Olasz fórum

Olasz fórum

Királyság vagy köztársaság, kérdezték 1946-ban (Novecento 10.)

2009. június 02. - mbemba

Június 2-án, immár rendszerint, katonai parádéznak Rómában, ünnepelnek Olaszországban. Most is ezt tették.

De nem úgy, mint máskor – és nem is, a nem is tudom milyen krízis miatt –, hanem azért, mert az abruzzói földrengésben károsultaknak szeretnének pénzt félretenni: ezért nem 90 percet tartott a parádé, hanem 80-at és a tavalyi 7200 helyett most 6400-an masíroztak. Akit érdekelt így is meg tudta bámulni az egyenruhás sereget. Meg 209 kutya és macska ló is felvonult. Avanti soldati, carabinieri, granatieri! Avanti tutti! – lehetett kiabálni. Közben pedig Giorgio Napolitano, köztársasági elnök (Presidente della Repubblica) – tudják, aki a Giro aranyát átadta – kitüntetett – nem csak jelenlétével. Berlusconi is ott volt: ünnepelték, szidták, a Milan-szurkolók könyörögtek, hogy nehogy túladjon Kakán, a fő aranylábún (óriási képekért ide kell kattinatni).
 
De hogy mire fel a pompa? Nemzeti ünnep van: a köztársaság kikiáltását, a köztársasági államforma megválasztását ünneplik! Ugyanis, ha 1946. június 2-án az olaszok úgy döntenek, akkor ma királyság lenne a félszigeten (Így is az van:)!
 
A háború után egy évvel úgy érezték az ország vezetői, hogy meg kell kérdezni az embereket (a nők először szavazhattak!), hogy mit szeretnének: királyságot vagy köztársaságot? A király, úgymond, kéznél volt, de persze a politikusok is elemükben volt. Utóbbiak becsületére váljék, hogy a kérdést feltették! A szavazati arány 12 672 767 kontra 10 688 905 lett a köztársaság javára, 89,1 százalékos részvétel mellett. Vagy mégsem? Ami a legnagyobb zűrt okozta az a kétmillió érvénytelen és érvénytelennek mondott szavazat volt. Június 18-ra módosítottak a számokon, de a lényegen már nem: 12 717 923-an szavaztak a köztársaságra, 10 719 136-an a királyságra (így is maradt 1 509 000 érvénytelen szavazat), melynek királya nem sokat trónolt. II. Umberto 1946. május 9-én ült trónra, aztán ellátogatott szerényen néhány északi városba, ahol tapsot is kapott, meg némi füttyöt is. Összességében, a könyvek szerint, békében zajlott a szavazás és utána sem volt különösen nagy felfordulás, a király könnyen belenyugodott, a köztársaságpártiak pedig örültek a sikernek – a pártok abszolút többsége a Respublika mellett volt –, szóval mindenhol többé-kevésbé simán ment a szavazás, leszámítva Nápolyt.
 
Nápolyban jól megdobálták kövekkel a kommunista párt helyi központját, barikádokat állítottak, csatáztak – hét halott és több száz sebesült volt ennek az eredménye. Nápolyban – pontosabban a Nápoly-Caserta körzetben – a szavazati arány egyértelmű volt: 902 700-241 778 a királynak.
 
Szóbeszéd ma is a szavazás tisztasága, illetve, hogy Palmiro Togliatti, mint igazságügy-miniszter, illetve kommunista ember nem siettette, másképpen, késleltette a Szovjetunióban lévő olasz foglyok hazajöttét. Az viszont biztos, hogy nem szavazhatott Bolzano tartomány, sem Venezia-Giulia, vagyis Gorizia, Trieszt városai, akik később visszakerültek Olaszországhoz (Trieszt 54-es visszatéréséről írtunk már), sem a szerencsétlenségükre később Jugoszláviához csatolt Zára, Pula és Fiume.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr581159142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.06.02. 17:41:18

"Július 2-án, immár rendszerint, katonai parádéznak Rómában, ünnepelnek Olaszországban. Most is ezt tették." - hahó júniust írunk ;-),

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.06.02. 17:55:39

@popp: Moderállak, ha kötözködsz! :) Kösz!

mendo 2009.06.03. 14:55:02

Azért az érdekes, hogy a déliek kiálltak a Savoyai-ház mellett, tekintve azt, hogy ők voltak azok akik elűzték a Bourbonokat Nápolyból és rájuk erőltették az egyesült Olaszországot!

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.06.03. 22:42:16

@mendo: Nápolyban székelt a király, gondolom, ez a nápolyi számok magyarázata.
Ezen a népszavazáson érdekes volt, hogy a választóvonalt nem a gazdadság-szegénység, nem a származás határozta meg, hanem a földrajz: dél a királlyal volt, északnak a köztársaság kellett. Olvasgatok még utána a témának, mert szeretnék ezzel foglalkozni, itt is - mik ennek a dél-észak porblémának az okai. Olvasgattam, sejtek pár dolgot, de... amit az egyetemen tanítottak az nagyon kevéske volt.
Bocs, hosszú napom volt nagyon! :)
süti beállítások módosítása