Olasz fórum

Olasz fórum

Maldini elbúcsúzott a San Sirótól (a 3-as mez is, de lehet, hogy csak pár évre, videó)

2009. május 24. - mbemba

Totti gólja miatt nem lett felhőtlen Maldini búcsúja közönségétől, a San Siro népétől (Milan-Roma 2-3). De biztos vagyok benne, hogy ez a vasárnapi élmény nem teszi tönkre kicsit sem az emlékeket: mindenki arra fog emlékezni, amit 24 év alatt felépített a Kapitány. Paolo Maldini ottmarad még hosszú-hosszú évekig a San Siro népének, meg minden focikedvelőnek és ha becsületről, hozzáállásról, eleganciáról lesz szó, akkor ott lesz a példa!

Paolo Maldini Milánóban született és már az édesapja, Cesare is nagy futballista volt (írják régiszabású könyvek),… Meg a fia is az lesz!

 
Egyik kisfia – amúgy ketten vannak az örökösök –, Daniel egy mérkőzés szünetében odament a botorkáló haverok közé és olyan becsúszással szerelte Seedorfot, hogy a jútyubon köröz a felvétel azóta is. A mozdulatban – érdemes megnézni energia, erő, határozottság van, vagyis olyan, mint az apja. Jobban belegondolva szegény fiúnak már 10 éve sincs, ha azt szeretné csinálni, amit édesapja, hiszen papája 17 éves korában már lejátszotta első Serie A-meccsét. Egyébként már tény, hogy Maldini 3-as mezét visszavonultatják. Azonban, ha fia bemutatkozik a nagycsapatban, akkor övé a szerelés, a 3-as.
 
Akkor, 1985. január 20-án, mikor Maldini először vette magára a mezt a nagyoknál Nils Liedholm volt a Milan edzője. Hihetetlen! Liedholm! Az ötvenes évekig vezet vissza ez a név. De különben is, az emberek kikkel Maldini hosszú évekig együtt játszott megöregedtek, megőszültek, pocakot eresztettek és a kispadon nyűglődnek Olaszország-szerte. Ő azonban, Paolo Maldini ma is úgy szerel, hogy abban nincs kivetnivaló, az akciókkal felmegy, majd visszaér, a tizenhatoson belül lófrál, hogy gólt szerezzen. Ma kétszer is feltűnt a jobbszélső helyén. De mást is tesz, mint amennyit egy egyszerűen csak nagyszerű játékos! Nem sokat szövegel – sőt, nagyon-nagyon keveset –, azonban jelenléte beszél: ha kell, nyugtat, ha kell lelkesít!
 
Első meccse, amelyikre emlékszem, az a Steaua elleni BEK-döntő volt. Hosszan győzködve magamat eldöntöttem, hogy a bukarestieknek szurkolok, aztán jött az esti meccs, egy hihetetlenül sima meccs. Nem volt pályán a Steaua. Viszont a Milan úgy focizott, hogy az maga volt a gyönyör (4-0 lett). Mindenki odavolt a hollandokért, én azonban erősködtem, hogy az olaszok legalább olyan jók. Aztán a hollandok elmentek Milánóból és maradtak az olaszok, én pedig azon vettem észre magam, hogy a védekezést ugyanannyira élvezem, mint a látványfocit. Ezt is köszönni lehet Maldininek! Vagyis azt, hogy, aki igazságtalannak érzi, hogy mindig csak labdazsonglőröknek adják az érdemeket, az érvelhet és mondhatja, hogy: És Maldini, Maldini nem érdemelt volna?
 
Néztem a Milant és csak mosolyogtam, hogy mennyire esélytelenek azok a csapatok, amelyek be akarják venni a piros-feketék kapuját. Éveket játszott úgy az a védelem (Baresi, Costacurta, Tassotti, majd Panucci), hogy nem hibázott látványosat – talán nem is hibázott. Aztán Baresi kiöregedett, mezét visszavonták és Maldini egyre gyakrabban bekerült középre, merthogy a tartóoszlopnak, a mestergerendának stabilnak kell lennie. És ő az volt! A válogatottban ugyanúgy, mint most a Milanban tudta, hogy meddig tud hasznos lenni és mikortól már nem jelent garanciát. Merthogy ő volt mindig A GARANCIA!
 
