Olasz fórum

Olasz fórum

Egy náci megszöktetése Rómából

2014. november 24. - mbemba

Magyarország gyakran megkapja – néha joggal –, hogy nem jól emlékszik a halottaira. A haláltáborokban elhunytakra különösen nem. A minap olvastam egy hírt, amelyik nagyon-nagyon meghökkentett: Amerika máig nyugdíjat fizet például a haláltáborok egyes odaszökött működtetőinek!

Erről a hírről jutott eszembe Herbert Kapplernek – aki többek között a római Gestapo vezetője volt a zsidók üldöztetése idején – története, mely szerint megállapítható, hogy Németország sem mindig az őszinte megbánás országaként működött.

Kappler első komolyabb feladata Hitler 1938-as római utazásának megszervezése volt, mármint biztonsági szempontból, majd Mussolini németek általi kiszabadításában is szerepet játszott – ez már ’43. Utóbbi év szeptemberében nevezték ki a római náci biztonsági szervezet elsőszámú emberének. Egyike első szörnyű feladatainak, 50 kiló arany begyűjtetése másfél napon belül, 200 zsidó ember életéért cserébe.

Október 16-án, ennek ellenére, több mint ezer zsidót deportáltak Németországba. Tizenöten tértek vissza.

Nevéhez inkább egy Róma melletti helyen (Fosse Ardeatine) történt megtorlás fűződik, ahol 335 civilt és olasz katonát mészároltak le a nácik.

1945 májusában Herbert Kappler miután megtudja, hogy rajta van a háborús bűnösök listáján Bolzanóban, feladja magát. 1948-ban pedig elítélik méghozzá életfogytiglani börtönbüntetésre. Ami biztos az az, hogy 30 éven át a gaetai katonai börtönben raboskodott.

Ilyen történetből a háború utáni Európában több is volt, ami viszont 1976-tól kezdődött, az párját ritkítja. 1976 márciusában Kappler már nem háborús bűnös az olasz illetékes miniszter döntése szerint, hanem hadifogoly, akinek lehetővé tették, hogy gyógyítása, kezelése egy római katonai kórházban történjék (Ospedale Militare del Celio). 1977. augusztus 14-én felesége segítségével, illetve valószínűleg még két ember hozzájárulásával autóval kimenekült az országból. Szépen elő volt készítve minden: a szobába gyakorlatilag mindenki beléphetett leszámítva a Kapplert felügyelő rendőröket. A szökést nem is ők vették észre, hanem az egyik gondozó nővér. De nem lenne érdemes eltévedni az aprócska részletek között: hogy a náci ezredes a csomagtartóban volt az olasz-osztrák határon, vagy a hátsó ülésen…

A lényeg az, hogy azóta is sokan úgy illesztik össze a mozaikdarabokat, hogy a német és az olasz állam megegyezett – akkoriban nagyon jó kapcsolatok voltak az ország vezetői és biztonsági szervei között a különböző terrorszervezetek (pl. Vörös Brigádok) felkutatása kapcsán. Az NSZK korábban is több lépést tett a külföldön lévő német foglyok, ez esetben egy náci vezető kiszabadítása érdekében. Aligha véletlen olasz részről a pár hónappal korábban történt átminősítés.

Az események után sok római az utcán mutatta ki elégedetlenségét Kappler szökése miatt, de immár nyilvánvaló volt, hogy az NSZK-nak nem kell kiadnia a náci ezredest.

Kappler 1978. februárjában halt meg, abban a rákos megbetegedésben, amiért a római kórházba kerülhetett. Az olasz wikipédia szerint a temetéskor többen náci karlengetéssel vettek búcsút tőle.

A történetnek van még egy igen különös, filmet is ihlető szála: Kappler még a római évek alatt üldözött egy ír Hugh O’Flaherty nevű papot (róla jelent meg pár napja magyar kiadásban a Bíbor és fekete), akinek legfőbb bűne zsidók, partizánok, különféle náciellenes emberek segítése, menekítése volt. A háború után ez a pap rendszeresen látogatta Kapplert a gaetai börtönben. Ennek eredményeként 1959-ben Kappler katolikus lett. Az ír pap (Gregory Peck) és a náci rendőrkapitány (Christopher Plummer) kapcsolatának bemutatása a fő témája a The Scarlet and the Black című kétrészes filmnek.

Így történt ez az NSZK és Olaszország között náci-ügyben, ez a történet jutott eszembe az amerikai náci-ügy kapcsán.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr606930397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attila64 · www.sagaontour.ca 2014.11.25. 10:02:51

"a temetéskor többen náci karlengetéssel vettek búcsút tőle."
.
Skandalum!

Córeszmaci 2014.11.25. 12:47:13

"1945 májusában Herbert Kappler miután megtudja, hogy rajta van a háborús bűnösök listáján Bolzanóban, feladja magát."

Jellemtelen fos.

wantirna 2014.11.25. 13:49:15

Letöltött 30 év börtönt. Mi a probléma?

Ráadásul az olasz kormány 1976-ban átminősítette hadifogollyá.

A hadifogoly számára parancs (standing order), hogy ha tud, meg kell szöknie.

A fogvatartó számára pedig a nemzetközi jog előírja, hogy az ellenségeskedés beszüntetése után a hadifoglyokat el kell engednie.

Bicepsz Elek 2014.11.25. 16:33:54

@wantirna: Errol a Fekete Vipera jut eszembe, amikor nemet fogsagba esnek es a tobbiek szoknenek:
-Nekem sebesult a labam. Hagyjanak itt. Sajnos nemet fogsagban kell szenvednem a haboru vegeig.
- Na de Vipera! Az a gyanum maga egy roh.dt dezertor!!!"
Sokkal erdekesebb lenne Pavelic (horvat usztasa vezer es allamfo)egyhaz altal is tamogatott Spanyolorszagba szokeset megirni(az usztasakhoz kepest az SS baranykak gxulekezete).
süti beállítások módosítása