Olasz fórum

Olasz fórum

Aldo Moro meggyilkolása

2010. május 09. - Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa

Nem kétséges, az olasz politikában voltak igen csúnya események és nem egy cselekményre rá lehet húzni, hogy az olasz demokrácia legsötétebb napja, de ami 1978. május 9-én történt, illetve ami az ahhoz vezető út volt, az a mai napig sötét árnyék Itália egén, egyben félelmet keltő precedens, hogy ilyen is előfordulhatott. A következőkben röviden vegyük át Aldo Moro életét, elrablásának körülményeit, meggyilkolását, majd a tragédia utóéletét.

1916. szeptember 23-án látta meg a napvilágot és fiatalkorában több egyetemi szervezetnek is az elnöke volt. Rögtön a világháború után képviselővé választották és első ízben 1963-ban alakíthatott kormányt. Négy kormány élén, 1963. december 4. és 1968. június 24. között folyamatosan, valamint 1974-1976 között volt miniszterelnök, így elmondhatta magáról, hogy a világháború utáni Olaszország egyik leghosszabban regnáló kormányfője volt. 1976-ban lett a kereszténydemokraták elnöke és így az egyik legbefolyásosabb olasz politikussá vált, bár ez addig is kevéssé volt megkérdőjelezhető. A sors furcsa fintora, hogy éppen elrablása idején akarta átvágni a politikai élet gordiuszi csomóját, mégpedig úgy, hogy az olasz kommunistákat be akarta vonni a parlamenti többségbe, így téve a kormányt sokkal stabilabbá. Akkoriban a kommunista párt Olaszországban az egyik legerősebb politikai mozgalomnak számított, így ha sikerrel járt volna, minden bizonnyal borult volna a status quo a politikai életben. Természetesen ezt az egyezséget a kereszténydemokraták és a kommunisták egy része sem támogatta. Ekkor lépett akcióba a Vörös Brigádok.

Ezt a szélsőbaloldali terrorista csoportot 1970-ben alapították Milánóban, mások mellett Renato Curcio és Alberto Franceschini. Jegyezzük meg ezeket a neveket, mert még szó lesz róluk. A Vörös Brigádok bevallott és megvalósítandó célja volt, hogy merényleteket és gyilkosságokat kövessenek el és 1970 valamint 1987 között emberrablások, gyilkosságok és robbantások sokasága köthető a nevükhöz. Különös és beteg ismertetőjelük az volt, hogy áldozataik lábába mindig belelőttek.

1976. március 13-án vette át a kormányzást Giulio Andreotti vezetésével a kereszténydemokrata párt, amelyet a Moro-Berlinguer vezette tárgyalások és a Történelmi Kiegyezés folyományaként a kommunisták is támogattak volna, mikor 3 nappal később, március 16-án elrabolta a Vörös Brigádok Morót. Az időzítés nem lehetett véletlen, hisz pontosan a bizalmi szavazás előtt került sor az emberrablásra. Mostanra már erősen valószínűsíthető, hogy a Brigádok célja ezzel egy fasiszta puccs kirobbantása volt, amellyel sikerült volna a szerintük megalkudottá és elkényelmesedetté vált kommunistákat visszaterelni a forradalmi útra, majd az ennek következtében kitört polgárháború után virradt volna fel a kommunizmus vörös napja Olaszország egén.

Moró 5 testőrét azonnal agyonlőtték, őt pedig egy kocsiba tuszkolták be. 55 napig tartották fogságban, ezalatt követelésekkel bombázták a kormányt, többek között 16 brigádos szabadon bocsátását követelve. Az olasz kormány kategorikusan elutasított minden tárgyalást velük és bár hatalmas hajtóvadászat indult, de nem találtak rájuk. Látva követeléseik sikertelenségét, a Brigádok közleményben mondta ki, hogy a nép bírósága halálra ítélte Aldo Morót. 1976. május 9-én találták meg sokszorosan meglőtt holttestét Róma belvárosában, egy kocsi csomagtartójában.

