Olasz fórum

Olasz fórum

Melo nincs, meló reméljük lesz (Európa Liga, 5. forduló)

2010. november 30. - mbemba

Egy remek olasz fociról írott könyvben ezt olvastam: ‚‚Szerdán nekünk ott a stadion, nektek pedig a Twin Peaks." Így bökött oda a Samp-szurkoló a városi rivális szukereinek. Ma már nem csak szerda a nemzetközi meccsek időpontja, hanem keddtől egészen csütörtökig játszanak a nagyfiúk. Ezúttal csak Európa Liga-meccsek lesznek. Íme pár szó a meccsekről, s az időpontok!

Sampdoria-Eindhoven (kezdés szerda 7-kor). Nagy a fogadkozás a genovaiaktól, hogy nagyon odateszik magukat. Állítólag a Milan elleni harcosok futnak ki a Marassi zöldjére. 10 pontosok Dzsudzsákék, 7 van a Harkivnak, a Samp pedig 5-ön áll. Ha nem nyernek Pazziniék, akkor oda Európa. Hajrá Koman! Hajrá Dzsudzsák! Hajrá magyarok!

Lech Poznan-Juve (9 óra 5 perckor kezdenek, szerdán). Scirea halála óta először játszik Lengyelországban a Juve. Delneri győzelemmel akar emlékezni a legendás játékosra. Elmondta azt is, hogy Del Piero és Iaquinta fog elől kezdeni, Camilleri pedig hátul (17 évesen Serie A meccset játszott a manapság 18 éves fiatalember), s Melo kimarad, és hogy mindenképp tovább kellene lépni. Ő egy olyan ember, akit komolyan kell venni, de ezúttal nem vagyok egészen biztos abban, hogy komolyan mondja. Érdkesség, hogy a Juve mezén nem lesz ott a Betclic-felirat, merthogy Lengyelországban tilalom alatt van a sportfogások reklámozása.

Utrecht-Napoli (csütörtök 7 óra). A liverpooli kiszállásra 5000 nápolyi ment. Gyanús, hogy most kevesebben lesznek, pedig nyerni inkább itt lehet. A Gazzetta szerint Hamsik, Lavezzi és Cavani kezd, vagyis tényleg komoly az esélye a győzelemnek. Mazzarrinak nagyon oda kell figyelnie az energiák beosztására, mert hévégén, sőt hétfőn Nápoly-Palermo!

Palermo-Sparta Prága (21,05-től). Na Maccarone, na Liverani, na palermói második vonal, most bizonyíthattok! Delio Rossi ugyanis megkockáztatja a kiesést, csakhogy a bajnokságban száguldjon a csodacsapat. Persze, ha a szurkolók befűtenek a Barberában, akkor nem lehet lazsálni.

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr972484583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.12.01. 22:58:40

A lényeg, hogy a tavalyi meg a mostani olasz EL-szereplés is pontosan megmutatta, mennyire is érdekli a csapatokat ez a sorozat. A nullával egyenlő mértékben. Ami azért nem szép. Ezért fognak előzni egy közeli, szép napon a németek. Ilyen csapatok mellett nem továbbjutni pont olyan blama, mint ami tavaly volt.

Pedzegetném én, hogy akik tavaly olyannyira szörnyülködtek a Lazio EL-szereplésén, azok most is tegyék meg a Juventus és a Samp javára, de nem akarok hangulatot kelteni.

.Frajti 2010.12.02. 07:25:36

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Rémisztő is. Számomra evidens volt, hogy a Samp nyerni fog. Nyerési kötelezettsége volt a továbbjutás miatt, illetve a Milan elleni x-ből azt gondoltam, csak kezdenek talpra állni a Cassano utáni problémákból. Hát nem, rémisztő. A juveról már ne is beszéljünk. Ha ma a Nápoly és otthon(!) a Palermo is bukik, súlyos gondokról beszélhetünk. És nem lehet ezt telibeszarásnak, stb, nevezni már. Mert ez minden, csak nem az.

DavidE 2010.12.02. 08:45:23

Szerintem ki fognak esni ők is...

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.12.02. 08:56:39

Leszerepelt itt mindenki (majdnem): a Lazio is, a Juve is,... Én a Sampot nem láttam, de ott gyanítom, hogy az Eindhoven játéktudásban sincs az olaszok mögött. (Láttam az eindhoveni meccset, s a különbség Cassanóstól is egyértelmű volt, a Juve ausztriai meccsét is láttam, s ott viszont nagyon nem tették oda magukat)

Ugyanakkor az előző fordulóban a BL-ben mindenki nyert (s mindenki tovább is jut, úgy néz ki), s az, hogy a kettő egyenlő fajsúlyú, mármint az UEFA szerint, az megintcsak komolytalan!

Vagyis, ha előznek a németek, akkor vegyük figyelembe ezt is, javaslom! :)

DavidE 2010.12.02. 09:19:02

A Juve kétszer akart nyerni ebben a sorozatban a City ellen meg tegnap...
Egyszer sem sikerült...

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.12.02. 09:56:00

@DavidE: Igen, a kinti (manchesteri) meccset láttam, s küzdöttek szívvel-lélekkel, meg fociztak is.
Delneri ott sokat magyarázta a meccs előtt is, hogy mennyire fontos lemérni, hogy mit ér külföldön a Juve.

.Frajti 2010.12.02. 10:53:53

Én ma szeretném még hozni a tippjeimet, mert holnap forduló kezdődik. :)

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.12.02. 11:09:12

@.Frajti: 12-re van élesítve a cucc, de ez az információéhség, ez az érdeklődés, tippelési és kommentálási vágy előrehozza ezt a jól megtervezett időpontot.

He-he!

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.12.02. 22:01:21

3-3 lett az Utrecht-Napoli. Ha otthon verik a Steauát, akkor mennek előre!
Félidőben 1-0 a Palermónak. A gólt a chievós Rigoni öccse szerezte.

Hajrá Dél! Hajrá olaszok! :)

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.12.02. 22:51:53

Én már röhögök az olasz csapatokon, a Palermo is elmehet a bús Benő belébe.

@mbemba: A Napoli eddig az EL-ben nem vert sehol, senkit, miért pont akkor tenné?

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.12.02. 23:07:35

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Itt is van ilyen és olyan olasz csapat. A Napolit láttam a bukaresti meccsen, a liverpoolin, s kitették a lelküket. Ennél többet nem kell tenni (én legalábbis beérem ennyivel).
Tudtommal a Palermo is harcolt.
A Juvét lehet gyalázni, mert egész meccseket henyélt el. Na, az csúnya dolog!

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.12.03. 00:26:16

@mbemba: A témához bemásolnám Lojzi kommentjét a Népsport blogról, sajnos teljesen és maximálisan igaza van, minden tekintetben:

LojziBM 2010. 12. 03. 0:05

@ejjelikornel: Egyébként meggyőződésem, hogy a BL súlyozása miatt a 4 BL hely a 3-al szemben olyan előny, amit nem lehet normális körülmények között behozni.
Ahhoz, hogy a Bundesliga bukja a spanyolokkal szemben a negyedik helyet egy Kirch-csőd és az addigi utánpótlásképző módszerek teljes csődje kellett.
A Bundesliga előzése soha sem jött volna létre a Calciopoli nélkül.
Ahhoz ki kellett bizony nyírni a Juventust, királyt kellett csinálni a nemzetközileg súlytalan Interből (1 kiugró év ellenére igenis azok) és bizony kellett az EL-t leszarjuk féle digó mentalítás is.

A Serie A esélye nem tudom, hogy mikor és mitől fog eljönni, de tippjeim azért vannak:
1. Görög, illetve ír mintájú spanyol gazdasági válság (klubok fizetőképes kereslete jelentősen csökken), amit a két nagy is csak megtépázva él túl. Ehhez jöhet hozzá a TV jogdíjak egyenlőtlen elosztása és a középmezőny, valamint az alvég olyan szintű leszakadása, hogy a nagyok nem tudnak otthon igazi tétmeccseket vívni. Ezek a hatások elegendőek lehetnek a spanyol liga lassú, de gyorsuló ütemű leépüléséhez.
2. Az UEFÁ-nak sikerül bevezetnie valamiféle gazdasági szabályozást és légióskorlátozást, ami a PL klubok látványos visszaesését hozza. A rendezetlen gazdálkodás okozta klubcsődök erre rátesznek egy lapáttal.

A fenti hatások persze egyáltalán nem biztos, hogy egyrészt létrejönnek, másrészt nem biztos, hogy a Serie A lesz olyan helyzetben, hogy kihasználja a lehetőséget.
A Calciopoli és a Kirch-csőd esetén volt feltörekvő rendezett hátterű, és erősödő bajnokság. Ha a Serie A nem lesz ilyen állapotban, akkor könnyen lehet, hogy egy kedvező lehetőséget is a franciák, vagy az orosz-ukrán páros tud kihasználni.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.12.03. 13:53:18

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Szerintem meg nincs! :) Tényleg! (megint totális, meg teljes, abszolút, teljes, meg...)

A Bundesliga nem előzött! Tavaly is bejelentetted, aztán nem úgy lett! (megjegyzem, hogy a BL-ben úgy néz ki 3 olasz csapat megy tovább, s csak 2 német)

Én úgy mondanám, hogy a több kupahelyet jobban megérdemelné a Bundesliga: egészen egyszerűen azért, mert komolyabban veszik a nemzetközi kupákat.

Az Interrel és a Juvéval kapcsolatos mondatok pedig nem rokonszenvesek, mert igenis megérdemelte a Juve büntetést, nem alattomban intézték el őket (ez nem azt jelenti, hogy más mit érdemelt volna).

,,Királyt kellett csinálni a nemzetközileg súlytalan"
Megnyerték a BL-t, mert megérdemelték! Szabad azt úgy is nyerni, ha előtte valaki súlytalan.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.12.03. 14:28:43

@mbemba: Tavaly egyedül az Inter varázslatos menetelésén múlt, hogy nem előzött a Budesliga, most már egyszerűen elkerülhetetlen, már csak matematikailag nem biztos...még. Idézem ugyanazt a kommentelőt, akit fentebb is:

"A lefutott-e a meccs témakörben:
Ma 6,765 pont a különbség. Ennyi pontot szerezni akkor lehet, ha az állva maradt csapatok 48-cal több koefficiens pontot szereznek, mint a németek.
Ha a németek nem szereznek egyetlen további pontot sem, akkor a BL bónuszpontok miatt (2 német - 10 pont, 3 olasz - 15 pont) már csak 43 pont kell.
Az egyik olasz (innentől kezdve) 100%-os BL győzelme 20 pont. (Kell még 23 tehát.)
Ha a másik döntős is olasz, szintén minden további meccsét megnyerve az 17 pont. (Kell még további 6)
Ha a harmadik olasz csapat csak az elődöntőben kap ki (addig 100%-ot hozva), akkor az további 12 pont (az már 6 pont előny lenne.)
Ha ehhez hozzávesszük a Napoli 100%-os EL győzelmét, az egy körrel több ugyan, de az is 20 pont.
A 3 - már kiesett - EL szereplő további 6 pontot tud hozni a számukra utolsó játéknapon.
Azaz az olasz best scenario 32 pont előny. Értelemszerűen, ahogy ez fogy fordulóról-fordulóra úgy lesz matematikailag is biztos a helycsere.

Teszemazt:
Inter mondjuk nyer Brémában -> OK
CFR-Roma X -> -1 pont
Milan-AJAX 1 -> OK
Napoli-Steaua X -> -19 pont (továbbjutás sincs, nemhogy EL győzelem)
Juve - City békés X -> -1 pont
Lausanne-Palermo X -> -1 pont
DVSC-Samp 2 -> OK
Bayern-Basel 1 -> -2 pont
Benfica-Schalke 2 -> -2 pont
Sevilla-Dortmund X -> -1 pont
Leverkusen-Atletico X -> -1 pont
Stuttgart-OB 1 -> -2 pont

Tehát 2 pont marad tavaszra. Mondjuk egy Bayern-Milan sorsolás első meccse X lesz és megtörtént a helycsere.

Ezek persze csak tippek, de az látszik belőle, hogy akár a következő játéknapon is alakulhat úgy a szitu, hogy akkora lesz a németek előnye, amit már matematikailag sem lehet ebben a szezonban behozni."

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.12.03. 15:34:27

@mbemba: Távolról sem. Ha a csapatoknak nem fontos, nekünk miért legyen az? Csak sajnos ez a helyzet.
süti beállítások módosítása