Olasz fórum

Olasz fórum

Olaszgyűlölet? Ugyan, munka kellene!

2009. február 04. - mbemba

A BBC híradóiban vezetőhír immár napok óta az olasz munkavállalók és az angolok közötti kiélezett helyzet. Elveszik a munkát a britek elől – hirdetik egyre többen North Killingholme-ban. Már az olasz híradók is átvették a hírt és napi téma a Félszigeten is.

Miről van szó? Az említett angol kisvárosban – fönn a skót határnál – egy olasz cég megbízást kapott egy kőolaj-finomításhoz szükséges létesítmény megépítésére. A helyiek közül többen úgy érzik, hogy maguk is elvégezhetnék a munkát, ehelyett a megbízást az olaszok teljesítik. A kisvárosban tüntetések tüntetéseket követnek és csatlakoztak hozzájuk skót és walesi munkások is. Az olaszok, akik többségükben siracusaiak, ezalatt, egy hajóról közelítik meg a munkahelyüket. A hajón alszanak, élnek. A tévéseknek elmondták, hogy lelkiismeretük a helyén, mert tudják, hogy nem mástól vették el a munkát, pár hónap és mennek haza.
 
Egy tévéstáb ugyanakkor megszólaltatott angolokat is, akik elmondták, hogy nincs bajuk az olaszokkal. Azonban a tüntetéseken, elhangzott több szónoktól is, hogy a bevándorlók ellopják a munkát azok elől, akik az adókat ott helyben fizetik. A tüntetők magukkal viszik a feliratot: ,,British jobs for British workers” (A brit munkát brit munkásoknak, dolgozóknak). Ezt a jelszót Gordon Brown miniszterelnök ismételgette még megválasztása előtt (a miniszterelnök doktori disszertációját a következő témában írta: A Munkáspárt és a politikai változások Skóciában 1918-29, Brown egyébként glasgow-i születésű).
 
Az angol pletykalapok megrohanták a vidéket, hogy beszámoljanak a ,,munkarablásról”. Fényképészeiknek masináikkal olyan képet is sikerült készíteniük, amikor a bezártságban élők közül valaki kimutatott egyértelmű kézjelekkel. ,,Alátámasztva" - a helyiek közül többek szemében - a munkarablók kibenlétét, ,,alávalóságát".
 
Olasz újságok is emlegetik, hogy oda az eddig wimbledoni modellként emlegetett jelenségnek, mely szerint az angolok átengedik a külföldieknek, a nagy nemzetközi cégeknek a munkák sokasságát, annak érdekében, hogy naggyá tegyék Angliát; mint a wimbledoni tenisztornán, melyet hosszú évtizedek óta nem nyert meg brit, viszont a külföldiek győzelmeikkel csak öregbítették Wimbledon hírnevét.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr1921091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Count Adyn 2009.02.04. 13:48:18

"Hülye angolok. Angol hülyék" ?:D

AzHofi 2009.02.04. 13:55:23

Te örülnél, ha a győri audiban csak németek dolgoznának, az apád meg elektroműszerészként üres üveget gyűjtögetne a sétálóutcában? Az olasz munkaerő is olyan már mint a kínai, hogy jobban megéri behajózni, mint helyben megkeresni az odavaló embereket?

Szibarita 2009.02.04. 13:57:42

Ez nem igaz, nem errol szolnak a tuntetesek. Arrol szolnak, hogy a tuntetok nem hiszik el, hogy ugyanolyan feltetelekkel alkalmazzak az olaszokat, mint amiben ok allapodtak meg a ceggel es fel vannak haborodva, hogy nem is palyazhattak ezekre az allasokra, amiket az olaszokon keresztul vegeznek, leven meg sem lettek hirdetve.

Mindket pontban igazuk is van, nincs szo xenofobiarol.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.02.04. 13:59:16

@AzHofi: A posztban nem foglaltam állást. Én gondolkodni serkentek.:))

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.02.04. 14:02:59

@Szibarita: Szerintem sem volt eredendően idegengyűlölet. Lehet, hogy most sincs. Kérdés, hogy a pletykalapok mit kevernek-kavarnak.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2009.02.04. 14:04:51

Ha a győri audiban csak németek dolgoznának, akkor értelmetlen lenne Magyarországon tartani a gyárat. Magyarországon többet keresnek a németek, mint odahaza, úgyhogy ennyi erővel maradhatott volna Németországban is a termelés.