Az eset Olaszországra gyakorolt hatása elképesztő méretű volt és pont az ellenkezőjét érte el velük a Brigádok, mint azt eredetileg szerették volna. A terrorszervezet akkori vezetőjét, Prospero Gallinarit 1983-ban életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, valamint további 40 embert tartóztattak le, köztük Moro 4 elrablóját is. Talán azt is pedzegethetjük, hogy a legfelsőbb politikai elitnek sem jött ez a tragédia olyan rosszul, legalábbis Eleonora Moro, Aldo Moro özvegye ezen a véleményen van.

"El akarták őt távolítani azok, akik vezető pozícióban voltak." - nyilatkozta nemrég Eleonora asszony. Neveket azonban nem mond. "Nem akarok neveket mondani. Nem láttam őket akció közben. Keresztény vagyok és ha nincs rá bizonyítékom hogy valaki aljas gazember, akkor nem vádolom. Azokkal, akik meggyilkoltatták, nem akarok kezet fogni. Ha találkozunk, csak messziről üdvözlöm őket."

Mi lett a gonosztevőkkel? Mario Morettit - aki a Brigádok akkoriban másik vezetője volt - hatszoros életfogytiglanra ítélték és bár nem mutatott bűnbánatot, 1997-ben lényegében szabadlábra helyezték. Gallinarit életfogytiglani büntetését később egészségügyi okokból mérsékelték. Élettársát, akinek lakásában Morót fogva tartották, Annalaura Braghettit szintén életfogytiglanra ítélték, de 2002-ben ő is szabadulhatott. Germano Maccari, aki Moro negyedik fogva tartója volt, egészen 1993-ig nem sikerült elfogni, ekkor 23 év börtönre ítélték és 2001-ben halt meg szívinfarktusban egy római fegyházban. Halála előtt állítólag, tehát nem dokumentált módon bevallotta, hogy ő ölte meg Morót. A kommandó két másik tagja, Valerio Morucci és párja, Adriana Farranda életfogytiglani büntetését szintén mérsékelték. Előbbi békésen éldegél, könyveket ad ki, utóbbi pedig fotós. Két további tag a kommandóból külföldön van szabadlábon, Alessandro Casimirri Nicaraguában tartózkodik, de a két ország között nincsen kiadatási egyezmény; Alvaro Lojacono Svájcban él, itt töltött le 17 évi börtönbüntetést egy olasz bíró megölése miatt, de svájci állampolgársága miatt őt sem lehet kiadni az olasz hatóságoknak.

No és mi van terrorszervezet két hajdani alapítójával? Renato Curcio egy kis könyvkiadót vezet, Alberto Franceschini pedig egy elítélteknek jogsegélyt nyújtó szervezetnél dolgozik. A sors hihetetlen és egyáltalán nem ritka igazságtalansága, hogy a fentebb felsorolt, evolúció vakvágányát képező féllények vígan élhették le utolsó napjaikat, vagy éppen élik ma is, Moro és további tucatnyi áldozataik pedig kínok és rettegés közepette fejezték be életüket, általuk. Valami nagyon nem stimmel ezzel a világgal...

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr331985189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.05.09. 21:16:42

Jó cikk, de ha letöltötték a büntetésüket joguk van az új élethez.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.05.09. 21:33:38

Alapvetően nem értek egyet a halálbüntetéssel, mindenkinek van joga az élethez.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.05.09. 21:40:00

Számomra, joghallgatóként is mindig oximoron volt, hogy miként lehet valakinek ahhoz joga, amitől mást erőszakosan megfoszt, pláne ha különös kegyetlenséggel. Lehet persze hivatkozni a nagy elidegeníthetetlen jogokra, csak nem érdemes. A nagy demokratikus USA-ban azért az államok többsége még nem rest kivégezni embereket, igazuk is van.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.05.09. 21:53:40

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: ,,Alapvetően az élethez nincs joguk."

Európa keresztény gyökerei?

popp · http://koncertblog.com/ 2010.05.09. 22:01:19

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Persze, hogy nincs joga senkinek kioltania a másik életét, Moro merénylői is megbűnhődtek.

@mbemba: a számból vetted ki a szót.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.05.09. 22:03:25

Az egyik legfontosabb gyökere Európának a kereszténység. Nekem mint hívő embernek is sok fejtörést okozott ez a kérdés, de a racionalizmusom győzött: ilyen embereknek, akik ilyen tetteket követtek el és ennyire veszélyesek voltak a társadalomra, nincs helyük az életben.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.05.09. 22:03:56

@popp: Kicsit máshogy "bűnhődtek" meg, mint az általuk megölt Moro, nem?

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.05.09. 22:16:31

És mi van, ha pár év múlva megváltoznak az ítész nézetei? És mi van, ha valakiről kiderül, hogy mégsem?

,,Kicsit máshogy "bűnhődtek" meg, mint az általuk megölt Moro, nem?"
Hogy ki hogyan bűnhődik, azt nem látjuk!

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.05.09. 22:20:47

@mbemba: Morót láttuk. Az elkövetői büntetését szintén. Szégyen. Valami kereszténydemokrata maffiacsalád megoldotta volna a problémát. Ha ugyanez Izraelben történik, a Moszad sem finomkodott volna. A kérdés az, miért vagyunk mi ekkora balfékek? Szerencsére kezdenek más szelek fújni.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.05.09. 22:30:02

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Azt ugye nem kell neked magyaráznom, hogy a Talio-elvet rég meghaladta a jogfejlődés.

"Szerencsére kezdenek más szelek fújni." - ja, mint 2006 október huszonharmadikán. Nem szeressük az ilyen szeleket, hidegen fújnak!

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.05.09. 22:33:32

,,Valami kereszténydemokrata maffiacsalád megoldotta volna a problémát. Ha ugyanez Izraelben történik, a Moszad sem finomkodott volna."

Így van! És ez helyes?

És mi van, ha pár év múlva megváltoznak az ítész nézetei? És mi van, ha valakiről kiderül, hogy mégsem?

Ezeket a kérdéseket úgy érzem megkerülted.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.05.09. 22:50:37

@popp: Azt csak te tudod, hogy ehhez hogy jön a rendőrterror...

@mbemba: Igen, helyes lett volna, ha állam képtelen ellátni a feladatát.
Kit érdekelnek hogy megváltoznak az ítész nézetei? Alapvető törvénytelenségek és bűntények büntetései hozzávetőlegesen ugyanolyanok, és azt van nekünk és nekik is törvénykönyvük, mert a bírói függetlenség elég szűkre szabott. Nyilvánvalóan csak akkor szabad halálbüntetést kiszabni, ha kétség sem fér a bűnösséghez, de erre éppen azért nem tértem ki ennél az esetnél, mert nyilvánvaló.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.05.09. 23:00:17

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: ,,Nyilvánvalóan csak akkor szabad halálbüntetést kiszabni, ha kétség sem fér a bűnösséghez, de erre éppen azért nem tértem ki ennél az esetnél, mert nyilvánvaló."

Tudtommal volt már halálbüntetés olyan esetekben, amikor utólag kiderült, hogy...

Hibahatáron belül van?

,,Kit érdekelnek hogy megváltoznak az ítész nézetei?"
Említetted te is, hogy sokat gondolkodtál rajta. Mi van, ha a halálos ítéletet hozó bíró gondolkodása megváltozik. Nem lehet, hogy utána magát is gyilkosnak fogja tartani?

