Olasz fórum

Olasz fórum

Egy focibarátság rövid története

2011. április 19. - mbemba

Megnéztem, hogy milyen meccsek várnak a nápolyiakra, s látom, hogy Nápoly-Genoa is lesz – meg Nápoly-Inter és Juve-Nápoly – a két utolsó fordulóban. Az utolsó két meccsről csak annyi jutott eszembe, hogy Káványiéknak (volt ilyen nicknév:) még meg kell verekedni a dobogóért is.

A Genoa elleni meccsről viszont az ugrott be, hogy a két egyesület barátságát emlegetik a legrégebbinek a Serie A-ban és környékéről. Pontos dátuma van annak, hogy mióta a barátság (gemellaggio, mondja az olasz minden ilyen kapcsolatokra, például a testvérvárosira is, gemello=iker). 1982. május 16. volt, mikor a Genoa kiesés ellen harcolt, s a Nápolyhoz látogatott. Közben a Milan a Cesena ellen meccselt a bennmaradásért – igen, a milánóiak, igen, a kiesés elkerüléséért! A Genoának egy pont kellett a maradáshoz.
 
0-1-ről 2-1-re fordított a Nápoly, közben pedig az eleinte hátrányban lévő Milan nyerésre állt, s végül nyert is.
 
De a lényeg, hogy mialatt nyerésre állt a Milan, s vesztésre a Genoa, a nápolyi közönség hőbörögni kezdett, mivel a hazaiak UEFA-indulása már biztosított volt, s rájöttek, hogy mégiscsak szívesebben látják az élvonalban a kisebb Genoát, mint az örök Góliátot.
 
Ezek az érzések kavarogtak a szurkolókban, de lehet, hogy a játékosokban is. Egy tény: a hajrában Faccenda – ischiai születésű, vagyis campaniai (Campania székhelye Nápoly) – egy szöglet után egyenlített. Beszélik, hogy szöglet sem lett volna, ha nem akarja a Napoli kapusa.
 
2-2 lett a vége, a Milan kiesett, s a Genoa maradt! Rögtön a meccs után a Genoa csapatorvosa, egy bizonyos signor és dottor Gatti megköszönte a nápolyiaknak, hogy nekik szurkoltak, s megígérte, hogy ezt soha nem felejtik el.
 
És valóban, máig tart a barátság. Ha egymás városában járnak, akkor együtt énekelnek az utcákon, s most azt tervezik Nápolyban, hogy a genovaiakat meghívják otthonaikba.
 
San Gennaro áldja meg őket!

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr1002841154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

.Frajti 2011.04.20. 09:01:25

köszi az írást, szupi!

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2011.04.22. 03:29:48

A Nápolynak és a Genoának lehet azt, amit a Laziónak és az Internek nem.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2011.04.22. 10:35:11

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Van - vagy lenne, szerintem - benne valami, de azért más, mert a kapcsolat fennmaradt, barátság lett.

Mára odáig fajult a barátság, hogy otthonukba hívják, fogadják egymást.

www.youtube.com/watch?v=WhFluSNyTpA

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2011.04.22. 18:47:15

@mbemba: No de mi az interisták és a lazialék közötti kapcsolat, ha nem barátság?

oleandro 2011.04.23. 12:48:42

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa:
OFF Azt nem tudom, minek kell nevezni, de hogy tavaly nagyon gusztustalan módon nyilvánult meg, az biztos ON

Egyébként pont Nápolyban voltam, amikor a Genoa és a Napoli pont egyszerre került vissza a Serie A-ba. Csodálkoztam is, hogy mi ez a fene nagy barátság.

oleandro 2011.04.23. 12:57:12

@oleandro:
OFF Most látom, ma van az, hogy a zinter megmutathatja, mekkora nagy baritok... -:)))

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2011.04.23. 16:01:24

@oleandro: Nem értesz. Úgy látszik, bizonyos csapatoknál aranyos barátság a kis csalás, no de más csapatoknál meg undorító bűntény. Mert a Milan kiejtésével, azzal nincs gond, no meg olyan kis aranyos a Napoli, meg a Genoa is. Az objektivitás hol marad?

Jokerpofa 2011.04.24. 00:00:59

ezt megjegyzem, 1.55-ert adjak a jovo heti Napoli gyozelmet.
Forza Napoli:)
süti beállítások módosítása