Olasz fórum

Olasz fórum

Mourinho, a Motivátor

2009. február 07. - mbemba

Most kezdődik az Inter idénye! Túl kerek ez a mondat? Nem hiszem! Február van, nem dőlt el semmi, és akinek a cél az elsőség minden fronton, annak a minimum, hogy ilyenkor versenyben kell lennie mindenütt – külön öröm számukra nyilván, hogy 6 pont előnyt sikerült kiküzdeni a bajnokságban.

Mintha a közönség is úgy érezné, hogy most kezdődik minden: két meccsre is elkapkodták a jegyeket. A Manchester elleni ütközetre (február 24.) bő három héttel a meccs előtt egy szál beugró nem maradt. És már bejelentették azt is, hogy a milánói derbire (február 15.) ripsz-ropsz szintén minden jegy elkelt. Mitöbb, a manchesteri visszavágóra (március 11.) sincs már vendégjegy.
 
És hogy egyértelmű legyen mindenki számára Moratti is leszögezte a célokat. Lássuk, hogy fogalmazott: ,,Az elsőszámú cél a bajnokság, míg a Bajnokok Ligája elhódítása lenne a legszebb öröm minden Inter-szurkoló számára, hiszen annyi éve várunk rá.” 44 éve!
 
Tegyük hozzá, hogy Olasz Kupa elődöntő is lesz, méghozzá március 4-én a Marassiban a Samp ellen. Visszavágó csak április 22-én.
 
Majd elmondta a presidente, hogy Mourinhóban egy hihetetlenül felkészült és figyelmes embert ismert meg. Meg szerintem, egy hatalmas személyzeti főnököt, egy motivátort. Véleményem az, hogy az Inter mestere nem egyszerűen csak forgatja a hatalmas keretet, hanem úgy motiválja őket, hogy edzésmunkájukra, életvezetési hibáikra hivatkozva a keret szélére helyez egyeseket, hogy a visszakerülésért nagyobb energiák bevetésére ösztönözze őket. És úgy tűnik, hogy célt is ér ezekkel a manőverekkel. A kényelmes, mackós, villogó Adriano volt, hogy olyan alázattal küzdött, mintha életéért küzdött volna. Most Balotelli a soros. A fiatal játékosnál volt, hogy eltörött a mécses a hosszas mellőzés miatt, viszont most újra bizalmat kap. Hogy nem poroszkálni fog a pályán, az szent. A trükközésre, magamutogató cselezésre hajlamos Mancinit is láttuk már örülni annak, hogy pályára mehet. És akkor láttuk, hogy még letámadásra is hajlamos volt.
 
A pelyhes állú Davide Santon felhozatala óriási húzás volt. Jól játszik a 18 esztendős védő, ráadásul arra is jó, hogy motiváljon vele, olyanokat, mint például Maxwell, aki azt hitte, hogy kihagyhatatlan.
 
Tudja, hogy kivel hogyan kell bánni. Tudja, hogy: Figo mennyit akar játszani és mennyiben tud csapata hasznára lenni; hogy Sztankovics nem az a típus, akit hajtani kell; hogy Cruz az, aki tűr szótlanul. És tudja azt is, hogy kik a nélkülözhetetlenjei: J. Zanetti, Ibrahimovic, Maicon; illetve, hogy kik azok, akikre nagyon szüksége van: Cambiasso, Cordoba, Julio Cesar.
 
Szóval, a személyzeti főnök attól jó – azt hiszem –, hogy tudja, kivel hogyan kell bánni. Van, akinek ostor kell, van akinek cukor és van, akinek nem kell semmi, hogy húzza az igát.
 
Hogy a zseléből és szoláriumfényből összegyúrt – hogy olyan blogosak legyünk – Quaresmával hogy nyúlhatott mellé azt nem tudjuk – talán hazafisága kerekedett a józan esze fölé. Na persze, ez így túlzás. A portugál támadó akár be is válhatott volna, nem rossz játékos és ha némi alázat (húúú, mennyit lehet ismételni, mint kulcsszót) bújt volna bele, akkor még be is futhatott volna.
 