De nem csak a játéka volt stabil, állandó, a viselkedése is. Nem tudom felidézni egyetlen mozdulatát, amelyikkel rátámad a partjelzőre, nem láttam bíróüldözés közben, nem láttam ellenfelet provokálni, de az sem volt téma, hogy az ellenfél így vagy úgy kellett volna játsszon, de Sacchi-ellenes, esetleg melletti tetoválásokról sem volt szó.
 
Ezért is érdemelt hatalmas ünneplést Maldini! Most kapott valamilyet, csak sejteni tudjuk, hogy a szurkolók kitettek magukért és tapsaikkal nem engedték be sokáig a tiszteletkör után sem! Tudjuk, hogy a Panini matricákban meg lehetett venni a Maldini-összest (vagyis a negyedszázad mindegyik idénykezdeti fotóját), külön sálat készítettek a tiszteletére, ráadásul a 2009-10-es idényre tervezett új Milan-mez is megvásárolható volt. Csecsebecse! Maximum is csak figyelmesség lehetett. Maldini 5-ször nyerte a legrangosabb európai kupát (BEK, Bajnokok Ligája), 7-szer volt olasz bajnok, 126-szor volt válogatott, 74-szer csapatkapitányként.
 
A legnagyobbak egyike búcsúzott saját közönségétől!!! Jövő héten Fiorentina-Milan, remélem, hogy újra látjuk! Megnézzük, aztán majd meséljük, hogy milyen volt, mikor még Maldini is játszott!
 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr41140957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

madbalee 2009.05.24. 18:48:26

A VB arany nagy kár hogy nem jött össze neki:(( Akkor neki is meglett volna mind a három VB érem, mint Baresinek (Tudom Franco az aranyat úgy nyerte, hogy nem játszott). Kicsit húzhatta volna még tovább magára az olasz mezt...

Ciao Paolo!

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.05.24. 18:55:58

@madbalee: Majd a fia szállítja az aranyat Maldiniéknak! :))

stro-B · http://www.stro-b.com 2009.05.24. 19:31:58

Sziasztok!
Régóta olvasom a blogot, de még nem szóltam eddig hozzá, Maldini búcsúzása most remek alkalom erre, hiszen nagy Milan drukker vagyok :)
Végre egy nem interes post :P

Én kb a Van Basten, Rijkard, Gullit korszaktól követem az AC Milan történetét, és hát igen...Maldini az Maldini. Sokan vitatkoznak rajta, hogy vajon jó döntés-e egy focistának egész életében egyetlen egy klubban játszani csak...a válasz Paolo Maldini!

Kicsit szomorú, hogy egy ilyen időszakban kell búcsúznia - bár a végére azért egész szép szezon lett - no meg hogy a San Sirotól egy vesztes meccsel, de ez az ő érdemein mit sem ront.

Remélem látjuk még rúgni a bőrt!

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.05.24. 19:52:42

@stroB: Akkor üdv így is! :))
Számomra érthetetlen volt mindig, hogy miért nincs több ilyen hűséges, mint Maldini. Miért nem marad egy játékos ott, ahol szeretik? Talány! Meg persze a személyes élményen kívül, a szurkolóknak is baromi fontos lenne, hogy legyenek játékosok, akikkel lehet azonosulni. Szerintem, ez nem csak szlogen!!

Én nem is tudom mit csinálok, ha jövőre Pellissier elmegy! Talán nem veszek több panettonet! :)) Nem, nem, Pellissier marad, mbemba pedig továbbra is panettonén gyarapodik!

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.05.24. 19:57:26

A félretette videót elfelejtettem beilleszteni. Most már csak idebiggyesztem:

http://www.youtube.com/watch?v=MUysshbzntI

2009.05.24. 20:00:38

Én nem szeretem a nagy szavakat, de hát ami igaz, az igaz: én a '94-es Milan miatt kezdtem egyáltalán focit nézni. Milyen ironikus, hogy épp idén lett tele a f***m az egésszel. A mai búcsút azért megnéztem. Már amennyit a barom sporttv láttatni engedett a tiszteletkörből, hiszen letakarta a képet a tabellával, mer azt marha sürgős volt ám kielemezni.

