Olasz fórum

Olasz fórum

Egy álmágus élete és utóélete - avagy Balsamótól Cagliostróig

2013. június 02. - owlie

Alessandro_Cagliostro.jpgA legkevesebb, hogy kalandor volt: ezen felül gátlástalan hazug és csaló, ügyes kezű hamisító, magát orvosnak, alkimistának, sőt, egyenesen mágusnak kiadó kapitális svindler. Ugyanakkor nyilvánvalóan tehetséges színész és az emberi lélek legmagasabb szintű ismerője, hisz a maga korában – a tizennyolcadik századi Európában – több ország felső tízezrének jeles személyiségeit tette lóvá. E hajdani garabonciás nem más, mint a kereken 270 éve született, Alessandro di Cagliostro néven közismertté vált Giuseppe Balsamo.

Ne nézz a szemébe! A kezét figyeld, a kezét!

 

Noha Balsamo maga azt terjesztette, hogy titokzatos anatóliai hercegek árvája, akit a Máltai Lovagrend tagjai fogadtak örökbe, és avattak be az alkímia, a kabbala, és a mágia művészetébe, valójában Palermo egyik legszegényebb részén, a hajdani zsidónegyedben, Albergheriában jött világra egy hétköznapi családban, 1743 június 2-án. Anyagilag szűkös helyzetben levő, de jószívű rokonai a kis (akkor még ártatlan) Giuseppének maguknál szebb jövőt szántak, így közösen összeadva a tandíjat, beíratták a helyi Istenes Szent János rend iskolájába, ahol hamarosan novícius lett.

A kamasz Balsamo azonban az első adandó alkalommal átállt a másik oldalra. 1763-ban mindössze tizenhét éves volt, amikor megismerkedett a dúsgazdag kereskedővel, Vincenzo Maranóval. Az úrral elhitette, hogy a közeli Pellegrini hegyen titkos kincs van elásva, hozzátéve, hogy azt sajnos démonok őrzik, rögtön ezután felajánlva okkult képességeit a sátánfattyak elűzésére. Marano igent mondott az ajánlatra; az eredmény: egy hatalmas púp a fején, és hetven ezüstnyi veszteség, amelyet előlegbe adott az „ördögűzőnek”. Balsamo pedig, miután leütötte első megbízóját, megtollasodva Máltára távozott.

Máltán gyógyszerészi képesítést szerzett, majd kisvártatva egy hajójegyet Rómába, ahová 1768-ban érkezett meg. Itt meglepően visszafogott állásba került: Orsini kardinális titkára lett. Alig pár hét alatt elunva a levélskríbolást, kiegészítő tevékenységbe kezdett – "egyiptomi" amulettekkel és egyéb kamu holmikkal seftelt a babonás római dámák körében. Sorsát még ebben az évben két jelentős találkozás szabta át. Egyrészt szerelmes lett a még tinédzser Lorenza Seraphina Felicianiba, akit azonnal feleségül vett. Másrészt megismerkedett a csaló- és hamisítófenomén Agliatával, aki felismerve Balsamóban a méltó utódot  ellenszolgáltatásképp Lorenza testi bájaiért –, ötcsillagos bűnözővé képezte ki.

caglio.jpgBalsamónak ezután már szűkösnek bizonyult Róma. Felvéve Cagliostro gróf identitását, nejével együtt Londonba távozott, majd szabályszerű európai turnéra indult. Bejárta gyakorlatilag a teljes kontinenst Németországtól, Oroszországon és Lengyelországon át, egészen Franciaországig. Sikerszériája itt tört meg először: az akkor már neves orvosként, rejtélyes és lenyűgöző mágusként tisztelt Cagliostro elővigyázatlanságba torkolló mohósága miatt belekeveredett a kor egyik legnagyobb formátumú bűnesetébe, amelyet „királyné nyakláncának ügyeként” ismer az utókor. A grandiózus szélhámosság áldozata Louis de Rohan bíboros, Strasbourg hercegérseke volt, és a gyanú árnyéka rávetült gyakorlatilag a teljes francia udvarra, beleértve a királynét, Marie Antoinette-tet is. Bizonyíték híján Cagliostróra kivégzés helyett kilenc hónap a Bastille-ban, majd Franciaországból való kiutasítás várt. A megtépázott „gróf” rövid angliai pihenő után úgy döntött, visszatér Itáliába.

Rómába 1789 legvégén érkezett, ám esélye sem volt ismét gyökeret verni az örök városban: az inkvizíció két embere csípte nyakon – állítólag a neje, Lorenza adta fel, csak találgathatunk, milyen okokból. Az álcájától megfosztott Balsamo az Angyalvárba, majd a pápai ítélőszék elé került. A vád szabadkőművesség volt, amiért először halálra, aztán életfogytiglani börtönre ítélték. Balsamónak még volt egy utolsó villantása: sikertelen szökést kísérelt meg az Angyalvárból, amit követően a San Leo erődbe zárták. Itt halt meg pár év múlva, 1795 nyarán.

Cagliostro élete már e tények tükrében is elég színesnek tűnik, de az utókor valóságos legendává avatta. Alakja, amelyet az idő lassan misztikussá nemesített, sorra ihlette a művészeti alkotásokat: több zenei műben is felbukkan, Johann Strauss egy egész operettet kanyarított a karaktere köré; Goethe hónapokig nyomozott a személye és a története után; Tolsztoj és Schiller novellát írt róla, és olyanok szőtték bele egy-egy regényükbe, mint Alexandre Dumas, Arthur Conan Doyle, vagy Umberto Eco; bőrébe olyan színászóriások bújtak, mint Orson Welles, Jean Marais, vagy Christopher Walken. Ennek tükrében viszont el kell ismernünk: valami különlegesnek mégiscsak birtokában lehetett, hogy szelleme túlélve Balsamót, végleg Cagliostróként manifesztálódva a mai napig egyre-másra feltűnik, hogy elbűvöljön sokunkat, azzal, amivel valószínűleg tette bő kétszáz éve is: elhisszük róla és neki azt, amiben annyira hinni akarunk, hogy van több, van más, mint e földi hétköznapok.

Csak véletlen, hogy az olaszfórum az angyal (Don Milani) után a sátánról posztol.

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr655340448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.06.07. 11:31:30

A manifesztációs utalás nagyon ül!
süti beállítások módosítása