Olasz fórum

Olasz fórum

Hazahívják a diplomás fiatalokat, pénzzel

2010. december 28. - mbemba

A minap megpróbáltam összegyűjteni az érveket Berlusconi, illetve kormánya mellett. Aki védeni akarja az öreget újabb érvvel gazdagszik.

A szenátus is megszavazta, hogy minden olyan olasz, aki 1969 után született, diplomás, s ha az utóbbi két évben külföldön dolgozott, akkor jövedelmének csak 20 vagy 30 százaléka után fizet adót, amennyiben hazatér. Előbbi szám a nőkre vonatkozik, utóbbi a férfiakra, Ritkaság, hogy az ellenzék túlnyomó része együtt szavazott a kormánnyal. Az új törvény jó a vállalkozásba vágó fiatalnak is, de jó lehet a cégnek is, amelyik alkalmazza az illető fiatalembert.
 
A hírt közlő Corriere della Sera megemlíti – a többi online oldal meg sem említette a hírt (dec. 28, 22,30) (keresővel sem találtam) –, hogy négyszer több olasz diplomás dolgozik külföldön, mint német, de a franciákhoz viszonyítva is keserves a párhuzam: 2 az 1-hez az arány.
 
A cikk megjegyzi azt is, hogy egy olasz diplomás képzése – átlagban, természetesen – az államnak körülbelül 100 ezer eurójába kerül.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr832545135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzá Szóló 2010.12.29. 09:44:38

Idehaza ilyenre biztosan nem gondolnak azok, akik most épp a gyilkos múltú római kaotikus egyházba pumpálnak laza 5.3 MILLIÁRDOT...
A maradék fiatal is el fog húzni ebből az országból. Marad nekünk Harrach, Semlyén, Hende meg Rogán. Nézhetjük őket, jól.

Kivlov 2010.12.29. 09:48:41

@Hozzá Szóló:
semjén, pontos j...

nem az 1házatók kell sajnálni azt a pár mrd-t, hanem a C-ktől a sokkal többet...

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.12.29. 12:53:58

@Hozzá Szóló: És egy csomó gyerek el fog pusztulni, mind megeszik őket - bőröstűl!

Hozzá Szóló 2010.12.29. 16:12:56

A római katolikusoktól egyetlen Forintot is sajnálok, mivel 1000 éven keresztül iszonyatos mennyiségű aranyat, pénzt vittek ki az országból, cserébe meg nem kaptunk semmit. Max inkvizíciót.
A c-ket nem ismerem.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.12.29. 16:25:21

@Hozzá Szóló: Annyi tudatlanság van a szavaidban, hogy érdemben reagálni sem éri meg.

Hozzá Szóló 2010.12.30. 12:29:38

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Akkor meg mit jár az a nagy szád? :D
Akkor maradj csöndben. Ha nem érted...

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.12.30. 12:57:42

@Hozzá Szóló: Annyira letaglózott ez az összeszedett és szókincsben gazdag hozzászólás, hogy követem is a tanácsod, kis tanulatlan marxista pajtásom.

Satrafa 2011.01.02. 08:23:59

Ez így kicsit sokba kerül, tandíjjal olcsóbb lenne - akárcsak nálunk. De, ha nem adjuk fel egyik hazugságunk (a felsőoktatás nem üzlet, hanem valamiféle szolgálat), akkor csak másik hazugsággal lehet kompenzálni - kedvezményt adunk annak, akire azért költöttünk, hogy ne kelljen kedvezményt adni neki.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2011.01.02. 10:07:14

@Satrafa: Gondolom mentik, ami menthető. Nem szeretném, ha csak üzlet lenne a felsőoktatás, de igazodni nagyon kellene.

Satrafa 2011.01.02. 10:43:51

@mbemba: Hát talán. Bár alig hiszem, hogy az akció végül ne kerülne többe az olasz adófizetőknek a végén, mint ahányan hazatelepülnek, s annak a haszna. Mérni aligha fogják, hiszen, ha sikertelen, mi lesz azokkal akik ebből élnek? De végül is nem haszontalan, hiszen a szervezésre létrehozott új hivatalokkal, ügyosztályokkal, az új szabályok kidolgozóival, betartatóival csomó diplomásnak munkát adnak, akik nem kellenek külföldre, így a hátrányos helyzetűeken is segítenek... :-). Amúgy valszeg az olasz diplomások nagy része sem szeretné, ha üzlet lenne a felsőoktatás, mert az cserén alapszik, így azért jövedelmezőbb... :-))

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2011.01.02. 10:57:01

@Satrafa: Minden diplomásnak van meghirdetve, de szerintem elsősorban a kutatókról van itt szó, akiknek a hazahozatala viszont nagyon megérheti az országnak hosszabb távon, hiszen ha otthon dolgoznak, akkor az innováció is otthon marad.

A bürokráciáért ne aggódjunk, nekik mindig lesz melójuk. :) Van még idő, míg a söralátétek funkciója kettős lesz. :(

Az ellenzék egészen biztosan támadta volna, ha támadható lenne a törvény.

Satrafa 2011.01.02. 11:25:05

@mbemba: Hát tényleg, a k+f az olyan tipikus kis- és középvállalati ügy - biztos nem multik csinálják, ahol széles világ az otthon. Meg aztán pont az alkalmazott kutatást végző kutató jön haza, akinek aztán papír-ceruza-laptop elég a melóhoz, se különleges berendezések, se egyedi környezet, se ezerszer védett szellemi termék, mert rögrön gyártásba kerül, ahol az átkozott profitért megy a csúnya viaskodás... :-).
Ellenben az ellenzéki képviselők gyerekei is ingyen tanulnak, és nem kőművesnek.. :-)

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2011.01.02. 11:38:55

@Satrafa: Nagyon nem vagyok szakértő, de ez megfordítható, nem? ,,papír-ceruza-laptop elég a melóhoz, se különleges berendezések, se egyedi környezet" Mégis elmentek. Gondolom a környezet miatt is. Így az új törvénnyel egy kicsit jobb lesz a környezet.

De szó lehet itt mindenkiről, aki otthon dolgozhat. Olasz (tadzsik vagy bolgár az úr:) és diplomás, miért dolgozna külföldön. Haza kell hozni, s ha nem jönnek, mint a 80 huszár,:)) akkor adókedvezményért jöjjenek.

Satrafa 2011.01.02. 12:04:48

,,papír-ceruza-laptop elég a melóhoz, se különleges berendezések, se egyedi környezet"
ezt ironiqsan írtam, arra utaltam, hogy éppen, hogy ennyi nem elég, ezért is ment el.
Tőlem mindenki ott dolgozik, ahol akar, a saját lakóhelyén sokkal nagyobb előnyökkel indul bárki. Amúgy azért dolgoznak külföldön (belföldön, magán, állami cégnél, vagy bárhol), mert többet lehet keresni. Másrészt mélyen igazságtalan az otthon maradottakkal szemben ez az eljárás, hiszen kétszer is rosszabbul jártak...

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2011.01.02. 12:17:15

@Satrafa: De ha hazamennek, akkor utána, utána már ugyanúgy adóznak, gondolom. Ha nem, akkor marad minden a régiben, fenntartanak egy rossz állapotot. Akik eleve maradtak nyilván igazságtalannak érezhetik a törvényt.

Az is tény, hogy a kedvezményesebb adózástól a környezet nem változik meg.
süti beállítások módosítása