Olasz fórum

Olasz fórum

Nem is annyira jók az utakon!

2008. augusztus 06. - mbemba

 

Munkában, illetve munkába tartva több ember hal meg, mint erőszakos halállal, mármint Olaszországban.
 
Egy biztos... A munkásosztály
nem megy soha a paradicsomba.
 
A Censis, vagyis egy gazdaság- és társadalomkutató cég szerint van ez így. Az elsőnek említett kategóriát nevezik arrafelé a szociológusok és az újságírók fehér halálnak (érdekesség, hogy ezt mondják – még ha ez morbid is – a mindenféle drogok okozta halálra is).
 
Az emberölések számában, az összehasonlításokat tekintve, Olaszország, illetve a főváros határozottan pozitív képet mutat: 2006-os adat, hogy Rómában 30 ilyen esetet számoltak meg, ugyanakkor Athén, Madrid, Berlin esetében ezek a számok 35, 46, 50. A londoni helyzet pedig ezekhez képest egészen tragikus, hiszen náluk 169 ilyen eset volt. Viszont Párizsban eggyel kevesebb gyilkosságot olvastak össze, mint Rómában.
 
De visszatérve a fehér halálhoz és Olaszországhoz: 2007-ben 1170 volt az ilyen halálesetek száma. A válaszlépés pedig úgy tűnik megvolt, hiszen az olasz tévékben egyre több állami hirdetés hívja fel a figyelmet a munkabiztonságra – immár kampányszerűen –, rövid filmek készülnek a bajról, illetve az újságok is nagy-nagy teret adnak a szomorú esetek bemutatásának. A legnagyobb felületet, talán a torinói eset kapta, mikor a ThyssenKrupp acélművében hét munkás vesztette életét. Itáliában 918 munkahelyen történt halálesetről tudnak a statisztikák, ami elképesztően magas szám, összevetve a hasonló nagyságrendű országokkal. Íme: Németország 678, Spanyolország 662, Franciaország 593. Ez az összehasonlítás 2005-re vonatkozik. Mondják – nem a Censis kommentárja fűzi hozzá –, hogy ez a magas szám, eredménye lehet a bevándorlások számának és mikéntjének is. Azonban illik hozzátenni, hogy ez az adat azért is elkeserítő, mert a felsorolt országok a lakosság számát tekintve nagyobbak – Spanyolországot leszámítva –, mint Olaszország és bevándorlók is vannak szépszámmal.
 
És ott vannak ugyebár még az utak, meg az autók, ahol Olaszországban vannak problémák, mármint tekintve a bátorságot, ahogyan ők autójukkal közlekednek. Viszont közhlyszerű megvédeni őket azzal, hogy ennek ellenére a statisztikák szerint... A Census szerint, bizony kritikusak az állaptok az utakon, 2006-ban 5669-es vesztették életüket. Viszonyításképpen ezek a számok a következők Németországban, Franciaországban és az Egyesült Királyságban - ebben a sorendben: 5091, 4709, 3297.
 
Munkabiztonságról (olaszul tanulóknak is, szépen és lassan beszélnek)
 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr41603331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása