Olasz fórum

Olasz fórum

Kéri András Dániel: A calcio titka (könyvajánló)

2017. november 22. - mbemba

Okosan és szenvedéllyel megírt könyv volt a kezemben a minap. Kéri András Dániel Olaszországból szerzett tapasztalatokkal írta meg remek könyvét, A calcio titka címmel (múlt hétvégén az Olasz Intézetben egy nagyszerűen megszervezett eseményen mutatták be).

calci_titk.jpgVéleményem szerint a könyv talán legnagyobb erénye, hogy nem a jelenséggel foglalkozik – szurkolók üzengetése, száraz eredménysorok, pletykák –, hanem a miértekkel: játékrendszereket taglal, szituációkat vázol, helyezeteket elemez. Teljesen indokolt, hogy a szerző nem újságíróként aposztrofálja magát, hanem elemzőként.

Ez a szemlélet, a könyv ilyen szempontból való megírása remélem, legalább egy keveset módosít a hazai helyzeten, az egyszerű véleményformáláson és megfelelően láttatja a szakma összetettségét, a bonyolultabb összefüggéseket is (a kötet alcíme: A futballszakma magasiskolája).

A könyv, nagyon helyesen, nem ajnározza az olasz futballt, hanem bizony nagyon kritikus, ahol kell. Engem például megragadott Capello pályájának elemzése, a megöregedett mester balfogásai (lásd például Oroszország,  korábban Anglia szövetségi kapitányaként). De számomra fontos, hogy bár anyaga már rég nyomdában lehetett,mikor a szerző Venturáról megírta egyértelműen kritikus véleményét. Sajnos, igaza lett!

Ugyanakkor – nem is lehet másképp tenni-írni – egy négyszeres világbajnok csapatról van szó, vagyis a világfoci egyik csimborasszójáról. Szóval, tisztelet az olasz edzőknek!

A calcio titka amúgy 6 témakörből áll: az olasz futball kialakulása (1.), catenaccio? (2.),klubfilozófiák (3.),az új évezred (4.), a jelenkor nagyjai (5.). Az utolsó fejezet a jelennel és a jövővel törődik.

Aki jobban akarja érteni azt, amit lát vagy látott, aki olasz edzők szemével akarja látni az eseményeket, aki belülről akarja ismerni az olasz szakmát – nem kívülről elmesélve –, az vegye meg ezt a könyvet!

Kéri András Dániel: A calcio titka,kiadó: Inverz Media, 2017, 280 oldal, a szöveg közben számos szituációt, hadrendet  bemutató grafika, fekete-fehér kép, végén 10-15oldalnyi színes kép,  3990 forint.

Megvehető többek között: a bookline-nál, a Libriben.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr1913346685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pietro87 · http://forzanapoli.blog.hu/ 2017.11.24. 01:10:59

Már több hete szemezgetek ezzel a könyvvel, de mivel két hónapja születésnapomra megkaptam a "Nagy olasz futballkönyv I."-et, ezért másokat fogok most beszerezni. Amiket kinéztem az az Erbstein Ernőről és a Guttmann Béláról szóló életrajzi könyvek, akiknél szintén előjön az olasz foci, ráadásul most akciós áron vannak. Itt: akademiai.hu/264/tudomany/focis_konyvek/

A Calcio titkát talán majd jövőre. :)

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2017.11.24. 16:04:24

@Pietro.: Szerintem teljesen rendben van úgy is! Nem az aktualitások miatt jó ez a konyv!
süti beállítások módosítása