A magyarok viszont a német bérek töredékéért dolgoznak.

thetriggerhappy 2009.02.04. 14:05:20

@AzHofi:

akkor gondolom a "uk jobs for british workers" tábla alatt menetelők szívesen hazapaterolnák a kismilliónyi brit expatot is, akik munkáját szintén el tudnák végezni a helyiek.....

micsoda baromság.

Rob67 2009.02.04. 14:17:36

Azért az index sem különb egy átlag bulvárlapnál.
Mindennap figyelem miket írnak Angliáról. Összeomlás az időjárás miatt, idegengyűlölet, stb.
És beszarok mindennap a röhögéstől.
Én "idegenként" élek Angliában, és kurvára semmi bajuk nincsen a bevándorlókkal hacsak azok nem élősködnek az angol államon (volt erre példa amikor a szomáliai sokgyerekes állami segélyen élt, egész jól). Ezt nem viselik jól, egyébként semmi bajuk.
Persze nacionalizmus bárhol lehet, de olyan ami akár Magyarországon, akár Szlovákiában vagy néhány más helyen, az itt lehetetlen, fellelhetetlen.
A kisfiam magyarként jár egy angol iskolába. A legjobb barátai angolok, külön tanár foglalkozik vele és a többi nem angol anyanyelvű gyerekkel.
A tanárok mosolyognak és messziről előre köszönnek, megköszönik ha Te is odafigyelsz.
Ja és teljesen ingyenesen.
Nem tudom érti e valaki ezt a szót otthon?
INGYENES
Se könyv, se füzet, se ceruza, se tandíj, se egyéb rejtett költség.
Az ebéd pénz napi 1,25 font, ami itt azért elég nevetségesen kevés.
Egyenruha = kb 50 font egy évre.
Ennyit az idegengyűlöletről.
Az időjárás?
Na az a másik vicc.
A bulvárlapok szerint Anglia gyakorlatilag összeomlott...
Kihaltam a röhögéstől.
A probléma mindösszesen annyi, hogy a leesett 6-20 cm hóra nincsenek felkészülve. Se hólapát, se kotró, se szóró. Minek ha úgysem esik a hó.
Az angol erre az összeomlás közepén mit csinál?
Mosolyog és visszamegy a házába. Nem indul el gyalog, sem autóval mert nem tud hóban vezetni. Kivesz egy nap szabadságot és hóembert épít mosolyogva a gyerekeivel.
És örülnek. Az összes helyi újság címlapjáról csak ez jön le.
Ennyit az időjárás okozta összeomlásról.
Hajrá magyar bulvár újságírás. Bár nem ártana helyi forrásokból meríteni egy cikk megírása előtt.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.02.04. 14:25:01

@Rob67: Nézd meg a címet újra!!
Én egyszer jártam arrafelé, Londonban. 8-10 napot voltam. Nem találkoztam semmi idegengyűlölettel. Ellenben egy csomó segítőkész emberrel igen.

jtrencsenyi 2009.02.04. 14:48:33

Azért az olaszok tudnak Magyarországon is érdekesen viselkedni. Bár inkább a fiatalabbakkal van baj. Az itteni kiscsajok meg nyáladzanak utánuk, mert olyan trendi digóval kavarni. :)

Egy megjegyzés: nem vagyok rasszista, sőt! Csak hát ugye nyitott szemmel járok. ;)

Rob67 2009.02.04. 15:01:56

@mbemba:
Riszpekt, igazad van. Meghajlok.
Csak már kiakadtam mert napok óta minden ismerősöm ezek miatt hivogat: a sztrájk és az ítéletidő.
Otthon nézik a sok vérhíradót meg felületes hírt és telefont ragadnak.
De neked bocsi.

TaDaM87 2009.02.04. 15:03:11

"Az angol erre az összeomlás közepén mit csinál?
Mosolyog és visszamegy a házába. Nem indul el gyalog, sem autóval mert nem tud hóban vezetni. Kivesz egy nap szabadságot és hóembert épít mosolyogva a gyerekeivel."
Ez tök jó, de Mao.-n lehet , hogy másnap már nincs állása. Akkor aztán mosolyoghat.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.02.04. 15:04:55

@jtrencsenyi: www.youtube.com/watch?v=CedkEkeFtp8

Olaszok külföldön, erről szól a film. Nagyon új! Futtatják. A második bekezdésedre: van, amikor még nagyobbra kell nyitani a szemeket, hogy ne tévedjünk!

gio · http://www.napiauto.blog.hu 2009.02.04. 15:05:58

zsír a blog, de mi az istennek nem lehet a felső bannerre kattintva (vagy bárhová...) eljutni a főoldalra...

