Olasz fórum

Olasz fórum

A nápolyi jászol

2008. december 23. - mbemba

 

 

 

 

 

 

 

A nápolyi jászol lenne, a presepe (vagy presepio), amiről még pár napja csak azt tudtam, hogy egy főleg nápolyiak, vagy déliek által művelt hagyomány, amelyik valamilyen formában a születést – Jézus születését – próbálja meg felidézni. Azt viszont egyáltalán nem értettem, hogy egy ilyen képbe, hogy tud odakeveredni például Pulcinella, vagy Berlusconi és kollégái.

Kicsit utánanéztem, de most sem értem (teljesen) az odatolakodók szerepét. Lényeg: Presepe már volt az ezres évek legelején is. Erről vannak dokumentumok is (első 1025, Nápoly). A barokk időszaka az, amikor az addigi élethű születésábrázolások kezdenek átalakulni és nem minden esetben csak az újszülött lesz a fontos, a központ, hanem a környezet, a mellékfigurák. Innentől kezdve, pedig nem csak reprodukáló a szerző, hanem igazi alkotó, akinek a fantáziája nem tud csak a jászol mellett maradni, nem tud az istállóban maradni, hanem tovább lép. Ugyanakkor az ábrázolt figurák átalakulnak, új jelentést is kapnak. Új figurák jelennek meg:
 
A színen van többnyire a Halász, aki a lelkeket halászók megjelenítője, ott vannak ilyen-olyan formában a Háromkirályok, de ott van a nápolyiak hétköznapjait konkrétabban is megjelenítő Benino, ott van a Vinaio és Cicci Bacco (Bacchus), vagyis a Szőlész-Boros-Kocsmáros, vagyis a bor, ami Isten vérét jelenti. Ott van továbbá gyakran az előtérben a Cigányasszony, vagy a Szép Cigányleány, aki tudja a jövőt, aki gyakran vasat visz a kosarában, vagyis a keresztre feszítés szegeit.
 
De változtak a helyszínek is. Ott van például a fogadó, amelyek nem akarták befogadni a menekülő Szent Családot; a fogadó közelében pedig ott van a könnyűerkölcsű, a Ledér, a Szűz ellenpontja. Lehet a jászol, pontosabban a presepe közelében patak, kút, kályha, malom és minden, mit ma egy nápolyi szimbólumnak gondolhat vagy sem.
 
Híres gyűjtemények vannak nem csak Nápoly környékén, Olaszországban, de idegenben is. A leghíresebbek között van például, az egy magángyűjteményből a müncheni bajor nemzeti múzeumba került értékes kollekció (Neapel cikk után). A wikipédia szerint, aki szépet akar látni és sokat-sokat akar tudni a presepekről az menjen a san martinói Museo della Certosába, ott van a presepek leghíresebbike, amelyik a Banco di Napoli tulajdona, 210 bábú teszi dolgát a jászolon, illetve mellette. Egy másik nagyon népszerű a presepe Cucinello.
 
A presepe készítése gyakran kiköltözik az utcára és versenyek indulnak már november végétől, hiszen gyakran tényleg hosszadalmas munkáról van szó és elképesztő pontossággal kidolgozott részletekről. Iskolai versenyek is vannak. Azonban a presepe figurák többségét a nápolyiak és a külföldiek is vásárolják. Ha a hitelességet keresik, akkor a nápolyi via San Gregorio Armenón találják meg azt. Még egy ok, hogy Nápolyba menjünk!
 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr31837910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_benito · www.nst.blog.hu 2008.12.23. 09:53:27

azt vártam, hogy hamsik ível be éppen a józsef által szorongatott zalazsetának, aki a három királyokat megelőzve a kijézus mellett a jászolba bólint :)

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2008.12.23. 10:15:39

,,azt vártam, hogy hamsik ível be éppen a józsef által szorongatott zalazsetának, aki a három királyokat megelőzve a kijézus mellett a jászolba bólint :)"
... és benito megénekli. Egyébként Zalazseta ott van a Háromkirályok legszerényebbiként!
süti beállítások módosítása