Olasz fórum

Olasz fórum

150 ezren tüntettek a maffia ellen (+ videón a Gomorra film zenéje, Massive Attack)

2009. március 22. - mbemba

Tegnap hatalmas maffiaellenes tüntetés volt Nápolyban, mintegy 150 ezer ember vonult ki - a helyi Il Mattino szerint - az utcára.

A fő üzenet az volt, hogy legyen: ,,Kevesebb beszéd és több tett”, merthogy az összegyűltek számára egyértelmű, hogy az olasz intézményrendszer tehetne többet a szervezett bűnözés ellen.
 
Roberto Saviano szülővárosában, Nápolyban
 
Az újságok beszámolnak arról, hogy hatalmas meglepetés volt a résztvevőknek Roberto Saviano jelenléte, mivel a Gomorra című világsikerű könyv fiatal írója (29 éves) már régóta rejtőzködve kénytelen élni – azt is többnyire külföldön, természetesen rendőrségi őrizet alatt. Saviano rövid beszédet mondott, illetve felolvasott néhány nevet a maffia és a camorra (nápolyi maffia) áldozatai közül. A felszólalók egyébként összesen 900 nevet olvastak fel. A tüntetésen, a meghívottak között, az áldozatok rokonai közül is többen ott voltak, szám szerint 480-an; többségük szerettei fényképével. Továbbá 1500-an érkeztek Piemontból, 1000-en – két hajón – Szicíliából, 800-an pedig az ország különböző iskoláiból. Amúgy összesen harminc országból jöttek résztvevők Campania fővárosába.
 
A nápolyi tüntetésen és emlékezésen ott volt Rita Borsellino is, annak a bírónak (Paolo Borsellino) a húga, akinek neve a maffia elleni küzdelem szimbóluma lett (a félszigeten számtalan tér, utca, iskola vette fel a nevét). A palermói bírót 17 éve végezte ki a szicíliai maffia, a Cosa Nostra. Rita Borsellino így látja a helyzetet: ,,Nagyon haragos vagyok és kevésbé optimista, mint 17 éve. Ma az állami szervek távolabb vannak az eseményektől, a probléma megoldásától. ellentétben azzal a helyzettel, ami akkor volt. Akkor a megoldás közelebbinek tűnt. Ez az <<egyszer foglalkozok a problémával, máskor nem>> állapot mindig lehetőséget ad a maffiának arra, hogy újraszerveződjön.
 
Campania tartomány elnöke, Antonio Bassolino szerint, Dél-Olaszországban egyes helyeken a rendvédelmi szerveknek, a bíróságoknak több anyagi és más eszközzel kellene rendelkezniük, mivel jelenleg egyenlőtlen a maffia elleni harc.
 
Felvonultak a közeli, pomiglianói Fiat-gyár munkásai is, akik a gyár valószínű bezárása ellen tüntettek.
 

 

 

A Massive Attack száma a Herculaneum, a Gomorra film zenéje

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr631017467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kohn töhötöm · http://magyarinfo.blog.hu 2009.03.22. 12:11:40

Tisztelet és szolidaritás nekik. Fontos az egységes kiállás a szervezett bűnözés ellen.

red7 (oda adjad befelé a labdát, bazzmeg!) 2009.03.22. 17:26:03

Le a kalappal Saviano előtt, ritka bátor fickó, nagyon sok hozzá hasonló emberre lenne szükség!

*Fata* 2009.03.22. 17:30:03

a videó jelenetei a filmből vannak?

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.03.22. 17:37:26

@*Fata*: Nem láttam a filmet, pedig ha jól tudom már itthon is megy, de tudtommal igen!
Erre utal a wikipédia is, az olasz.

KeeperBp 2009.03.24. 08:29:36

Csak halkan jegyzem meg, hogy a narancs libera feliratu transzpi valszeg mi vagyunk. Vagyis az olaszorszagi humanista mozgalom.
Van egy kepviselojuk tartomanyi gyulesben vagy onkormanyzatban vagy hol, aki kifejezetten a maffia ellen harcol, es a kornyekbeli humak rendszeresen fellepnek a maffia ellen.

cpandacsoki · http://isis.blog.hu 2009.04.05. 00:28:04

Most néztem meg a filmet. Görcsben van végig az ember gyomra. Scampia, ez a nápolyi gettó ahol játszódik, hihetetlen hely.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.04.05. 10:41:17

@cpandacsoki: Előbb-utóbb megnézem a filmet, vagy a könyvet elolvasom és akkor megbeszéljük. Amúgy sem tudom, hogy a filmnek mennyi köze van a könyvhöz.

cpandacsoki · http://isis.blog.hu 2009.04.06. 22:40:29

@mbemba: Én arra tippelek, hogy max. a hangulatát adja vissza. Még az a momentum sem volt benne, amit egy kollégám mesélt a könyvből, hogy a kikötőbe kis kunyhókba passzolják el a sok kínai árut a vámhatóságot megkerülve természetesen a Camorra "önzetlen" közreműködésével és terítik vámmentesen az országba.

De ettől még nagyon jó.
süti beállítások módosítása