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.05.09. 23:04:33

@mbemba: Igen, volt, hiba is volt. Ezért mondtam, hogy csak akkor legyen, ha minden kétséget kizárt a bizonyítás, lásd a fentebbi eset. Megint mondom, ezért nem tértem ki erre a problematikára.
Kit érdekel ha megváltozott később a bíró gondolkodása? Nem azért ítélkezik, mert morálisan jár el, hanem a jogszabályok értelmében, szubjektivitást mellőzve. Komoly felelősséggel jár a bírói munka, az menjen annak, aki ezt bírja. Ha nem, tegye le a "kalapácsot" és forduljon szakemberhez. Elég komoly gond lenne, ha a bíró lelkivilágával kellene foglalkozni, hogy szegénynek nem megterhelő-e ezt vagy azt az ítéletet meghozni.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.05.09. 23:10:49

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Kőkemény rendpárti álláspontot képviselsz. Állásponmtod megvalósulásához pedig kéne egy tökös rendőrség, amelyik nem finomkodik meg balfékeskedik, hát finomkodás nem volt 2006 október huszonharmadikán sem.

Ráadásul a jogrendszeren belüli ítélettel szemben titkosszolgálati eszközökkel való igazságtételt is pedzegettél, sőt még az önbíráskodás lehetőségét is fölveted. Számomra ez így együtt azért kicsit meredek álláspont, mégha meg is értem felháborodásodat a Moro-gyilkossággal kapcsolatban.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.05.09. 23:13:48

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: ,,Ezért mondtam, hogy csak akkor legyen, ha minden kétséget kizárt a bizonyítás."

De ez nem sikerülhet mindig!

,,Kit érdekel ha megváltozott később a bíró gondolkodása? Nem azért ítélkezik, mert morálisan jár el, hanem a jogszabályok értelmében"

Mi most morális alapokról beszéltünk.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.05.09. 23:18:23

Kiszálltam, reggel meló van! :)

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.05.10. 00:20:29

@popp: Rendpártiságot? Igen. Demokratikus, jogszerűen eljáró rendőrséget? Igen. A rendpártiságnak semmi köze a törvénytelenségekhez, vagy az olyan rendőri megmozdulásokhoz, amelyek végzetesen megcsúfolják a demokráciát. Nincs szó titkosszolgálati vagy önbíráskodási túltengésről, csak felvetettem, hogyha mindez példának okáért Izraelben történik, akkor ők hogyan jártak volna el. Nem biztos hogy a leghelyesebben, sőt, ez biztos, de erélyesen. Ne legyünk meglepődve ha sokak fejében felmerül az önbíráskodás, mikor az állam képtelen alapvető büntetési feladatait ellátni. Nem pártolom ezt, de a gyenge, döntésképtelen és büntetni képtelen államot sem.

@mbemba: Én jogi alapokról beszéltem. Akik nem bírják azt a sajátos lelki megpróbáltatást, ami egy bírónál felmerülhet, az ne legyen bíró, ilyen egyszerű ez. Nehogy már az legyen a gonosztevők mentsége, hogy őket azért nem lehet példamutatóan elítélni, mert rosszul fog aludni az ítélkezőjük!

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.05.10. 06:58:50

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Tudod nem ezt mondom, akkor miért kell odáig vinned érvelésed, hogy a számba adod, hogy: mert rosszul fog ébredni a bíró.

Arra gondolok, hogy szabad-e a visszavonhatatlan lehetőségét egy bírónak megadni.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.05.10. 09:12:40

@mbemba: Az USA nem egy bírójának megvan ez a lehetősége, annak az USA-nak, ami már akkor a demokrácia szigetének számított, mikor Európában még sok helyen honos volt például a tortúra. Ezek után szerintem nem kérdés, kik gondolkodnak jól.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.05.10. 09:55:51

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Ez milyen érv már, az én apukám meg erősebb. Persze az USA-nak sem minden államában létezik a halálbüntetés!

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.05.10. 10:14:04

@popp: Nem értelek. Valóban nem minden államában, de ezt írtam is, csak a többségében, ám még így is bőven több helyen mint Európában.

dino vercotti · http://bianconeri.blog.nepsport.hu/ 2010.05.10. 10:20:33

Nehéz erről a gusztustalan ügyről - még ennyi év után is - indulatok nélkül beszélni.

