Olasz fórum

Olasz fórum

Mecsetet Trevisóba!

2008. szeptember 17. - mbemba

Treviso városában most már hosszú ideje nyúlik egy probléma megoldása, és, úgy tűnik, hogy a városvezetés már nem is kívánja rendezni a helyzetet, hanem türelmetlenül válaszol (azért hozzáteszem Mbemba nem volt a helyszínen, de nagyon így tűnik, elolvasva jó pár hírforrást).

 Lényeg: a helyi muzulmán közösségnek nincs, ahol imádkoznia, nincs hely, ahol vallását gyakorolhatná. Erre pedig vannak olyanok, akik úgy reagálnak, hogy direkt feltűnő, esetleg forgalmas helyen terítik le imaszőnyegüket és vannak olyanok, akik egy régi, nem használt épületben, melyet kineveztek mecsetnek, ott imádkoznak, illetve élik a vallásos életüket.
 
Igazából, ami mostanában Trevisóban (kicsivel több mint 80 ezer lakosú város, Velence közelében) történik, annak nincs hírértéke Olaszországban. Tavaly vagy előtte már megírták az országos lapok az itteni gondokat-bajokat, és már nem érdekli a szerkesztőket, hogy, akkor mi is van a trevisói muzulmánokkal. Most is csak azért kerültek az érdeklődés hátterébe, mert az Al-Dzsazíra – vagy ahogy ismertek az arab CNN (40 millió nézővel, csak az arab világból) –, Trevisóba látogatott, ami a város jobboldali vezetését nem nyugtatta meg. De talán, a figyelmet felkeltette ismét és így előbb-utóbb rákényszerül a helyi krém (2003 óta Gian Paolo Gobbo, a Liga embere a város polgármestere), hogy a vallásgyakorlásnak helyet biztosítson.
 
Mert, ha körmükre ég a gyertya, akár nagyobb gond is lehet. Ha minden igaz, már volt összetűzés is – nem csak verbális. Egy helyi tanácsnok Pierantonio Fanton úgy gondolta megnézi, hogy mi is történik az utcán a muzulmánok között. És innentől kezdve mindenki másképpen emlékszik: Fanton, az Északi Liga tagja úgy emlékszik, hogy, csak úgy egyszerűen lökdösődni kezdtek vele, pedig ő békésen sétált az unokájával; a muzulmán fiatalok ellenben úgy emlékeznek, hogy miután a képviselő a földre töpött és sértegetett, ők pedig megvédték vallásukat.
 
Ami viszont tény: a San Liberale negyedben, ahol a legtöbb muzulmán lakik, a már említett mecset épületén uszító feliratok jelentek meg, melyek közül egyik azt hirdette, hogy Mohamed próféta egyenlő a Sátánnal.
 
És tény az is, hogy a nem keresztény hívők garázsokban, piacokon, lerobbant, vagy kevésbé lerobbant épületekben kénytelenek imádkozni és megünnepelni a Ramadán végét. Felmerült, hogy a Palaverde sportcsarnok megfelelő hely lehet erre, de máris megérkezett a hivatalos ,,Nem”, mivel a bajnoki kosárlabda- és röplabda-meccsek már régóta be vannak programozva.
 
Pár hónapja, egy helyi papnak remek kezdeményezése volt: pénteki napokra a katolikus templomban lehetőséget biztosított a muzulmánoknak, hogy imára hajtsák fejüket.
 
Mindenképpen meglepő, ezek után az adat – nem az utolsó bekezdésre gondolva –, hogy a Caritas-Migrantes 2006-ban a városnak díjat adott át, mely szerint Treviso az a város Olaszországban, ahol az integráció a legnagyszerűbben folyik.

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr55667408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása