőfokok élét foszforeszkáló csíkkal szeretnék ellátni - lehet, hogy ez már megtörtént!
 
A híd tervezője a címben is említett Santiago Calatrava Valls. A valenciai születésű építészmester ismertsége és elismertsége hatalmas. Mint festő és szobrász egyelőre kevésbé nagynév. Vele, lehet nehéz lenne az előző mondatnak a tartalmát megvitatni, mert Calatrava az említett művészetek egységét hirdeti.
 
A szeptemberben átadott híd acélból és üvegből készült. A híd ívének hossza 94 méter. Az építmény kivitelezése 2007. július 28-án kezdődött, ekkor helyezték el a két oldalsó elemet, majd augusztusban egy éjszaka a középső részt is a helyszínre szállították a Canal Grandén. Mindez éjszaka zajlott, hogy ne legyen nagy fennakadás a csatorna vizein. 3 és fél órát volt úton a tákolmány. A középső szerkezet behelyezése a széleken rögzített elemek közé ötórás munka volt. Így adhatták át, idén, szeptember 11-én a Canal Grande negyedik hídját.
 
Visszatérve még egy kicsit a keresztelőre: az Alkotmány híd nevet Massimo Cacciari polgármester ötlötte ki, az egyik hídlábnál lévő teret pedig átkeresztelte. Az addigi Piazza Romát az antifasiszta Silvio Trentinről nevezték el. Korábban, a városvezetés – maga az első ember is – és a helyiek közül sokan a Ponte de la Zirada név mellett volt, a közelben lévő Sant’Andrea della Zirada templom miatt is, de végül másképpen döntött a polgármester. Hozzá kell tennem, hogy a harmincas években a Piazza Roma helyett a helyiek megintcsak a Zirada névre szavaztak volna, de akkor sem ők döntöttek.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr31843577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

madbalee 2008.12.28. 21:09:54

remélem nem festegetik össze. Így a kép alapján szép alkotás szerintem.

s.g. · http://soccergirl-sgblog.blogspot.com 2009.01.18. 22:58:00

érdekes írás, nem gondoltam volna, hogy Calatravát Velencébe is elhívják.
én személy szerint nem nagyon szeretem a New York-i WTC-csomópontos terve miatt (amit asszem végül szerencsére nem vagy nem _úgy_ fog megcsinálni).
de ez a híd szép.
süti beállítások módosítása