Olasz fórum

Olasz fórum

Új tantárgy Venetóban

2009. augusztus 30. - mbemba

Veneto tartomány iskoláiban egy évig biztosan lesznek Lezioni di emigrazioni (Leckék az emigrációról, kábé) nevű órák. Az órákat a nagyvilágba elvándorolt venetóiak részvételével fogják tartani.

A külföldön élő venetóiak számára vonatkozó becslést nem találtam. Hogy valamennyire tisztában legyünk az Olaszországot elhagyók számával: elfogadott adat, hogy a Novecento során 25 millióan hagyták el – többnyire kényszerből – hazájukat; beszélik azt is, hogy olasz származásúak ugyanannyian élnek a határokon kívül, mint a Csizmán, vagyis mintegy 60 millióan.
 
A többségükben, a nyomasztó szegénység elől menekülő, olaszok első hulláma Északról indult – elsősorban Piemontból, Friuliból és Venetóból van szó –, csak utána indult útnak Dél, az 1800-as évek végén.
 
Az elvándoroltakkal foglalkozó órák bejelentésére az kínált alkalmat, hogy augusztus 29-én és 30-án rendezik a venetóiak (bellunóiak, padovaiak, trevisóiak, velenceiek, veronaiak, vicenzaiak,…) világtalálkozóját. Amennyiben az óráknak sikerük lesz, akkor az emigráció sorsát bemutató leckék állandó jelleggel a tanrendben maradhatnak.
 
Venetóiak alapították, a ma is többségében olaszok lakta, brazíliai Garibaldi városát. A névválasztás természetesen Giuseppe Garibaldinak, illetve brazil feleségének Anita Garibaldinak állít emléket.
 
Gyakran énekelt ki- és elvándorlókról Rino Gaetano:
 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr311345804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CsigaBige 2009.08.30. 11:02:24

60 millióan? Na ezek után kíváncsi lennék egy olyan adatra is, hogy hány magyar él a határokon kívül...

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.08.30. 11:19:45

@CsigaBige: Én azt nem tudnám megmondani!:) Úgy gondolom, hogy a 15 milliós magyarság megközelítőleg pontos. Itt azokra gondolok, akik közvetlen a határokon túl élnek, illetve azokra, akik magukat magyarnak tartják, például az USA-ban.
Úgy gondolom, hogy arányaiban azért lehet nagyobb az olaszok száma, mert esetükben a kapcsolat az anyaország és az emigráció között folyamatos volt, és többnyire akadályok nélküli (a századforduló után Clevelandbe 100 ezer magyar élt).
Illetve azért, mert kinn ilyen ötletek vannak. :)

Tavalyelőtt Háromszéken ilyen volt: www.vilagtalalkozo.ro/kezdolap.php, és nagy sikere volt!

LOOOVE · http://szerelmes.dolgok.com 2009.08.30. 12:03:54

És hány román él Olaszországban?

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.08.30. 12:12:14

Ha minden igaz 600 ezernél többen!

JUBI 2009.09.03. 14:52:29

A VENETÓI SZÓLISTÁK IS NAGYON MIGRÁNSAK
süti beállítások módosítása