Olasz fórum

Olasz fórum

Tamburello Magyarországon, hétvégen Érden

2010. december 03. - mbemba

Valamikor a nép és az urak a várfalak mellett és a várfalakra püfölte a labdát, gyakran a játékosok létszáma spontán alakult ki. Ma már nem így van ez! A tamburello rövid története után lássunk egy pár konkrétumot, s azt hogy hol is tartunk itthon.

Tamburello ütő és labda
A várfalas megoldást mára leváltotta a szabályos pálya, melynek mérete a kézilabdapálya méreteihez hasonló, mármint a tamburello azon válfajának esetében, amelyiket itthon is űznek. Ezen a pályán (34×16 méter) hárman játszanak három ellen, mármint, ha felnőttekről van szó. Ezt lehet megnézni a hétvégi érdi nemzetközi tornán (ez a Tamburello Indoor). A gyerekek öt az öt ellen küzdenek.
 
A nemzetközi szövetség elismeri még a Tamburello Open, a Tambeach és a Tamburelli fajtákat is. Nekem kifejezetten tetszik a 80×20-as pályán játszott Open, ahol 5 az 5 ellen megy a küzdelem. Itt is a csapat együttmozgása rendkívül fontos, s ha lehet még fontosabb a pályán a kommunikáció. Olaszországban négy osztályban (Serie A, B, C, D) rendezik a bajnoki küzdelmeket – az élvonalbeli csapatoknál vannak profi játékosok is.
 
A teniszlabdához rendkívül hasonlító, de annál sokkal puhább labdát olyan ütőkkel kell püfölni, amelyek átmérője 28 centi. Itt is figyelembe veszik a gyerekek igényeit, lehetőségeit, hiszen vannak kisebb és könnyebb – gyerekek számára kitalált – ütők is.
 
A szabályok gyakorlatilag megegyeznek a tenisz szabályaival, de amint az itteni játékból kiderül háló nincsen.
 
És mi van itthon? Egyelőre ,,három hivatalos egyesületben hatvan játékos szerepel, de ezen kívül vannak még meg nem alakult egyesületek, ahol elsősorban gyerekek játszanak, mintegy negyvenen.” – kaptam a tájékoztatást a szövetségtől.
 
A magyar csapat már 2003-ban részt vett az Európa-bajnokságon, ahol negyedikek lettek, s a fejlődés egyértelmű, mert azóta voltak a lányok már harmadikok és másodikok is, legutóbb idén a franciaországi Beauvais-ban. Az itthoni mezőnyből kiemelkedik tudásával Kaszó Zsófi, aki a TF-en oktatja is a sportágat (huszonketten levelezőn, nappalin húszan, TF-versenyzőin tizenketten tanulnak), és akit már olaszok is felkértek arra, hogy játsszon csapatukban, s ennél több nem is nagyon történhet egy magyar játékossal. ,,Olaszországban, Bergamóhoz közel, az Arcene csapatában játszottam. Pénzt nem kaptam, de az utazási költséget és ellátást minden versenyhez igen. A 2005-ös Európa-bajnokságon az edző felfigyelt rám és megkért, hogy játszak velük.” Ott, az Európa-bajnokságon Zsófit választották a nők közül a legjobb játékosnak.
 
Illetve mégis lenne, aminek jobban örülne magyar tamburellósként: ha otthont kapna a magyar tamburello sport!
 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr402490687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása