Érdemi újdonság van macskazabáló-ügyben! Eddig ugyebár volt a változat – számomra a legvalószínűbbnek tűnő –, hogy az első világháború idején az olasz katonák megették őket, mert csak az volt – ezt az ott harcoló magyar katonák itthon elmesélték; aztán ott volt a történet, a legenda, hogy a vicenzaiak ajándékba kapták a velenceiektől, méghozzá egérpusztításhoz, de nem kapták vissza, mert a vicenzaiak… Igen, azt csinálták!
Macskák és emberek
És akkor jött a hír, hogy:
Beppe Bigazzi (a képen), aki állandó vendégeként, szakértőként szerepel főzős műsorokban a Rai Uno képernyőjén elmondta, hogy a harmincas-negyvenes években bizony macskahúst ettek, és a gatto in umido igazi ínyencségnek számított. Hozzátette, hogy édesanyja tette eléje, és egyáltalán nem kellett könyörögnie, hogy fia megegye azt. A hús elkészítését (tudtommal) nem részletezte, annyit mondott, hogy a hegyi patakban három napig készítették elő a húst – talán ettől umido, szószerint nedves, vizes. Bigazzi toszkán, és a szóban forgó műsorban is említette Valdarnót, vagyis az Arno völgyét.
A 33-as születésű – tévés szereplései alatt negédességgel nem vádolható – Bigazzit a Rai egyelőre felfüggesztette, hiszen a zöld mozgalmak sokassága esett neki a régről beszélő tévésnek. Ő így nyilatkozott: ,,Én azt mondtam, hogy a harmincas-negyvenes években macskahúst ettem, mint sokan mások! Ez egy olyan dolog, ami sok éve történt, és nem szégyellem magam! Ezek olyan dolgok, amiket ma nem lehet megérteni!”