Olasz fórum

Olasz fórum

Manchester 17 éves olasz hőse, Federico Macheda

2009. április 05. - mbemba

Federico Macheda története, mintha régi idők olasz története lenne. De először az apropó: a Manchester United egyik nagyon fontos meccsét egy 17 éves olasz srác (augusztusban tizennyolc) góljával nyerte meg. Macheda a portugál Nani helyett szállt be a Villa elleni meccsen a 61. percben és 2-2-re állt a meccse, mikor a fiatal talján bevágta.

Macheda 2007-ben családjával együtt költözött Manchesterbe, még az iskola elvégzése előtt. Azért született ez a döntés elsősorban, mert a fiatalemberben a manchesteriek nagyon sokat láttak, illetve mert édesapjának (Pasquale) és édesanyjának (Loredana) egyszerű, azonban jól fizető stabil állást kínáltak Angliában, ami otthon egyáltalán nem volt elképzelhető. A család Kalábriából költözött a fővárosba – már korábban, gondoljuk –, hiszen Federico római születésű. A papa Pasquale húsz esztendősen már két gyermek édesapja volt. A srác, vagyis Federico három évre szóló kontraktust írt alá, mely szerint évente 65 ezer eurót keres; vagyis elképzelhetetlenül többet, mint édesapja valaha keresett, viszont töredékének is töredékét, ahhoz képest amennyiért Manchesterben focizni szokás. Ezt Lotito elnök, a Lazio első embere nem tudta vállalni és így a rómaiak egy tehetséggel szegényebben lettek.
 
Egész biztos, hogy nagy-nagy tálentum Federico Macheda, hiszen a 15-16, illetve a 17 éven aluli olasz válogatottban is szerepelt, nem is egyszer. A United 18 éven aluli csapatában 21 találkozón egy tucat gólt rúgott. Forza Federico!
 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr1001048222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.04.05. 21:07:01

"Ezt Lotito elnök, a Lazio első embere nem tudta vállalni és így a rómaiak egy tehetséggel szegényebben lettek." - én úgy tudom, hogy ilyen fiatalkorú játékos Olaszországban nem kaphat profi szerződést. Egyébként nekem nagyon nem tetszuik az a folyamat, ahogy az angol csapatok elviszik a tehetséges fiatalokat.

Sean 2009.04.05. 21:12:51

@popp: Nekem meg az nem tetszik, hogy Afrikában milliók éheznek és ahelyett, hogy rajtuk segítenének a Föld lakosai, inkább a fociról pofáznak ami valljuk be, nagyon durván leszarható

Charlie Brown 2009.04.05. 21:20:18

Sean:
Grat! Mert a fociról való pofázás és a négereken való segítés kölcsönösen kizárják egymást, igaz? Nem vagy demagóg, dehogy...

Különben meg amíg az afrikai milliók a gondjaik megoldása helyett egymás legyilkolászásával vannak leginkább elfoglalva, addig nekem nem sok kedvem van segíteni rajtuk. Akkor már inkább a foci.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.04.05. 21:23:10

@popp: Angliában is ki kellett várni a 17-et! Arról lehet szó, hogy a szülőknek adott melóval kikerülik a szabályokat. Ezt valószínű megtehette volna Lotito is. De kicsit pontatlan voltam, azt én írom alá.
A forrásomban amúgy írta, hogy Pasquale papa nagyon korrektnek tartotta a Lazio vezetését minden szempontból.
Továbbra is: Csak a Chievo! :)) Sok ilyen hétvégét nektek is, nekünk is! :))

Sean 2009.04.05. 21:24:40

@Charlie Brown: Jah, csak tudod nézd meg pl a magyar focit. Komolyan bazzeg, tiszta pető intézet, de kitudja hány száz milliót nyomnak bele évente. Minek? Én sose nézek meccset, nem érdekel, sokkal jobb dolgokra lehetne azt a pénzt költeni, mint 11 hülyére aki annyira vitte az életben, hogy el-vissza rohangáljon. Tiszta szígyen...

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.04.05. 21:26:05

@Charlie Brown: Biztos vagyok benne, hogy higgadtabban mást mondanál!
És abban is biztos vagyok (@Sean:), hogy mindenki segítene nekik, (Charlie is) ha tudná, hogy mit is tegyen!

Tolby · http://szupernovember.blog.hu/ 2009.04.05. 21:26:06

hogy lehet ezt a kettőt így összehasonlítani? a foci nálunk szórakozás maradt, nem lecsiszolt üzletág. te is tudod, hogy Afrika lesz az utolsó, amivel az emberiség törődni fog, hacsak nem veszélyezteti még komolyabban a Föld többi kontinensét valamilyen onnan jövő folyamat.
persze hangoskodni kell, meg minden.
a foci meg a legjobb játék.

Electric Joker 2009.04.05. 21:26:54

@popp: Én is úgy tudom, hogy 18 éves kora előtt nem kaphatnak profi szerződést Olaszországban a fiatal focisták. De már meg sem lepődik az ember, hogy az angolok milyen mocsok módszerekkel dolgoznak.

Lotito amúgy megerőltethette volna magát, de hát ismerjük, hogy milyen fillérb*szó...

Lehet készülni a derbire.