Sajnos Európában a szélsőbalos mozgalmakat még mindig valami jópofa, lázadó csoportosulásként kezelik. Kíváncsi volnék, hogy hány magyar fiatal hallott a Moro-gyilkosságról.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.05.10. 10:51:48

@dino vercotti: Minden szavad találó. Bár nem éltem még akkor, de ez valami egészen elképesztő, hogy megtörténhetett. A szélsőbaloldali terror valami aranyos kis kedvtelésként történő meghatározásának Európában egyébként az az oka, hogy az úgynevezett "értelmiség" egészen a '20-as évektől oly szívesen kokettált a kommunista eszmékkel.
Ezért részint önmaguk szégyenlése miatt, részint pedig egykori elvhűségből mindig más elbírálás alá esnek a szélsőbalos bűnök.
Nem beszélve az olyan színe váltó kis gazemberekről mint Cohn Bendit, de ez már erősen más téma.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.05.10. 11:10:03

@dino vercotti: @Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Szerinmtem ez aféle jobbos hiszti, hogy a szélsőbalos terror cselekmények más elbírálás alá esnek, szerintem nem esnek. De a jobboldaliak minden alkalommal előjönnek ezzel, ha megtehetik. Amúgy meg a kommunista eszmékkel egykor kokketálóó értelmiségnek miért kéne magára vennie a szélső balos terrorcselekményeket?

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.05.10. 11:26:00

@popp: Szerintem meg nem hiszti, hanem tényszerű megállapítás. Ki beszélt arról, hogy ők magukra veszik? A történelmi okait mondtam a könnyebb és más elbírálásnak.

dino vercotti · http://bianconeri.blog.nepsport.hu/ 2010.05.10. 11:44:00

@popp: Sajnos nem az. Ajánlom figyelmedbe Jean Sévillia könyvét, amely Az értelmiség terrorizmusa címet viseli. Engem különösen érdekel ez a téma, úgyhogy számomra ez egy fontos olvasmány, de ajánlom a kétkedőknek is.

Míg állami szinten működő nácizmust az utolsó, Németországra ledobott bomba eltörölte, addig a a nyugati értelmiségiek még mindig emiatt rettegnek, miközben vidáman végigasszisztálták Pol Potot meg a nagy Szovjetuniót. Magyarország az elmúlt 60 évből 40-et (plusz az utódpárt 12 éve, lendvaikkal, gyurcsányokkal satöbbi) a dicső baloldali diktatúra alatt szenvedett végig. Aki belecsöppent volna a rendszerváltást követő magyar mindennapokba, az lefogadta volna, hogy 1989-ig nálunk nácik masíroztak, és az ő rendszerük bukott meg.

Hát, ez az én bajom.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.05.10. 11:49:41

@dino vercotti: Milyen igaz. Persze erre a válasz mindig az, hogy na de most is van Magyar Gárda, Tatárszentgyörgy meg barna eső. A nyugati értelmiség szép csendben elmehet a vérbe. Különösen mulattat mostanában a 168 Órának a cikkei, Mészáros, Mester, kiszolgált régi elvtársak. De az ATV se semmi. No de ezt csak azért mondom, mert szegények még próbálkoznak, de lecsengőben ez az egész, legalábbis itthon, Nyugat-Európában meg lesz ezenkívül temérdek gondjuk. Van abban igazság hogy most, 2010-ben fejeződött be a rendszerváltás és eddig egy átmeneti állapot volt. Én reménykedem legalábbis.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.05.10. 12:13:52

@dino vercotti: óriási túlzás ez persze. Az utódpárt tizenkét évét meg sehogysem korrekt keverni a korábbi negyvennel. Demokratikusan nyertek választásokat háromszor.

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Jaj-jaj a 168-at manapság már a kutay sem olvassa és az Atv mellett kukkants bele a Hírbe vagy a minedent alulmúló Echoba, olvas bele a Nemzetbe vagy a Hírlapba és meglepődnék, ha úgy találnád, hogy a balos vélemények vannak túlsúlyban a médiában. Miközben mindenhol ekézed a barna veszély miatt riogatókat, ugyanazt csinálod, mint ők csak másik irányból.

"Van abban igazság hogy most, 2010-ben fejeződött be a rendszerváltás és eddig egy átmeneti állapot volt." - ez pedig a legostobább választási lózung, szépen benyaltad.

Na de Aldo Moro kapcsán a halálbüntetésről kezdtünk vitatkozni, ti meg megint idevasszátok a baloldallal szembeni sérelmeiteket.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.05.10. 12:25:32

@popp: Tényleg értelem nélkül való ezen lovagolni, más a véleményünk és te olyan dolgokra érvelsz, amik fel sem merültek, például hogy én nevetek a 168 Órán, ahhoz hogy jön hogy mennyien olvassák?
Én már csak ilyen ostoba, lózungbenyelő ember vagyok, aki kedélyesen nevetgélt azon, hogy egy teljesen alulról építkező, 1 éve még alig mérhető párt Budapestet nem tekintve, tisztán szavazatokat nézve megelőzte az MSZP-t. Ez volt a morális rendszerváltozás.
Én mikor féltem attól, hogy jön valami vörös banda és kiforgatnak mindenemből? Egyszer sem, ez sem igaz. Egyszer már megtették a családommal, majd 40 évig igen gyakran próbáltak minket ellehetetleníteni, majd ugyanezek az emberek ugattak nekünk a demokratikus normákról. NEKEM lenne okom a másik irányból ugyanezt tenni, nem teszem. Aki meg barna veszéllyel riogat, azt csak kinevetem és útba igazítom a legközelebbi szakember felé.

Te ezt gyökeresen máshogy látod, lelked rajta. Egyébként tudok ám mondani egy pártot, akik szintén demokratikusan nyertek választást, erre mégis kevesen emlékeznek szívesen. Nem, nem hasonlítom vele az MSZP-t, csak felhívom rá a figyelmet, hogy ez önmagában semmit sem jelent.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.05.10. 14:16:32

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Igen, de az a párt amelyiről te beszélsz utána már nem írt ki újabb választásokat, nem jelentéktelen különbség.

Amúgy a 168 Órán én is röhögök. Ki van a tököm azzal, hogy a legtöbb közéleti és politikai médiumnak dörgölőznie kell valakihez, mert a piac nem tartja el őket. Ebből meg az lett, hogy szinte nincs már olyan orgánum, amelyik ne szervilis módon a gazdájának a véleményét szajkózná. Szomorú, hogy kedvenc lapomból a Magyar Narancsból is szoci szócső lett.

Én együtt érzek a családoddal, de másoknak meg más korszakból maradtak sérelmei, túl kéne már lépni ezeken. Mondjuk a 'nemzeti egység' pártja korábbi kormányzása alkalmával csak élezte ezeket a feszültségeket, remélem most több eszük lesz.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.05.10. 15:42:03

@popp: Szó sincs arról, hogy én kizárólag sérelmi alapon politizálnék, csak megemlítettem, hogy én tehetném, de a legtöbb hivatásos rettegő csak elvhűségből retteg, meg azért, mert aki nem ért velük egyet, az fasiszta, náci, hungarista, etc.
A Magyar Narancsot a maga módján én régebben kedveltem, de az utóbbi 3-4 évben értékelhetetlen. Egyébiránt Széles előtt a Hírlap volt talán a legobjektívabb lap, enyhe baloldali beütéssel, de azt például szerettem olvasni.

oleandro 2010.05.10. 18:28:50

Azért érdekes, ahogy az olaszok nyomoráról milyen hamar sikerült ugrani a mi saját nyomorunkra. :)

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.05.10. 19:26:25

@oleandro: Ez azért lehet, mert a mi nyomorunk sokkal nagyobb mint az olaszoké. :) Azért jó itt az Olasz Fórumon! :)
süti beállítások módosítása