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.02.04. 15:11:07

@gio: Tudod, én egy másfajta képzettésgű ember vagyok, és nem jutott eszembe. Majd megondom a műszaki személyzetnek és lépünk, ha lehet. Köszi a felvetést és a zsírsági címet!:))

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.02.04. 15:17:36

@Rob67: Ugyan!:)) egyébként hol éltek? Nagyváros, kisváros, nem város? Mert elhiszem, hogy ahol nincs sok munka ott gondok lehetnek, esetleg.
Egyedül voltam Londonban és engem lenyűgözött, hogy annyiféle ember milyen jól él együtt.
Az ingyenes szót pedig elfelejtettük:((
Na jó, azért barátok vannak.
Nem kell válaszolni: hogy tervezitek, hazajöttök?

Qqriq 2009.02.04. 15:21:00

@Rob67:

Ne keverd a bevándorlót a vendégmunkással! A vendégmunkás hazaviszi a keresetét, és otthon váltja szolgáltatásra, árúra. Ez duplán rossz Angliának: fizesse a munkanélkül maradottak eltartását, és még ÁFA bevétele sincs, mert az Olaszországban képződik.
A kelet-európai fehér, keresztény kultúr körben felnőtt (ha vallástalan, úgy is jó) bevándorlók minden normális ember szemében felértékelődtek nyugaton a sajnálatos párizsi gettó lázadások után. Te biztosan nem akarsz mecsetet, sariját, és a szomszédot sem akarod megtéríteni az igaz hitre. Sőt, jó eséllyel a fiad és az unokád sem. És HungarianTown-t sem akarsz, jó neked az angol szomszéd is.
Ezért aztán bolondok is lennének elvadítani benneteket, holmi idegengyűlölettel, hisz akkor kik fognak 30-40 év múlva adót, nyugdíjjárulékot összedobni az elöregedett "őslakosok"-nak?

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.02.04. 15:28:20

@Qqriq: Azért ugye nem azért nem gyűlöljük az idegeneket, hogy adót fizessenek, ugye?

lajos0510 2009.02.04. 15:41:58

@jtrencsenyi: Nos hol kezdjem,23.éve,hogy Olasz a sógorom,ezen kívül egy pont annyi idős fiuk van mint az én kisebbik fiam (17 ),tehát a viselkedési problémát igen csak csak test közelből nézem és próbálom kezelni.Szerintem velünk az közép korúakkal és a nálunk idősebbekkel van a "gond".
Miért, mert nem akarjuk elhinni,hogy mi is ugyan ezeket a gondokat,problémákat okoztuk a szüleinknek és a környezetünknek.
Olaszok vagy bár melyik nemzet viselkedését szerintem csak az érti meg igazán aki huzamosabb időt töltött el közöttük,ezt hidd el nem azért mondom mert Olasz a sógorom.
De azt gondolom,hogy ez a nézetem a világ összes általunk kevésbé ismert embereire vonatkoztatható,hiszen nem ismerjük őket és a viselkedési normájuk ill.kultúrájuk teljesen más a miénknél.

http://klematisznaploja.blogspot.com/ 2009.02.05. 10:06:50

A bevándorlók munkavállalása jó régi probléma mindenhol a világon, s érthető, hogy valahol mindkét félnek igaza van. A lényeg az, hogy mindkettő dolgozni akar és megélni. Ami azonban furcsa nekem ebben az általad ismertetett helyzetben az, hogy általában a "honosok" nem szoktak erősen tiltakozni a bevándorlók ellen, addig, amíg azok elvégzik az általuk "alantasabbnak" tekintett és rosszabbul fizetett munkát (lásd eperszedés, kőműveskedés, varrodák stb.). Talán az egyre divatosabb "válság" szele Angliában is fúj, hogy most már ennyire ragaszkodnak az angolok a munkához?

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.02.05. 13:01:49

@klematisz - klematisz.blogspot.com/: Szerintem a galiba az, hogy itt egy kisvárosról van szó. Ez a város a kóolaj-feldolgozásból él, gyakorlatilag. Amennyire kiderült, azokból a beszélgetésekből, interjúkból, amelyeket az olasz tévében hallottam az olaszok tényleg speciális munkát végeznek.
A válság - időzőjellel vagy nélküle - létezik. Szerintem. Ott is, gondolom.
süti beállítások módosítása