Olasz fórum

Olasz fórum

Holnaptól indul a Giro

2012. május 04. - mbemba

Alaposan ki van centizve az olasz sportrajongók élete. Kegyetlen véghajrá a bajnokságban, készülődés az Európa-bajnokságra, de hogy közben ne lankadhasson a figyelem: INDUL A GIRO!

Ez a Stelvio, itt idén a Cima Coppi (a körverseny legmagasabb pontja)

Holnap startol a körverseny, de szombaton, vasárnap és hétfőn – hogy még tényleg lehessen az utolsóelőtti fordulóra összpontosítani – még a dán táj kínálja összes szépségét. Igen, az idei Giro Dániából rajtol. Az első nap mindössze 8,7 kilométer áll a versenyzők előtt – egyéni időfutam lesz. Utána 206, harmadszor pedig 190 kilométer a táv. A 22 csapat 198 versenyzője alighanem átvészeli ezt a három napot, hiszen kegyetlen emelkedők, nyaktörő lejtők nincsenek Laudrupék földjén.
Olvastam, hogy a szervezők némiképp odafigyeltek a versenyzők biztonságára, vagyis idén nem volt cél az életveszély (a 108-as rajtszámot nem osztották ki, hogy így emlékezzenek a tavalyi versenyen meghalt Wouter Weylandtra). Nehézségek azért lesznek: hatszor (7., 10., 14., 15., 19. és 20. szakasz) lesz hegyi befutó (ebből három magashegyi). A Coppi csúcs idén a Passo dello Stelvio (Olaszország legmagasabb, autóval is járható hágója) a maga 2757 méterével. A huszadik szakaszon fogják megmászni ezt a veszedelmet, de ugyanazon a napon mennek szembe a legények a szintén legendás Mortirolóval is.
Aki a hegyek helyett inkább a csodavárosokkal szemezgetne, az nézze május 9-én a veronai szakaszt (ez a Giro első olaszországi napja), 11-én az Urbinóból (Marche tartomány) indulót. 15-én Assisiben lesz a befutó, 16-án pedig a rajt ugyanonnan. Május 27-én, a zárónapon Milánóban fognak körözni a profik. Aki nem az én ízlésemre kíváncsi, az itt nézzen szét.
Az esélyesekről mit lehet mondani? A 2010-ben győztes Basso indul, a 2011-es győztes Contador Scarponi indul, velük számolni kell biztosan. Nekik pedig számolniuk kell Franck Schleckkel. A luxemburgi 2005-ben már járt a Girón, akkor 42. lett – most jobb lehet :). A cseh Kreuziger, a spanyol Joaquin Rodriguez, a francia Gadret, a venezuelai Rujano, a kanadai Hesjedal és a hazai utakon versenyző Cunego szintén esélyes az összetettben – írja a Gazzetta. A sprintekre pedig ott van: Cavendish, Hushovd, Farrar.
Én leginkább magunknak szurkolok, hogy minél több percet tudjuk bámulni a tévét fél 5 és 5 óra körül, minél több percet – összességében azért órákat :) – láthassuk a mesés zöldet, beköszönhessünk Assisibe, sóhajtsunk a Garda láttán, hűtve magunkat limonádéval, fröccsökkel, máskor lassan szürcsölve egy izgalmas kávécskát.

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr64488665

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner.Kerékpár blogajánló 2012.05.07. 19:48:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner.Kerékpár blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

.Frajti 2012.05.04. 16:55:48

Alap! El is várom!!!

Combattere per il rosa!

Forza BASSO!

oleandro 2012.05.04. 20:36:57

ahogy néztem az útvonalat, 1-2 cszakasztól eltekintve összességében ez lesz az utóbbi évek talán legkevésbé érdekes Girója. Legalábbis tájbámulási szempontból.
amúgy én jobban preferálom a xhiro-t, mint a giro-t :))

.Frajti 2012.05.05. 08:41:22

Bassonak tripláznia kell. :)
süti beállítások módosítása