Olasz fórum

Olasz fórum

A Bella ciao a templomban járt (Ki Don Gallo?)

2010. december 09. - mbemba

Tetszett, amit tegnap láttam, hallottam. Azt láttam egy videón, hogy a templomban szól a Bella ciao!

Olaszországban nincs május 1-je a partizánok dala nélkül, a kommunista sötétség országaiban is mindenhol fújja mindenki; van, akinek arra jó, hogy visszaható igéket (mi son svegliato/vagy svegliata, szól az okos szó) tanítson az első sorral; de távolabb, például Törökországban is, a balosok egyik himnuszának számít – mikor elénekeltem egy Besiktas-meccs előtt a helyi haveroknak, csak úgy csillogtak a szemek.
 
Gondoltam, rá is keresek, kik az éneklők, merthogy piros pontot érdemelnek a dogmákat nem követők. A videó mellett említették Gino Paoli nevét, őt ismertem egy száma miatt, de a San Benedetto al Porto katolikus közösség neve nem mondott semmit.
 
Eközben egy padovai barátom írt, hogy a Samp-meccsre érkezik egy jó barátja, s úgy gondolja, hogy fel kellene vennünk a kapcsolatot. Váltottunk egy pár mailt, s én az egyikhez mellékeltem az eredetileg a repubblica.it-en talált videót, mire az említett barátom írja, hogy Tommaso genovai srác, s ő bizony ismeri jól az éneklő papot, mert évekig járt abba a közösségbe.
 
Hát persze, hogy megnéztem ki is az illető. Kiderült, hogy ő Don Andrea Gallo! Hát, nem miatta jelenti a papol a fölösleges beszédet. Fiatal papként Brazíliába küldték, ahonnan a diktatúra miatt hazakényszerült. Otthon előbb büntetett fiatalkorúakkal foglalkozott, akkor újnak számító módszerekkel (nem csak tiltott, hanem engedett is, s ettől az említettek úgy érezték, hogy nem csak büntetés az övék), majd börtönpap lett belőle. Amit tett nem mindig nyerte el feletteseinek tetszését, de a kommunista bélyeget akkor kapta meg, mikor 1970-ben a parókia kerületében (nem a parókián!) egy hasis fogyasztóhelyet talált a rendőrség, mire a jó környék gazdag polgárai (alta borghesia del quartiere, írja a wikipédia) nagyon kiakadtak. Talán még inkább azért, mert Don Gallo nem a fiatalok romlottságáról papolt, hanem arról beszélt, hogy miért nyúlhat valaki a hasishoz. Sokan kiálltak a pap mellett, mégis eltávolították a parókiáról.
 
Ez időtájt hozta létre Don Andrea Gallo – nem egyedül – a videó kapcsán is szóbanforgó San Benedetto al Porto közösséget. Azóta munka van ott, a fiataloknak találkozóhely, segítséget adó hely, segítik a gyereküket egyedül nevelőket... Remélem, hogy bővebben is tudok erről írni miután találkoztam említett Tommasónkkal, aki a posztírásom közben jelezte jövetelét, s azt, hogy maga is ott volt, mikor az itteni videó készült.
 
Don Gallo gyakran hallat magáról, véleménye van, állást foglal. Így tett, mikor a könnyűdrogok legalizálása volt a téma – maga is elszívott egy füves cigarettát (spinello) a községházán, a civil tiltakozás jegyében –; tiltakozott, mikor Vicenza mellett amerikai légibázist akartak létrehozni (ötszáznegyvenen megvették, azt a területet, ahová tervezik a bázist, a civilek tiltakozása máig tart); zavarba hozta Vatikánt, mikor részt vett a homoszexuálisok egyik genovai felvonulásán; részt vett a V2-Day-n (V=Vaffanculo).
 
Ő Don Gallo!
 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr72505291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.12.10. 10:52:13

Egy kicsit túlzásnak tartom Don Gallo tevékenységét, kicsit messzebbre megy mint kéne, vagy mint szükséges lenne, de ezektől eltekintve mindenképpen szimpatikus a tevékenysége. Köszönöm hogy megismertetted velem.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.12.10. 21:56:25

@mbemba: Nagyszerű. :) Ettől még egy kicsit sok, bár ezzel együtt is nagyszerű ember lehet.

oleandro 2010.12.11. 07:50:11

Én ambivalens vagyok az ügyben. De persze Olaszországban ennek teljesen más akusztikája van, mint itt.
süti beállítások módosítása