Mit lehet mondani még Múúúúúról? Gyakran beszélnek arról, hogy a portugál nagyotmondásaival csak úgy gyűjti az ellenségeket, azonban ritkábban említik, hogy barátokat is szerez. Sokaknak tetszik, hogy tud bánni a csillagokkal, a sajtóval, meg az emberekkel is.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr77927951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

merre? 2009.02.07. 11:05:50

inter milano, az antifutball ősapja, a catenaccio szülőhelye
plusz még most murinnyó is, megvan benne minden amiért utálni lehet 1 focicsapatot

forsakenskies 2009.02.07. 11:11:36

Mourinho a világ legjobb edzője, szakmailag, emberileg, és pedagógusként is. És most nem a nyilatkozatokra gondolok, bár annak is is pontosan a miértje, a funkciója.

Viszont sajnálom a szurkolóikat, nem könnyű egy olasz csapatnak úgy szurkolni, hogy egyetlen hazai játékos sincs benne. (Jó, néha Materazzi, meg az olaszok Sowunmija, Balotelli.)

Azazello007 2009.02.07. 11:19:24

@merre?: aki 2009-ben még ki meri ejteni a "catenaccio" szót, az faszkorbácsot érdemel.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.02.07. 11:48:55

@mikevenflow: Ugyanakkor vannak játékosok, akik már évtizede, hogy ott vannak, pl. Zanetti, Cordoba. Lassan-lassan Cambiasso is ilyen. Szerintem hozzuk jobban lehet ragaszkodni, mint egy olaszhoz, aki jön és megy egy-két éven belül. Persze, nekem is eszembe jutott, amit írtál... csak bonyolítom a képet.

fenriz17 2009.02.07. 12:11:59

@merre?: maga aztán igazságtalan.

Mi köze van az Internek az olaszokhoz? Semmi jelentősége a nemzetiségnek, 1908 ban sem volt, most sincs.

madbalee 2009.02.07. 12:17:09

@merre?: catenaccio nem Milánóban született. Ott csak tökéletesítették, hogy a 3-2-5 felállást játszó világot leigázzák

RolloJuve 2009.02.07. 21:09:19

Gondolom arra az elnökre gondol, akinek a neve hasonlít egy sörére... :D

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.02.07. 21:29:41

Igen! Tudod, arra az elökre, aki évekig fölöslegesen szórta a pénzét! És aki sokáig megpróbált édesapja nyomába érni, aztán hosszú évekig nem sikerült neki, és mikor már lemondtak arról, hogy sikerüljön ez neki, akkor talán sikerül. Úton van!
És ez eszembe sem jutott a poszt közben, hogy Mourinho lehet az ő Herrerája. Majd, ha még regélni kell Múúúúról, akkor megvonjuk ezt a párhuzamot!

Kalábriai hősök!! :))

RolloJuve 2009.02.08. 11:07:27

Amúgy mindig az utolsó ellen a legnehezebb... :)

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.02.08. 11:13:12

@RolloJuve: Akkor jövő héten sima ügy lesz az Inter ellen.:)

RolloJuve 2009.02.08. 11:25:11

Amúgy meg vagy másfél éve nagyon hangoztatta, hogy kedvenc ikszelő edzője a legnagyobb után a második! :D

popp · http://koncertblog.com/ 2009.02.08. 12:41:18

Ez a Mourinho hasonlít Catani felügyelőre.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.02.09. 07:29:27

@RolloJuve: Ááááá, most már kapcsolok. Több mint valószínű volt, hogy Morattinak eszébe jutott a hasonlat - benito pedig érezte, hogy mennyire igaz. Szerintem, most még szerencsésebb ezt használni, Mourinho még jobban hasonlít Herrerára, kívül-belül. Persze "belül" alatt a megmutatkozó habitusára gondolok.
Hát így!:))
süti beállítások módosítása