Olasz fórum

Olasz fórum

60 éve volt a supergai tragédia (magyarok is voltak a gépen)

2009. május 04. - mbemba

Napra pontosan, 60 éve történt a supergai tragédia. A legnagyobb tragédiaként emlegetik, ma is az olasz foci kapcsán, ugyanúgy, mint a Heysel-stadionban történtet.

Valerio Bacigalupo, Aldo és Dino Ballarin, Emilio Bongiorni, Eusebio Castigliano, Rubens Fadini, Guglielmo Gabetto, Ruggero Grava, Giuseppe Grezar, Ezio Loik, Virglio Maroso, Danilo Martelli, Valentino Mazzola, Romeo Menti, Pietro Operto, Franco Ossola, Mario Rigamonti és Schubert Gyula voltak azok a játékosok, akik 1949. május 4-én, egy G212-es géppel hazafelé – Torinó felé – utaztak, és már a leszálláshoz készülődtek, amikor délután öt óra után pár perccel a supergai domboldal felé zuhant a gép, és a helyi bazilika lábánál a földre csapódott. Emberek rohantak oda, de mindenki, aki a gépen volt (31-en) szörnyethalt: a játékosok mellett a szakvezetés több tagja, köztük a mester, Egri-Erbstein Ernő, a két pilóta, három újságíró, köztük a neves újságíró Giorgio Tosatti édesapja, Renato, valamint Renato Casalbore, a Tuttosport alapítója. A tizenhét játékosból kilencen házasok voltak, többen már gyermekkel maguk mögött. Az ajándékok, futballcipők, órák, útlevelek ott hevertek gazdátlanul a roncsok között. A holttestek azonosításának kíméletlen feladata Vittorio Pozzóé volt. A szövetség a Torinót bajnoknak mondta ki, függetlenül a hátralévő meccsek eredményétől. Ezekre a bajnokikra, a Toro ifijeivel ment a pályára, akárcsak az ellenfél. Még egy adalék a tragédiához: a gép Lisszabonból tartott Torinó felé, ahová a portugál Ferreira búcsúztatására mentek a gránátvörösek. A meghívást maga Ferreira adta át Mazzolának, a februári genovai barátságos meccsen. Egy hónapra rá Madridban egyeztettek a felek, mikor az olaszok a spanyol fővárosban vendégszerepeltek.
 
A nagy Torino 1939-től kezdődött alakulgatni, vagyis Ferruccio Novo elnökké választásától, 1942-re pedig elkészült a mű. Ennek tökélyéről annyit, hogy a Juventust 5-2-re döngölik el, majd övék a bajnokság és a kupa egyaránt. Mikor, a Romát, a fővárosban 7-0-ra verik (1945-46) a közönség felállva tapsolta meg a csodát. 1947-ben, válogatott meccsen, a torinói Stadio Comunale gyepjére tíz, más alkalmakkor gránátvörös játékos fut ki, vagyis csak a kapus Sentimenti IV volt más csapatból való, ő egyébként Juve igazolt volt. Az ellenfél a Puskással felálló magyar válogatott, és az eredmény 3-2 a torinóiaknak.
 
A kapus Bacigalupo akkor hiányzott, pedig akár ő is védhetett volna képességei alapján. Előtte Maroso minden idők legtechnikásabbnak mondott olasz hátvédje. Tény: neve nem ismert, mivel kevesen látták, de aki látta a világ legjobb védői közé sorolja. Ballarin képviselte, a minden védelemben szükséges, őserőt, de Rigamonti fizikai ereje is emlékezetes volt. Castigliano hosszú labdákkal operált, Loik és Valentino Mazzola azonban labdaművészek voltak, és mindez nem ment erőnlétük rovására. Korántsem befejező csatár volt Mazzola, ennek ellenére, gólkirályságot is ünnepelt 1947-ben. Az elsőszámú gólfelelős Gabetto volt. Ebben a munkájában, a két szélről, Menti II és Ossola támogatta.
 
A csapat búcsúztatásakor több mint egy millióan voltak kinn Torinó utcáin. A tragédia hatásának tudható be, hogy a válogatott egy év múlva hajóval ment a brazíliai világbajnokságra.
 
Schubert Gyula
A két magyarról egy kicsit többet még: Egri-Erbsteint Ernő nagyváradi volt és bár focizott is Olaszországban – a Vicenzában –, de szakemberként lett igazán elismert, Schubert Gyula Budapesten (Kőbányán) született, azonban csehszlovák válogatott volt. Amúgy 48-ban Pozsonyból igazolt a verhetetlen csapatba.
 
Nagyon-nagyon kis híja volt annak, hogy nem volt a gépen egy másik magyar, Szőke László – tudtam meg Török Pétertől, az időszak talán legjobb hazai ismerőjétől –, aki később az Udine színeiben lett odakinn szép pályát befutott futballista. A nagyon tehetséges Szőke előszerződést írt alá a Torinóval és úgy volt, hogy ő is a gépen lesz, azonban a klubvezetők inkább másokkal, nem kispadozó játékosokkal, töltötték fel a keretet.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr901101766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemuccaszoc 2009.05.04. 18:46:48

RÉszvétem, akkor még volt nívója a focinak.

manner 2009.05.04. 18:53:03

Szomorú történet. Én nem is tudtam róla korábban, akkor hallottam róla először, amikor ott jártam.
A Basilica di Superga oldalán, egy szép emlékmű idézi fel a tragédiát, körülötte szinte állandóan hegyekben áll a virág.... Az emlékmű felirata a büszkén említi a bejegyzésben szereplő meccset is, amikor a torinoiak legyőzték a híres magyar válogatottat.

