Olasz fórum

Olasz fórum

Nápoly aranya (Maradona 50 éves, 1.)

2010. október 30. - mbemba

Gyakran görcsölök, hogy kimondjam: a legjobb, a legnagyobb. Gyakran belefutok, -unk olyanokba, hogy: a világ egyik legjobbja, korának egyik… Maradona? Ő a legjobb!

Nálam Maradona a világ legjobb játékosa. Nem Pelé, nem Messi, nem Gullit, nem Beckenbauer, nem Platini, nem Van Basten. Elmondom miért: Maradona olyan helyen ért el sikereket, ahol, ha ő nincs, akkor nincs vébé-arany, ha ő nincs, akkor nincs Nápolynak aranya (lásd a kurzívot). Ha végiggondoljuk a többiek esetét, akkor levonható ez a következtetés:
 
Maradona megtalálta azt a dimenziót, ahol rajta múlt minden. Ő mozgatta a csapatát, nem őt mozgatták, és nem is a nagyobb pénz mozgatta őt. Kilépett a körből. Emberként döntött, nem sztárként. Ő nem maradt Barcelonában, nem ment a Juventusba, a Milanba. Messi menjen el Nápolyba, ha akkora akar lenni, mint elődje; Beckenbauer ment volna el a Turn- und Sportverein München von 1860-be, s lett volna bajnok ott; Pelé pedig a Coritibát kellett volna bajnokságig rángassa. Akkor igen, akkor lehetett volna őket is hasonlítani Maradonához. :)
 
Ha nincs Maradona, akkor Argentína és Nápoly ma is egészen biztosan szegényebb lenne. Még szegényebb egy kicsivel. Ezek olyan helyek a világban, ahol egy kívülről érkező nehezen tud adni. De a 10-esnek sikerült. A nép hőse lett, és a nép ezúttal hálás, mert csinálhat bármekkora ökörséget, a nép megbocsátja neki, vagy el sem hiszi, hogy hibázott.
 
Ha látják, hogy magával csinál hülyeséget, akkor aggódnak érte. Ezt a lehetőséget Pelé, Beckenbauer, Van Basten, Baggio nem adta meg. Megbocsátunk, aggódunk, olyasmit érzünk iránta, mint a legközelebbiekért, családunkért, legjobb barátainkért. A többieket tiszteljük. Ők csak hibátlanok.
 
Ha ő nem megy Nápolyba, akkor egy nápolyi kislány nem írhatta volna meg ezt a házi feladatot:
 
A Nápoly nyerte meg a bajnokságot. Milyen érzéseket ébreszt benned ez a győzelem? Adta meg a címet Marcello D'Orta, arzanói tanár bácsi.
 
… Én nagyon örültem neki, hogy a Nápoly megnyerte a bajnokságot, mert már végképp nem bírta tovább. Hatvan éve vesztett egyfolytában, és minden csapat heccelte. Én szerencsés lánynak tartom magam, mert attól fogva, hogy megszülettem csak kilenc év telt el és a Nápoly megnyerte a bajnokságot, aztán meghalt, és tessék, a Nápoly egy évvel később megnyerte a bajnokságot, és ez egy szerencsétlen ember.
Nálunk a sikátorban mindenki petárdákat hajigált, mi kidobtuk az erkélyről a régi székeket és kieresztettük a ketrecből a papagályt, amugyis döglődött, had legyen egy kis szabadsága, mielőtt végképp megdöglik.
Ha a papagály mégse döglene meg, a Nápoly győzelme meghozta neki a szabadságot.
 
Maradona, Isten éltessen egészségben!

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr332406515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

oleandro 2010.10.30. 08:46:08

Mondjuk az nyilván generációs kérdés is, hogy kinek ki a legnagyobb focista, de a szívemből szóltál. Én is hajlamos vagyok neki sok mindent megbocsátani - monjuk a Castro-val és Chavez-zel való bratyizást a legkevésbé.
Amikor nermrég Nápoly-ban jártam, nagyon tetszett, hogy a helyiek nem felejtenek. Tán csak San Gennaro-nak ban több képe a boltokban/bárokban, stb (Padre Pio-t azért tuti lekőrözi-:))

madbalee 2010.10.30. 08:47:02

Maradona a tökéletes "one man show" mintapélda!

madbalee 2010.10.30. 08:48:15

@oleandro: Egyértelmű, hogy csak játékosként lehet a legnagyobbak között említeni. Eddig sem edzőként, sem emberként nem tudjuk a tophoz sorolni;)

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.10.30. 12:43:47

Nem értek egyet abban, hogy Maradona a legnagyobb, de hogy közülük való, az biztos. Remek ötlet, hogy ma az Ölasz Fórumon Maradona nap van!

madbalee 2010.10.30. 20:46:45

Azt nem is tudtam, hoyg a Milan le akarta igazolni Nápolyból:
www.footbo.com/News/1440174093449310

Feyyaz 2010.12.28. 23:06:27

És Maradona öcsikéje? Hugo Maradona (El Turco!!!) azért az Ascoli színeiben nem alkotott valami nagyot...

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.12.28. 23:17:32

Diego 16 évesen szakadt cipőkben ment edzésre, öcsi pedig Mercedesszel. Ez a különbség játékukban is - ezt olvastam egy könyvremekben :)

www.italcultbudapest.hu/Italia-Italy/Italia%20&%20Italy%20-%20lug07-mar08/50-51.pdf

El Turco? Ez volt a becéje? Nem is tudtam!

Feyyaz 2010.12.28. 23:44:13

Evet-evet,El Turco,bizony ám,ez volt a becéje! A könyv előzetesét elolvastam,tényleg super mű lehet!
Még egy történet Hugorol: amikor az Ascoli után a Rayo Vallecano játékosa lett,saját elmondása szerint Madridban mindig kerülővel ment haza az edzésekről,hogy elautózhasson a Bernabeu stadion mellett... Ugyanis ő oda vágyott...

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.12.28. 23:51:46

@Feyyaz: Madridban mindig kerülővel ment haza az edzésekről,hogy elautózhasson a Bernabeu stadion mellett... :))

Barátok mesélték, hogy mikor a Fradi játszott a Bernabeuban, akkor volt játékos, aki kis automata gépével kattintgatott az edzés előtt-után.:) Idétlen, de nekem nincs semmi gondom vele.

Feyyaz 2010.12.29. 00:16:56

@mbemba: "...játékos, aki kis automata gépével kattintgatott az edzés előtt-után.:)"

Ez a fényképezős sztori igaz a '95-ös Real-Fradiról. Állítólag a Kopunovics szólt rájuk,hogy álljanak már le:
"Ezek itt holnap nem a mélyen tisztelt bálványaitok lesznek,hanem az ellenfeleitek!!"

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.12.29. 07:34:59

@Feyyaz: Kopunovics, mekkora figura volt! :)
süti beállítások módosítása