Nyúlontúli 2009.04.05. 21:36:24

Erről annó, (ha jól emlékszem) cikkeztek már egyszer, hogy MU roppant gusztustalan módon szipkázta el a kölköt az olasz törvényeket megkerülve az átigazolási szabályokat megszegve...

popp · http://koncertblog.com/ 2009.04.05. 22:34:45

@Nyúlontúli: és ugyanezt megtették korábban, G. Rossival, a legutóbbi nyáron meg a másik római csapattól szedték el Petruccit.

@Sean: Éppen a foci vagy az atlétika a kitörési lehetőségük például az afrikai gyerekeknek. Ráadásul az afrikai fiúk, aki a focitehetségükből hatalmas vagyonra tesznek szert annak egyrészét visszaviszik hazájukba, fociakadémiákat nyitnak a gyerekeknek és egyéb humanitárius akciókban vesznek részt. Rengeteg ilyen hírt találsz, ha rákeresel Samuel Eto, Didier Drogba vagy George Weah esetleg Maria Mutola, vagy Haile Gebreselassie nevére. Ráadásul ezek az emberek ha valamilyen díjat kapnak sosem felejtik el felhívni a figyelmet kontinensük éhező gyerkeire.

the dragon (törölt) · http://rajottem.blog.hu 2009.04.05. 23:22:47

@Sean:
Pedig lehetnél például Kispest Honvéd drukker! Abban Afrika majd' minden törzse képviselteti magát, és biztos küldenek haza is a fizetés gyanánt kapott rügyekből és proteindús cserebogárlárvákból, amit a köznyelv pajorként emleget csupán.

the dragon (törölt) · http://rajottem.blog.hu 2009.04.06. 01:58:05

@mbemba:

Mentségemre szóljon, Sean kezdte a tréfálkozást...

A témához kapcsolódva, Macheda csodagólja bearanyozta a napot! Taníthatatlan mozdulat, remélhetőleg a Porto ellen is ott lesz a padon!

petyace 2009.04.06. 02:28:50

a barca-ból ugyan így vitték el anno fabregast. az angoloknál 17 éves kortól lehet profi szerződést adni és ezt az előnyüket gusztustalan módon ki is használják! a politikusok meg, akik változtathatnának ezen, szarnak bele...

vagye 2009.04.06. 06:40:38

Szerintem meg zseniális a MU üzletpolitikája, ez az ami követendő. Ha már a Kispestet vagy a magyr focit szóba hoztátok:mi pl. miért nem igazolunkk fiatal tehetségeket pl. Boszniából, Macedóniából stb. ? , ahonnan hozzuk a légiósokat?
Másrészt azért a dolognak két éle van. Ha nincs a sérüléshullám aligha került volna a padra is, ugyanakkor őt sem védi semmi az esetleges sérülésektől. Sajnos arról nem olvashatunk, hány fiatal tehetséget igazol a MU és ezek közül hánynak sikerül a karrierje.

cubalibre 2009.04.06. 08:19:08

Én csak egyet nem értek: pár nappal ezelőtt az Index is szalagcímmel hozta, hogy az egyik magyar focista "X. Y. GÓLT LŐTT!" Értitek? Szalagcím. Mintha egy focistának - hacsak nem kapus - nem az lenne a dolga, hogy gólt lőjön. És hol tartunk? Ott, hogy ez már hírnek számít.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.04.06. 08:44:13

@cubalibre: Azért az igen is szalagcímet ér egy magyar újságban vagy szájton, aha egy magyar játékos gólt lő egy jegyzett foci bajnokságban. Az is erős túlzás, hogy kapuson kívül minden játékosnak a góllövés a feladata. Az tuti, hogy senkit nem csesznek le , ha betalál, de egy hátvédnek nem az a fő dolga.

MiKeyRuLeS 2009.04.06. 08:46:11

cubalibre, nem sok fingod lehet a fociról. Ugyanis nem minden mezőnyjátékos célja és feladata a góllövés.
Ez lehet az első lecke számodra. A lest meg se próbáld érteni egyelőre.

Matinhoo7 2009.04.12. 01:03:51

Megmondom nektek h az a Lotita sem lehetett vmi nagy ész h adjon 1 kis pénzt a gyereknek meg normális állást a szüleinek.Azt olaszországban is meglehet tenni nemkell hozzá anglia és szerintem simán ott maradtak volna mert mégse lett volna akkora kedvük mindent itthagyni.A gyereknek meg nemkell annyi pénz 1-2 csuka meg annyi h legyen miből 1 kicsit jobban élnie.Meg nemazért innen nemviszik el a kicsit "tehetségesebb" játékosokat láss egy tényleg tehetséges játékost:Dzsudzsák Balázs nem elvitték?DE.Lásd:Szalai Ádám és szinte ugyanazt az utat járja be mint Macheda mert ontja a gólokat.Kádár Tomi is kiment de neki se híre se hamva de elvitték ezekt.Csak mi hadjuk az olaszok meg tesznek ellene.NEKÜNK IS KÉNE. vagy külföldről nekünk is elhozni.Ha arra tudtak hozni szabályt hogy pl:olaszországban 18 év alatti játékosokat nem lehet igazolni nálunk mért nemlehet?Az olaszok pl:Brazíliából viszik el az összes fiatalt!
Ennyit erről.
süti beállítások módosítása