Olasz fórum

Olasz fórum

Egy amerikai család tragédiájából gyönyörű, nem csak olasz történet!

2017. április 01. - mbemba

Pár hete a raiuno egyik reggeli műsorában hallottam egy tragikus történetet, amelyik a szenvedők jóvoltából gyönyörű példává kerekedett.

Egy amerikai család – házaspár és két gyermekük – Olaszországban turistáskodott; Szicíliában utazva, miután helyi bűnözők autójukat összetévesztették egy ékszerkereskedő autójával,  meglőtték a család akkor 7éves kisfiát, Nicholas Greent. Néhány nappal később egy messinai kórházban a kisgyermek meghalt. A szülők bár nem készültek fel a donorság kérdésére, ösztönösen igent mondtak és ezzel hét ember életéhez járultak hozzá, kinek szószerint életet adva, másnak látást.

Jómagam a szívátültetéses ember (Andrea Mongiardonicholas-green-300x225.jpg) életéről hallottam pár szót. A rendkívül gyenge, alacsony fiatal miután megkapta új szívét gyorsan nőni kezdett, erős lett és huszas évei környékén egyetemet végzett, munkát kapott. Pár hónapja halt meg, az életet adó műtét után mintegy bő húsz évvel.

Kép a fanpage.it-ről. A hivatkozás alatt egy az édesapával készült beszélgetés.

A tragédia nemcsak a családra és a szerveket kapókra gyakorolt óriási hatást, hanem az egész ország társadalmára: a donorok száma hatalmasat ugrott, az olaszok elkezdtek sokkal tudatosabban viselkedni ebben a témában (korábban egyáltalán nem volt elterjedt a szervdonorság). Ma sok-sok közterület őrzi Nicholas Green (1987-1994) nevét: hidak, terek, parkok, utcák, illetve óvodák,  iskolák, játszóterek (az olasz wikipédián ott a lista). A raiuno említett műsorában szereplő újságíró édesapa máig járja a világot és tartja a kapcsolatot a kisfia szerveit megkapó emberekkel, hozzátartozóikkal.

Köszönjük a példát az amerikai családnak!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr212393055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása