Olasz fórum

Olasz fórum

Moralizálás két témára (Berlusconi, tunéziai hajók)

2011. február 15. - mbemba

Aki odafigyel az olasz közéletre, politikára biztos, hogy nem unatkozott. Berlusconi-ellenes tüntetések voltak, s a bevándorló kérdés ismét napirendre került a Tunéziából érkező hajók, bárkák miatt.

Millióan voltak kinn Rómában, a Piazza del Popolo zsúfolt volt, ezúttal talán nagyobb százalékban nőkkel – de Milánó, Torinó, meg minden nagyobb és nagyobbacska város főtere megtelt. Igen, főleg nőkkel, de még inkább olyan emberekkel, akiknek elegük volt Berlusconi botrányaiból, meg kormányzásából. Ez volt a jelszó: Se non ora quando? (Ha nem most, mikor?, Primo Levi egyik regényének is címe). A politikusok, a politizálók ott voltak a tereken, de betartották a szervezők kérését, s valóban nem volt látható politikai szimbólum.
 
A pulpituson nők voltak, nők beszéltek. Volt, aki Merkelt emlegette, hogy ő óvodákat építetett Németországban; a híres Vagina monológokból is elhangzottak részletek; levelet olvastak Rubynakaz országos (kontinentális? interkontinentális?) botrány másik szereplőjének, vagyis Berlusconi állítólagos partnerének; aztán elhangzott a miniszterelnök múltkori otromba idétlenkedése, mikor egy egyetemista lánynak azt javasolta, hogy keressen magának egy gazdag férjet, az megold majd mindent.
 
A Berlusconi-kormányban szerepet kapó miniszter asszonyok – vannak ott, s nem csak mutatóba – természetesen reagáltak. A számomra nagyon szimpatikus Gelmini, tanügyekkel foglalkozó, komoly reformokat bevezető miniszterasszony ezúttal túlságosan harciasat mondott, s talán butaságot is: ,,a szokásos baloldali hősnők, akik készek rögtön prostituáltat kiáltani, amikor egy nő beteszi lábát a miniszterelnök házába.” Alighanem többről volt ott szó a bulikon.
 
Ugyanakkor a balosok moralizálása néha erőltetett. Lóláb.
 
Moralizálni azon is lehet, ami a Földközi-tengeren történik, Tunézia és Szicília között. Forr az észak-afrikai térség, s elindultak a hajók, a bárkák Olaszország felé, s érkeznek a szerencsétlenek – már megint vannak halottai az átkelésnek. Jó tudni, hogy az utóbbi évtizedekben,békeidőben is sok ezer ember halt meg, csak úgy névtelenül a Földközi-tengerben Olaszország, Európa felé tartva.
 
Ráadásul, talán kis, illetve súlyos bűnözők is úgy érzik, lehet halászni a zavarosban.
 
Maroni belügyminiszter odáig jutott, hogy olasz rendőröket küldene Tunéziába, hogy megakadályozzák az emberek hajókra szállását. Hogy tisztában legyünk a léptékekkel: január 15 óta 5278 ezer ember érkezett, de összességében 80 ezer fős is lehet majd a népvándorlás a belügy becslései szerint.
 
A hajók többnyire Lampedusa szigetére érkeznek, mely sziget akárcsak a szintén a hírekből ismert Pantelleria geológiailag Afrikához tartozik. Lampedusa, ahol kelletlenül ismét megnyitották a befogadó központot 113 kilométerre van az afrikai partoktól. A hírek szerint csendes a tenger ilyenkor, vagyis a bárkák is viszonylag könnyen megteszik a távot.
 
A gondokat megoldandó az Unióhoz fordult, mert tudják, hogy ez nem rendészeti kérdés. Holnap Maroni és Berlusconi a helyszínre megy.
 
Viszont, ha nem lépnek együtt (vagy mivel nem léptek együtt korábban sem), akkor lesz belőle rendészeti kérdés, s egy csomó téma a moralizáláshoz.

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr402661750

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Berlusconi nem fél 2011.02.16. 17:02:01

Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök szerdán kijelentette, nem fél attól, hogy bíróság elé álljon, és hozzátette, hogy ki akarja tölteni 2013-ban lejáró mandátumát.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gatta 2011.02.17. 12:09:51

A baj az, hogy Berlusconi nem eloszor kerul buncselekmennyel osszefuggesbe, viszont az elso eset, amikor ugy tunik vegre birosag ele is allitjak. Szerintem a felelmetes az, ahogy kepes mindig kibujni az osszes szamonkeres alol, legyen szo megvesztegetesrol, penzmosasrol, maffiarol. Ehhez kepest tenyleg moralizalasnak tunik ez a mostani eset, habar ha igaz, amivel vadoljak, akkor az is buncselekmeny, nincs mese. En csak azt nem ertem, hogy hogyan kepesek emberek meg mindig elhinni neki, hogy egy minimalis mertkeben is erdekli az orszag sorsa, vicc az egesz. Szamomra egyertelmuen hiteltelen amikor az Orszag Joakaroja kepeben paradezik.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2011.02.17. 23:38:02

@Gatta: Őszintén megmondom én nem engedném, hogy miniszterelnököt vigyenek bíróság elé (miniszterelnökség alatt). Függetlenül Berlusconitól, tényleg nem hiszem, hogy bíróságra járva lehetne jól vezetni egy országot. Harmadik kormányát vezeti ez az ember, vagyis bőven lett volna alkalom nem megválasztani őt (az emberekre gondlva), megbuktatni őt (politikusokra). Most politikus, ezért politikai fronton kellene legyőzni őt.