Kivlov 2009.05.24. 20:27:00

MALDINI!!! Itt kezdődik a focista...

oleandro 2009.05.24. 20:42:24

Azért ez a Milan egy botránny. Egy ilyen meccsen minimum fel kéne szántaniuk a pályát, műár csak egy nagy játékos irábnti tiszteletből is. Ehhez képest a szünetben nyilván megkapott fejmosásig máltatlan alibifocit mutattak mininum egy félidőn át. Száéygen! Nem ezt érdemelte volna tőlük Maldini! El nem tudom képzelni, hogy majd egyszer Francé búcsúmeccsén így félgőzzel lehessen játszani!

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.05.24. 22:06:57

@oleandro: És nem csak az első félidő nem volt méltó. A Curva Sud sem volt túl rendes: egy feliraton azt hirdették, hogy Maldini elfelejtette azt, hogy ki által gazdagodott meg. Az olasz yahoo szerint valami még Athénban változott meg. Szintén a yahoo írja, hogy Maldininek a tiszteletkör után át kellett volna vennie egy ezüsttányért Berlusconitól, Maldini azonban nem ment oda, hiába próbálta Leonardo rábeszélni.

Mikor Maldini a Curva Sud alatt volt, akkor jelezte, hogy ott általa nem kedvelt emberek is vannak. A történtek után pedig azt nyilatkozta, hogy büszke arra, hogy ő nem egy közülük való! Sono orgoglioso di non essere uno di loro.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.05.24. 23:44:29

A milánói Curva Sud mégis mit képzel magáról. A poros lába nyomát nyaldoshatnák csak a nagy Paolo Maldininek. Aki szinte 85-ös kezdettől (azóta tapadok a képernyőre fontos meccsek alkalmával) ott volt a nemzetközi foci színpadon, veszettül fog hiányozni. Még Sacchi Milanjának nemzetközi befutása előtt fölfedeztem magamk őt a '88-as Eb-n. Szemtelenül fiatalon is tanári eleganciával játszik, vagy valami ilyet mondott róla Vitray az NSZK elleni nyitómeccsen.

Viszont szeretett csapatom legalább az euroligába odaért. Oszt még egy komoly befektető is föltűnt láthatáron,erről tanúskodik egy elejtett mondat Spaltól a klub rőzsás jövőjéről- remélem tud valamit a tar filozófusunk.

nemuccaszoc 2009.05.25. 06:33:17

Nagy ember volt, igazi klasszis.

mizie 2009.05.25. 07:39:22

És nem is írsz arról hogy a saját csapatának ultrái a búcsúmeccsén milyen transzparenst feszítettek ki?

inforadio.hu/hir/sport/hir-280402

Szaktanár 2009.05.25. 08:45:22

Intőt Tottinak!

Nézd meg te is az intőblogot!
Küldj te is intőt!

Lizzieeee 2009.05.25. 09:42:11

Hiányozni fog, nagyon!

Mint ahogy hiányzott április 22-én...merta Milan= Maldini, én nagyrészt miatta vettem jegyet a meccsre...nagyon nem volt szép, hogy pont ő nem jött...

popp · http://koncertblog.com/ 2009.05.25. 12:49:03

@Szaktanár: Na már miért, mert lőtt egy Maldinihez méltó gólt? Mindig is igazságtalannak tartottam, hogy a szaktanárnak nem lehet intőt adni. Intőt a szaktanárnak ;-).

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.05.25. 13:40:36

@mizie: Okokból kettő van: a meccs közben nem lehetett látni feliratot, márpedig a poszt közvetlen utána született. Másodszor pedig, ha láttam volna sem biztos, hogy beleírom, mert úgy gondolom, hogy ez Maldiniről szól, és nem emberek bonyolult érzéseiről.
De az első az igazi ok!
Harmadszor pedig láthatod, hogy egyik kommentemben próbáltam utalni a történtekre!

Kopi3.14 2009.05.27. 18:17:52

@popp: talán mert ténylegesen a "szegény" szurkolókból gazdagodott meg ő is, mitn a többi játékos is, és illene ennek megfelelően kezelni őket.

stro-B · http://www.stro-b.com 2009.05.27. 23:41:01

Ez a Guardiola egy úriember! Maldininek ajánlotta a mai BL győzelmét!

www.acmilan.com/NewsDetail.aspx?idNews=85832

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.05.28. 14:16:50

@stroB: Pedig gondolom vannak otthoniak is, akiknek ajánlhatta volna. Tiszta ügy, hogy mennyire tisztelheti!
süti beállítások módosítása