Olasz fórum

Olasz fórum

Verdi 200 éve él (Miklósa és Pavarotti segít Verdire gondolni, videó)

2013. október 13. - owlie

verdigiuseppe.jpgVerdi az egyik legismertebb – ha nem a legismertebb – olasz zeneszerző, az opera hármas óriáskonstellációjának egyik csillaga Mozart és Wagner mellett, életműve a tizenkilencedik századi romantikus zene egyik csúcsa. Ezek azok a tények, amelyekkel bárki tisztában lehet, aki akár csak fél füllel figyelt énekórán, vagy megsuhintotta az általános műveltség szele. Ne is foglalkozzunk most ezzel a Verdivel: aki rá kíváncsi, felütheti bármelyik lexikont. Inkább idézzük meg dióhéjban, személyesebb módon őt, hogy a mellszoborszerűen életidegen zenetörténeti fogalommá lett alak mögött feltűnjön az egykori Giuseppe Verdi (1813. október 10.-1901. január 27.).

Giuseppe például – akit, mivel a napóleoni Itáliai Királyságban született, Josephnek kereszteltek – Le Roncolei kocsmárosok gyermeke volt, és őstehetség: tizenkét évesen már ő orgonált a helyi templomban. De ugyanez a Giuseppe pár év múlva dühében megátkozta Le Roncole plébánosát, akit kis idő múlva mise közben maga alá temetettek a templom villámcsapás következtében lehulló kövei.

Giuseppe a kamaszzsenik magabiztosságával ment felvételizni a milánói konzervatóriumba – ahonnan azonban kidobták, alig pár év múlva pedig eszközökben nem válogatva vívott szabályszerű csatát Giovanni Ferrarival a szülőfaluja melletti Bussetto orgonista-posztjáért. Amit egyébként aztán meglehetősen rövid időn belül otthagyott, hogy Milánóban bontson szárnyakat.

Giuseppe Verdi alig másfél év alatt elvesztette a teljes családját: 1838 és 1840 között meghalt a kislánya, a kisfia és első felesége, Margherita is. A második felesége az operaénekesnő Giuseppina Strepponi lett, akinek köszönhette első milánói bemutatóját, és aki majdnem húsz évet várt rá, vállalva a szerető, majd élettárs korabeli Itáliában nem kifejezetten kívánatos posztját.

firma-g.-verdi-in-trasparenza.gifGiuseppe Verdi szenvedélyesen gyűjtötte a kéziratokat és kertészkedett, olyannyira, hogy bussettói birtokát mintagazdasággá alakíttatta, ahol a helyi nincsteleneknek adott munkát.

Verdiről még életében színházat neveztek el Bussettóban, ahova egy kicsinyes sértődés miatt sose tette be a lábát.

Verdi neve a Risorgimento egyik jelszava lett: Viva V.ittorio E.manuele R.e D’I.talia.

Giuseppe Verdi fejét bőven ötvenen túl elcsavarta egy Theresa Stolz nevű cseh szopránénekesnő.

Giuseppe Verdi házsártos természete miatt élete végére elvesztette majdnem minden támogatóját és barátját – undokságát még Giuseppina legendás kedvessége és humora sem tudta kompenzálni.

Giuseppe Verdi vagyonának tetemes részét rokkant zenészek támogatására hagyta.

Giuseppe Verdi idén október tizedikén született 200 éve. Hódolat előtte ma és mindig.

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr965567047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása