Olasz fórum

Olasz fórum

Üvölteni, üvölteni és üvölteni

2009. február 17. - mbemba

Sokáig csak Dél-Amerikában üvöltöttek a meccseket közvetítők, aztán rájöttek Olaszországban is, hogy ezzel még több embert lehet odaragasztani a tévékhez.

Talán ez az út, amelyiken Raffaele Auriemma, Carlo Zampa, Roberto Scarpini, Carlo Pellegatti végigmasírozott és reflektorfénybe jutott. Ők, akik a nápolyi, római és a milánói (Inter, illetve Milan) meccseket közvetítik, közvetítették. A Mediaset Premium lehetőséget biztosít a nézőknek arra, hogy érzelmileg enyhén megsuhintott közvetítőkkel nézzék, hallgassák a közvetítést, így kapnak még nagyobb teret a fönt említettek és a többiek. Tudtommal valamennyien rádiós múlttal rendelkeznek. Van kiről többet tudni, van akiről kevesebbet: Pellegatti, a Milan embere politikai ismereteket tanult, annak idején az egyetemen; volt szerkesztője a Forza Milannak és néha jelennek meg írásai különböző lóversenyekről a Gazzettában is. Őtven fölötti ember, de mintha érettségiig sem jutott volna el.
 
Roberto Scarpini a másik milánói. Az kiemeltek között a legkevésbé nagy presztízsű, pedig hát neki is vannak találmányai. Különösen tetszik, amit egyszer Cordoba kapcsán mondott: Caffè Colombia, one touch and go. Manapság Christian Recalcati az Inter első ember ilyen szempontból. Ő wrestlinget közvetített előtte.
 
Raffale Auriemma, a nápolyiak derűje, ő az aki minden gól után azt üvölti, hogy: ,,Si gonfia la rete, si gonfia la rete.” (Púpos a háló, púpos a háló – így gunyorosan a fordító) Van, amikor ezt szótagolva süvölti világgá. Ide pedig feltették az összes alkalmat.
 
Carlo Zampa a másik nagyfigura, az AS Roma embere. Miután maga is ráakaszt szerencsés és szerencsétlen neveket a játékosokra, ő is megkapta a magáét: The Voice, így hívják őt arrafelé. A Hang még eleinte az olasz Szenátusból is tudósított, egészen másfajta meccseket. Maga mondta, hogy első meccse a hatvanas évek elején egy Roma-Foggia volt. Nem csak a tévében közvetített, hanem a helyszínen, az Olimpicóban is mikrofont kapott: ő volt, aki a hangosbemondóból tüzelte a szurkolókat és játékosokat. Rómában azt beszélik, hogy azért nem folytathatta a munkáját, mert Capellóval összerúgta a port. Capello azon a véleményen volt, hogy a játékosok nem tudnak megfelelően összpontosítani az elhúzódó bemutatás miatt. Ezért egyszer nem olvasta be Capello nevét, illetve egy pár játékosét, akik alighanem az edzővel értettek egyet.
 
 
A Juve emberei még nem futottak be igazán – talán hiányoztak a nagymeccsek –, de, aki meg akarja ismerni képességeiket, az csak kattintson, ők Andrea Bonino és Paolo Brosio.
 
Közös jellemzőjük a régi nagyoknak (Pellegatti, Scarpini, Zampa, Auriemma), hogy játékosaikat elkeresztelgetik. Íme mindenkitől egy két-két gyöngyszem: Franco Baresi-Mahatma, Massaro-Beep Beep; Mihajlovics-Scorpione, Javier Zanetti-El Tractor; Montella-Top Gun, Speedy Gonzales-Giuly; Taglialatela-Batman, Garics-A Katona.
 
Auriemma, Roma-Napoli 4-4

Zampa, Roma-Juve 4-0. Pellizzolit és Antoniót (Cassano) azóta nem ünnepelték így meg

Best of Pellegatti

 Scarpini, Inter-Juve, egyenlítés az utolsó pillanatban

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr44946422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

feco42 2009.02.17. 10:50:47

A műfaj "mestere" Tiziano Crudelli kimaradt :)
Igaz, ő nem állami TV-ben csak Milanói TV-kben működik, de üvöltésben és örjöngésben verhetetlen :)

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.02.17. 11:14:08

@feco42_Rendkivuli_es_Meghatalmazott_Nagypapa: Jogos! Reggel jöttem rá, amikor már feltettem az anyagot. Feledhetetlen a Milan-Inter 3-2. Talán ezért is összekevertem Pellegattival.

Kárpótlásul, javításként a legendás ,,meccse": www.youtube.com/watch?v=ziaL_2xgfL0

Gotama 2009.02.17. 11:16:17

Nekem az Inter-Milan 0-6 a kedvencem!
Ott melyikük üvölt? PÓÓKEEER:D

feco42 2009.02.17. 11:22:37

@mbemba: Nekem nagy kedvencem, sose hagytam ki vasarnaponkent :)

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.02.17. 11:27:00

@feco42_Rendkivuli_es_Meghatalmazott_Nagypapa: Azt hogy tehetted? Odakinn éltél?
Én csak jútyubon barátkozok velük.

a_tom 2009.02.17. 11:34:50

A hangerő mindenre megoldás:
- Ha nincsenek érveid egy vitában, ordíts, és máris nyertél, neked van igazad.
- Ha nem hallod a telefonban a másik felet akkor ordíts, ha ő jobban hallja akkor biztos te is.
- Nem elég motiváltak a minimálbéres beosztottaid, hibáztak? Ordíts velük és mindjárt megjön a kedvük, a hiba is megjavul magától, többet nem fordul elő.
- Úgy érzed te vagy a központja mindennek de ezt a hülyék még nem értik? Ordíts, és egyből felfogják, kedvesek és előzékenyek lesznek veled, örömmel lesik minden kívánságodat.
- Ha valami unalmas, érdektelen, akkor ordíts, ezzel magadra irányítod a figyelmet és arra is amiről ordítasz, ezáltal sokkal érdekesebb, izgalmasabb lesz....

A siker titka minden téren az ordítás, csak arra kell vigyázni nehogy kultúremberek közé keveredjen az ordító mert azok többnyire immunisak rá, sőt kimondottan zavarja őket. Szerencsére a kultúráltságot jelentős mértékben sikerült visszaszorítani, már csak elvétve fordul elő.

feco42 2009.02.17. 11:36:04

@mbemba: egy evet igen, de mar nagyon regen volt :)

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.02.17. 11:47:37

@feco42_Rendkivuli_es_Meghatalmazott_Nagypapa: Ha oly régen volt, akkor az jó, mert akkor a foci, foci volt. Szerintem.:)
Még egy: meccsre jártál? Ha igen, hová? Láttad Platinit, Zicót,...?

feco42 2009.02.17. 11:58:44

@mbemba: annyira sajnos nem regen (2002) :(
Torinoban laktam meccsre nem igazan jartam sot mivel kabeltevem sem volt, csak az ilyen Tiziano szeru kozvetitesekbol tajekozodtam...neha egy-egy studiobeli vita jobb volt mint a meccs lett volna :)

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.02.17. 12:16:21

@feco42_Rendkivuli_es_Meghatalmazott_Nagypapa: Nekem Erdélyből ismerősek ezek az élmények. Rádióból hallgatni, mindjuk a Zseljeznicsar-Vidit, nem volt kutyafüle.

feco42 2009.02.17. 12:22:35

@mbemba: Az a meccs tenyleg durva lehetett radion :)
mondjuk TV-n is az volt :)

popp · http://koncertblog.com/ 2009.02.18. 18:13:09

Hát a Zseljeznicsar -vidi a tévében is jó volt, Gulyás Laci ellenére is.

Amúgy természetesen Carlo Zampa rulez!

popp · http://koncertblog.com/ 2009.02.18. 18:30:23

@a_tom: Nagyon szép ez a szöveg, de hogy jön ide?Mindennek megvan a maga helye és ideje. Az üvöltésépéldául egy focimeccs és annak közvetítése, sőt a stadionban a kultuirember is üvölt, mert hozzá tartik a sportág kultúrájához.

És ha már Videotofn, itt egy klasszikus meccs összefoglalója a'84-85-ös menetelésből és egy klasszikussá nemesedett mondat Gulyás Laci szájából "Gömöri micsináltál, micsináltál Gömöri?"
www.youtube.com/watch?v=fD1FdNm8nL0&NR=1

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.02.18. 18:42:04

@popp: Kipu, Kipu, visszasírunk!!
Mennyit álmodoztak Szentgyörgyön is az emberek azzal a csapattal. Mexikót Erdély is megsiratta!

popp · http://koncertblog.com/ 2009.02.19. 14:20:22

Hopp, mást linkeltem, na itt a Gömöri-micsináltál.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.02.19. 16:54:15

@popp: Azóta nem esett annyi eső Fehérváron. De miért hagyták Gömörire az uccsót? Ha tudod, írd már mög! :)) Amúgy, köszi!

popp · http://koncertblog.com/ 2009.02.20. 17:22:23

Annyira bíztak Disztlipetyában :-).
süti beállítások módosítása