Pernahajder Campbell (The Scunner Cambell) 2009.05.04. 18:53:17

Hogy el lettek hallgatva ezek a magyar játékosok nevei az elmúlt 60 évben. a katasztrófáról hallottam a magyar vonatkozásról soha. Ugyanúgy el lettek hallgatva mint háború előtti vb döntős csapat. vesszen minden kommunista propaganda

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.05.04. 19:02:01

@lacikafan: Az igazat megmondva Schubert egy nagyon fiatal játékos volt, viszont Szőke egy tipikusan elhallgatott, tudtommam ma is él Udinében és a helyiek jobban ismerik sokkal, mint az itthoni focirajongók. Sok az ilyen játékos! Régi rendszer tényleg felelős ezért, meg mi is, mert pl. Egri-Erbsteinnek a wikipédián angol és olasz bejegyzése van, magyar nincs!

it.wikipedia.org/wiki/Egri_Erbstein

Plusz infő a poszthoz képest: Kubala is majdnem a gépen volt.

Kubala maga mondta :,,Azért nem mentem el Portugáliába, mert megtudtam lehet, hogy akkorra érkezik meg Udinébe a fiam és a feleségem... Nekik köszönhetem az életem, mert a Torino gépe Superga fölött lezuhant."


@manner: Köszönöm, hogy írod a felirat szövegét. (emléktábláról tudtam, szövegéről, hogy szereplünk rajta nem)

madbalee 2009.05.04. 19:48:33

Grat a posthoz. A Kubalás történetről nem hallottam eddig.

RIP

Calogero 2009.05.04. 19:54:01

Köszi a cikket, erről nem sokat lehetett idáig itthon olvasni (vagy csak elkerülte a figyelmemet), mindenesetre RIP az elhunytaknak

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.05.04. 20:14:59

@Calogero: Köszi, most viszont az nst is és itt is! :)
@madbalee: Ma olvastam újra a Kalandozó magyar labdarúgók könyv részletét. A posztíráskor nem emlékeztem rá. Azelőtt csak Szőke volt meg, de abban sem voltam biztos, ezért hívtam fel Törököt!

popp · http://koncertblog.com/ 2009.05.05. 01:06:49

Az milyen durva, hogy a Barcelona egyik legnagyobb ikonja - aki történetesen magyar - majdnem játszott a Grande Torinoban.

Ami meg a mai magyar foci erejének ismeretében végképp elképesztő, hogy mennnyi klasszikus nagy olasz csapatnak volt magyar edzője 60-70-80 évvel ezelőtt, hogy Egri mellett gyorsan Schaffer Spéci a Roma első bajnokcsapatának edzőjét említsem.

R.I.P., Grande Toro!

_benito · www.nst.blog.hu 2009.05.05. 09:50:09

@popp: a serie a-ban iszonyú sok magyar edző járkált annak idején, spéci sem csak a rómánál volt, de volt olyan is, aki 3-4 csapatot is végigdirigált.

királyok vagyunk, ennyi. :)

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.05.05. 10:18:51

@popp: @_benito: a 32-33-as idényben, az első osztályban 10 (!?!?!?!?!?) csapatnál volt magyar edző volt. Köztük Ambrosiana (Weisz), Fiorentina (Rády), Milan (Bánás), Bari (Egri-Erbstein), Palermo (Feldmann),...
És 34-ben Olaszország világbajnok. Persze, nem tuti, hogy mind szíves örömest mentek el tőlünk!

madbalee 2009.05.05. 11:07:49

@mbemba: A Kalandozó magyarok labdarúgók pontos címét megadod. Megpróbálok beszerezni egyet.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.05.05. 18:51:30

@madbalee
poppnak nem szól :))

Kalandozó magyar labdarúgók (Dénes Tamás, Peterdi Pál, Rochy Zoltán, Selmeci József, Bp., 1999, Aréna 2000)

Ha nagyon nem sikerül beszerezni, lehet, hogy van egy szétesett példányom! De lehet, hogy már valakinek odaadtam. Tényleg, nem tudom!

madbalee 2009.05.05. 18:59:57

@mbemba: Köszi szépen. Remélem megpróbálok utána nézni remélem lesz időm hamarosan. A szétesett példányt pedig szívesen fogadom.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.05.05. 19:09:44

@madbalee: Olyan volt mint a példány! Szétesett!:)))

Lényeg, nézz utána, aztán én is, ha még kell! Egyébként arénások, olyan fajta, amelyik tesz félre a régi dógaiból!

madbalee 2009.05.05. 19:17:40

Na elvileg 2 darabot már találtam is:)
bookline.hu/search/oldbooks!execute.action?mkod=67131&_v=Denes_Peterdi_Rocky_Selmeci_Kalandozo_magyar_labdarugok

madbalee 2009.05.07. 17:39:53

Meg is jött a könyv. Kicsit beleolvastam nagyon jónak tűnik eddig! Köszi!

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.05.07. 19:16:17

@madbalee: Ne hülyéskedj, nincs mit! Igen nagy a tényanyag benne és rengeteg-rengeteg a történet. Azok voltak ám az életek!

ciucia 2009.08.23. 23:26:14

Vicces, hogy magyarul nincs kiírva a nevük...nekem a torinói férjem mondta, hogy volt köztük magyar játékos, és én a Shubertből (mert így van kiírva)totóztam ki, hogy ő lehet az egyik magyar, meg az Egri a másik...a keresztnevük olaszul van kiírva. Nagyon durva, hogy az 1000 kilóméterről származó férjem jobban ismeri az akkori magyar futbalistákat, mint mi magyarok.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.08.24. 09:51:41

@ciucia: Szia ciucia, a Torónak szurkol a férjed?
süti beállítások módosítása