Én sem érzem őt egy országáért folyton aggódó embernek (eufém mbemba:), ugyanakkor péládul az oktatási reform most ment át. És ez hozhat jót Olaszországnak.

Ha marad, akkor előbb-utóbb - hónapokon belül - meglesz a Bossi-féle föderalizmussal kapcsolatos reform is, s akkor már épp elég lesz reformokból.

Hogy ne legyen félreértés: egész sor hülyeséget, gyalázatost mondott, s talán már tett is életében.

Napokban posztolok még új nemzeti ünnepük kapcsán is. :)

Gatta 2011.02.18. 00:41:11

Hat szerintem meg ha valakirol kiderul, h sulyosan visszaelt a politikai (tehat az emberek altal felruhazott) hatalmaval, az igenis alljon birosag ele. Persze, egyetertek alapvetoen azzal, amit mondasz a mentelmi jogrol, de itt most nem olyan szintu dolgokrol van szo, hogy pl. az egyik kastelya termeszetvedelmi ovezetben epult. Egyetlen dolog, amiert meg ott erolkodik a parlamentben igy szep lassan a 80 fele kozledve az az, hogy a birosag ne itelhesse el.
Azt hogy haromszor megvalasztottak, hat igen, hogy ove a legnagyobb kereskedelmi csatornak joresze, egy csomo sajtotermek, valamint komoly befolyassal bir a Rai felere, nyilvan azert sokat nyom a latban. (mondjuk szerintem mar eleve az osszeferhetetlenseg netovabbja, hogy egy media mogul indulhat miniszterelnok-jelolt lehet, de persze ezt nyilvan nem o fogja a "megreformalni")

Ismerek egy Berlusconi szavazot, aki azt mondta, tisztaban van azzal, h gyakorlatilag egy maffiozo, de na es. Ezen lehidaltam, mert ez ne legyen mar ilyen termeszetes! Es az a baj, hogy egyre inkabb az lesz, ez a mentalitas, es leginkabb ezert csodaljak, mert barmit barmikor megengedhet maganak, nok, penz, luxusvillak es maximalis flegmasag. Tenyleg ez lenne az ertekrend? Egyebkent az altalad emlitett "noi" tuntetesek is errol szoltak, nem feltetlenul Berlusconi szemelye, sokkal inkabb az altala kepviselt gondolkodasmod ellen volt. Hogy ne az legyen a normalis peldaul, hogy a fiatal lanyok, nok csakis seggriszalassal tudjanak nagy karriert befutni, kulonben eselyuk sincs.

Amugy (az altalad ha jol latom nagyratartott:)) oktatasi reformrol: biztos vannak benne jo reszek, es teny, h a felsooktatas itt is baromi nagy atalakitasra szorul, de azert nyilvan az sem veletlen, h pont a diakoknak es az egyetemi oktatoknak nem tetszik. Szerintem amugy a legkinosabb resze az az, hogy pont az egyetemi kutatas-fejlesztestol vonjak el a penzt, ami egy vicc.

Akkro varom a kov. posztot, vegre nem foci, mert ahhoz sajnos nem tudok sokat hozzatenni:D

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2011.02.18. 15:58:29

@Gatta: Nem szívesen kötözködnék péládul az első bekezdéseddel, mert én is így gondolom. A naés mentalitásról mondottakkal, ha lehet még inkább.

Nem hiszem a seggrisza kellene a karrierhez, s gondolom ezért akadt ki Gelmini is, mint a kormány egyik nő minisztere. Túl nagy ország, nagy gazdaság, ahhoz Olaszország. Ha kell, akkor nem hiszem, hogy ez B sara lenne.

Azt gondolom viszont, hogy Berlusconi kormányában sok olyan ember van, aki a munkáját jól végzi (Tremonti, Gelmini, Frattini, Maronit is ide tenném).
S a baloldal ezt semmiképp nem ismerné el. Ők mikor kormányon voltak tehetetlenek és passzívak voltak. Most pedig moralizálnak azon, hogy milyen vezetője van az országnak.

Ezt gondolom én, uff! :))

rnaz 2011.02.24. 10:12:50

Berlusconi-t csak a különböző maga bírósági ügyeit félrerakató törvénytervezeteknek, rendeleteknek köszönhetően maradt eddig érintetlen. Lásd Lodo Alfano, vagy legittimo impedimento stb. Már régen a sitten volna a helye. Vagy nem a miniszterelnöki székben.
Nem mellesleg maffiakapcsolatai is egyre világosabban kirajzolódnak.
Hogy Frattini hogy végzi a munkáját, azt most a maghrebi válság kiválóan megmutatta.
Örök költői kérdés: És hogyan tesznek esküt Lega Nord-os miniszterek az alkotmányra és a trikolórra, ha közben Padániát álmodnak?
süti beállítások módosítása