Olasz fórum

Olasz fórum

Szobrok élete

2010. április 22. - mbemba

Néhány hónapja azt hallottam, hogy a szentgyörgyi múzeum kertjében kiásták azt a honvédszobrot, amelyik a 24-es magyar honvéd bakának állított emléket. A székelyeknek el kellett ásniuk a 70-es években, mert tudták, hogy a benyomulók által megcsonkított szobor át kell vészeljen még egy pár évtizedet. A szobor kibírta. Lajos bácsi pedig pár hónapja kiásta, és a szobor ismét nézheti egykedvűen mi történik a világban.

Olaszországban is élik a szobrok a maguk életét. Tíz éve is van annak, hogy délen (Porto Cesareo) a szépséges Manuelának szobrot állítottak. Manuela akkor egy 25 éves népszerű színésznő volt – ma is az –, megáldva minden ívvel, dombbal. Úgy gondolták helyi vezetők, hogy hoz ez majd népszerűséget a falunak. A szobor alibije arra, hogy M ott álljon a tengerparton – ekkor még a székely földben nyugodott a katona –, az volt, hogy ő majd szépen megtestesíti a halászférjet hazaváró asszonyt. Na, mármost a helyi asszonyok nagyon úgy érezték, hogy a színésznő nagyon nem testesíti meg őket. Híre járja, hogy a halászok a szobor fenekére tették a kezüket halászat előtt, mondván, hogy szerencsét hoz. Szűk tíz év alatt az asszonyok kiküzdötték, hogy a halászasszony-allegória lekerüljön a talapzatról.
 
Aztán van egy másik szobor, valahol Toszkánában (Aulla, Carrara mellett). 2003-ban tették ki a piazzára, és Bettino Craxi akar lenni. Érdemes tudni Craxiról, hogy a szocialista politikusként több évtizedig volt egyik főkavarója az olasz politikának, majd egy nemzetközi körözés elől Tunéziába menekült. Ott halt meg 2000-ben. Akkor pedig egyik párttársa, az illető falu polgármestere úgy gondolta, hogy a neves politikus szobrot érdemel. Ezt a szobrot az új kurzus most elvitetné. Valahová messzire. A helyére pedig ki kerülne? Na, ki? A szép halászasszony allegória! Craxi új helyét nem ismerni.
 
Hát így zajlik az élet arrafelé.
 
Még mindig nem hiszem, hogy ez a Craxi-szobor ott van Toszkánában!
 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr11940214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

grafitember 2010.04.24. 20:26:10

Én úgy hallottam, hogy ez a Craxi (béke poraira) rommá lopta magát elnöksége idején, de nem a magyar léptékkel mérve, hanem nagyságrendekkel többet, már, ha el tudunk képzelni ilyet. Az olasz közvélemény mégsem haragudott nagyon rá, mert állítólag hagyta az embereket, hogy ők is meglopják a magukét, magyarán szólva regnálásának idején feketén dolgozott, vállalkozott mindenki a számlaforgalom elenyésző volt.
Nem tudom mi ebből az igazság, de tény, hogy a folklórban így maradt meg. Az pedig azért jelent valamit.
süti beállítások módosítása