Olasz fórum

Olasz fórum

A Ponte Vecchio izgalmas századai

2008. november 27. - mbemba

Mikor a múlt héten a Rialtót emlegettük, rögtön azt súgta egy hang – egyszerűbben: eszembe jutott –, hogy a Ponte Vecchióról szintén jobb lenne többet tudni.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ha Firenze, akkor Ponte Vecchio, meg Dóm kupolástól és Uffizi és Dávid-szobor,…
 
Ez az a híd, amelyre különböző korok, emberek csak úgy ráaggatnak üzleteket, lakásokat, szobrokat, folyosókat és ez nem elrondítja, hanem egyre egyedibbé, rendkívülibbé teszi. De innentől kezdve, megkérünk mindenkit, hogy ne nyúljon hozzá, mert most nagyon szép.
 
A PV helyén az első építmény a rómaiak idejében állott, majd tudunk arról is, hogy 1080-ban fahíd volt ott, 1170-ben pedig már komolyabb hídon keltek át az erre járók. Ezt egy hatalmas árvíz, 1333-ban, teljesen tönkretette.
 
1345-ben feszítették ki az új Ponte Vecchiót (Öreg Híd). Azt hogy ki építette, nem tudni biztosan. Vasari szerint az inkább festőként ismert Taddeo Gaddi tervezte meg, mások szerint Neri di Fioravante az, akinek köszönhetjük ennek a csodának a törzsét. Megemlítik azt is, hogy újítás is van a szerkezetben: nem teljes köríves a pillérek közötti boltív, mint ahogy az a rómaiak óta szokás volt. Még mbemba is érteni véli, hogy így túlontúl sok köríves szerkezetre lenne szükség.
 
A város, egy 1442-es, döntésének következményei az első komolyabb változások. Hogy nagyobb rend és tisztaság legyen a városban, úgy határoztak a fejesek, hogy a mészárosok kapják a híd használatát, hiszen ha ők húsmaradékaikat azonnal elsüllyeszthetik az Arnóban, akkor tisztább lesz Firenze levegője. Piacként működött ekkortájt a híd, és a hússzakemberek, hogy több helyük legyen tevékenységeikhez kis helyiségeket biggyesztettek a híd szerkezetéhez, melyeket farúdakkal támasztottak meg.
 
1565-ben Vasari az, aki mérnökként megtervezi a Corridoio vasarianót (Vasari-féle folyosó), melynek szerepe az volt, hogy azzal összekössék a Mediciek fészkét, a Palazzo Pittit, a város különböző központi épületeivel, például a Palazzo Vecchióval. Mindezt Cosimo Medici ötlötte ki. Az akkor épült, egy kilométernél is valamivel hosszabb folyosó, mely elhaladt az Uffizi (= uffici, vagyis hivatalok) mellett, a ma már elképzelhetetlen öt hónap alatt készült el.
 
Aztán egy másik Medici (Ferdinando) úgy döntött, hogy vége a látványhentességnek menjenek a húsosok szennyes, piszkos munkájukkal. Jöjjenek helyettük az aranyművesek, ötvösök, az azzal kereskedők, a maguk kétségtelenül elegánsabb tevékenységével. Pontosan ezen mesteremberek miatt van itt, a leghíresebb aranyműves, nevezetesen Benvenuto Cellini szobra, amelyet az önéletrajzáról is ismert művész, születésének négyszázadik évfordulóján avattak fel, 1901-ben. Manapság, itt a szobornál szerelmesek lakatokat aggasztanak a védőkerítésre, és azok kulcsát az Arnóba dobják, kifejezve azt, hogy ők aztán többet soha nem járnak külön utakon. 2006 óta vége a fogadkozásoknak, a városvezetés 50 eurós büntetést fizettet az újabb lakatosokkal.
 
Aztán hosszú ideig, úgy tűnik nem történt sok minden a híddal, a polgárok egyszerűen csak élvezték, használták a hidat. 1938-ban (1940. október 28-án is járt itt a Führer) idelátogatott Hitler is és miközben Mussolinivel tárgyalt, többször fotózkodtak itt, ami lehet, hogy a hídnak is megérte később. Nincsenek véletlenek! :) Ugyanis, mondják, hogy a visszavonuló, -menekülő németek Hitler utasítására nem bántották a hidat. A többi firenzei átkelőt, ugyanis mind felrobbantották. Van, aki, azt mondja, hogy csakis, azért nem semmisítették meg a hidat, mert a romok több gondot okoztak volna a németeknek, illetve, hogy nagy csapatmozgásokban, amúgy sem volt jelentősége a kis áteresztőképességű Ponte Vecchiónak. Megint mások azt vallják, hogy az egész Gerhard Wolfnak, a firenzei német konzulnak személyes döntése volt. Utóbbi, ezen érdeméért, kitüntetést is kapott a toszkán főváros vezetőitől. De olyanról is lehetett olvasni, hogy 1944-ben az Arno gyakorlatilag kiszáradt és így a tankok, meg páncélosok könnyedén átkelhettek a folyón, vagyis ezért sem volt szükség tönkretenni a hidat.
 
Bár leírtuk, de kereken mégsem igaz, hogy nem érték sérülések a hidat a második világháború alatt. A hidra kanyarodó részeket igenis elérték a bombák. Egyébként, valamikor a hídra való feljárást négy torony ellenőrizte, ezekből ma csak egy áll, a Torre dei Mannelli.
 
Az 1966-os árvíz nem okozott nagy kárt a Ponte Vecchióban, és 1967-ben Vízkeresztkor a nagy próbatételen túllévő firenzeiek a hídra egy szénnel teli kapcát akasztottak ki, üzenve az Arnónak, hogy az előző évben rossz volt.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr25787528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

klematisz · http://klematisz.blogspot.com/ 2008.11.26. 14:58:09

Érdekes olvasmány volt, de nem írtad, miért vetettek véget a lakatos szokásnak?

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2008.11.26. 21:45:46

Mert azok a buta szerelmesek :)) mindent teleaggattak, ragasztgattak, meg izéltek ott. Nem ismertek határokat, meg a jóízlést. Szóval, rendetlenség volt. Egyébként egy római hídon is megvan ugyanez a szokás. Talán Pesten is ezért Lánchíd a neve, annak a régi hídnak, amit kivilágítanak a turistának?? :))
Hajrá Kolozsvár!!

Fiorentina 2008.12.02. 13:54:17

Eszem a szavaidat és az írásaidat :)))!!!!

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2008.12.02. 15:27:37

Szóval írjunk többet Firenzéről? Azt szeretnéd elérni, miiiii?

Fiorentina 2008.12.02. 17:33:19

Imádom Firenzét, mint tudod :)))!!!
süti beállítások módosítása