Olasz fórum

Olasz fórum

Palermo-Catania vonattal: 200 km, 5 óra

2009. január 22. - mbemba

Beltelt a pohár! Elegük lett a szicíliaiaknak és azt mondták: ,,Basta!” (Elég!)

A lényeg az, hogy 40 szicíliai polgármester összefogott, levelet írtak, meg tiltakoztak, mondván, hogy: az nem lehet, hogy Palermóból Cataniába – vagy fordítva – egy vonatút, vagyis 210 kilométer 5 órát tartson. A tiltakozásnak az is része volt, hogy maguk is vonatra szálltak és Cataniából Palermóba utaztak. 10,40-kor szálltak fel a szerelvényre Cataniában és 15,30-kor futottak be Szicília fővárosába. Érkezésükkor megmondták, hogy busszal teszik meg a távolságot hazafelé és a várható menetidő 2 és fél óra lesz.
 
Nem ez a szicíliai gyors
A helyiek egyébként a Bologna és Milánó között közlekedő Frecciarossa (Vörös Nyíl) nevű járat után átkeresztelték saját járatukat Frecciarottára (Törött nyíl).
 
Catania tartomány vezetője egyébként azt mondta, hogy 20 millió euró kellene ahhoz, hogy a vonatok fele ennyi idő alatt tegyék meg a Catania-Palermo távot.
 
A járat lassúságának természetesen megvan a maga oka. Először is, nincsenek párhuzamos sínek. Másodszor pedig, amikor létrejött a két nagyvárost összekötő sínhossz, akkor az a kis városokat összekötő helyi vasutak egyesítéséből született. Most tetézte a bajokat, hogy a rendkívül rossz időjárás miatt gyakran kellett időszakosan lezárni bizonyos útszakaszokat.
 
Idetartozik kicsit, hogy az 1870-es években a székely Bodola Lajos (Ilinsky álnéven élt hosszú ideig Itáliában) – Gábor Áron egyik segítője az ágyúöntésben – főmérnökként vezetett Szicíliában, illetve Kalábriában vasúti építkezéseket.
 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr30895927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.01.23. 01:09:16

Nem sokkal kevésbé durva a Szeged-Pécs viszonylat vonattal. Ugye minden vasútvonal Budapestre fut, akár Dunántúlról, akár az ország keleti részéről. Meg is néztem gyorsan vonattal az összesen 326 kilométeres távot (Szegedet és Pécset 187 kilométer választja el egymástól) 6-7 óra alatt lehet megtenni: a leggyorsabb járattal 5 óra 51 perc alatt, a leglassabbal 6 óra 51 perc alatt lehet célba érni (amennyiben tartják a menetrendet). A két város közötti táv busszal 3 és fél, 4 és fél óra alatt hidalható át. Úgyhogy szeretettel várjuk a szicíliai polgármestereket egy Szeged-Pécs vonatozásra.

mendo 2009.01.23. 10:49:46

Jellemző!:). Csak akkor tiltakoznak, ha rákényszerülnek vonattal utazni! :). Busszal közlekedni sokkal könnyebb és kényelmesebb is, viszont elég nehéz eligazodni a különböző busztársaságok ajánlatai között. A vasútra visszatérve egy másik jellegzetes probléma, hogy a este hat-hét után szinte már semmiféle összeköttetés nem létezik a kisebb településekkel. Na és akkor a szerelvények minőségéről még nem is szóltam :).

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.01.23. 11:37:22

@mendo: Meg vannak azok a kérdések is, hogy honnan is indul a busz, meg, hogy hol lehet jegyet venni. Volt olyan, hogy a sofőrrel mentem kávézóból kávézóba érdeklődve, hogy hol is lehet jegyet venni. Senkinek nem volt fogalma sem, aztán a negyedikben sikerült. Toszkánában volt.

olaszforum.blog.hu/tags/itália_kontra_unió.
1,40 környékén van egy zseniális rész a buszokra vonatkozóan:))

mendo 2009.01.23. 14:58:50

@mbemba: apropó vasút: jövőre talán elkészül a Torinót Salernóval összekötő nagysebességű vasútvonal:). Onnan már csak egy ugrás Reggio onnan meg már Szicília következik. Talán unokáink majd utaznak is majd rajta:)

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.01.23. 19:03:46

@mendo: És ne feledd, hogy hídon fogunk átmenni. A messinai hídon. Poszt is lesz róla. Előbb, vagy utóbb:))

mect 2009.03.01. 10:02:44

Szeretnek par teves informaciot kijavitani amit a fenti blogban olvastam. A Palermo - Catania vasutvonal hossza kb. 320km (nem 210km), a vasut a tengerparton van kiepitve es nem szeli keresztbe a szigetet. A legrovidebb ido ami alatt a vasut megteszi ezt a tavolsagot 3 ora 35 perc. Persze vannak sokkal lassabb jaratok is, de azok is 4 ora 30 perc korul megjarjak. Azert 3 ora 35 perc alatt 320 kilometer eleg jonak tunik, ugy, hogy eleg sok helyen megall a vonat. Ja es meg az ablakon is ki lehet latni (...MAV)

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.03.01. 10:33:33

@mect:
1.) Az olasz wikipédia 241 km-t említ. it.wikipedia.org/wiki/Ferrovia_Palermo-Catania (az akkori cikkek pedig annyit, amennyit írtam. Gondolom, pl. azért, mert nem a központi állomást számolták)
2.) Hogy átszelné a szigetet nem írtam,
3.) A helyiek folyamatosan 5 órát emlegettek a cikkekben. Mikor arra jártam, akkor nem emlékszem, hogy egyetlen helyi is annyira lojális lett volna a helyi vasúttársasághoz, mint te. :))
Szóval, úgy nyitni egyből, hogy téves vagy nem téves, talán nem kellene. Bocs! :)
süti beállítások módosítása